Napisano 23 Lipiec 200519 l Problem w tym, że mam scenkę a w niej kilkaset światel i w viewporcie nie widac tekstury podłogi na przykład, bo tak się jarzy, że widac tylko jakiś skrawek, powiedzmy w rogu, gdzie jest cień. Nie mogę zatem ustawic gizma UWVMap, bo mam tylko białą plamę zamiast tekstury. Defaultowe świtała (Ctrl+L) też nie dają nic a nawet gorzej, bo już cała podłoga jest biała. Nie będę przeciez wyłączał kilkuset swiateł, żeby cos poprawic! Jest na to sposób?
Napisano 23 Lipiec 200519 l sprawdz z innymi diverami graficznymi maxa. w przypadku defaultowych swiatel czasem pomaga restart programu. heh a ile masz tych świateł dokadnie? zaraz będziesz sie borykać z problemem odpalenia renderera w ogóle :]
Napisano 23 Lipiec 200519 l Hmm ja myslalem ze to normalne :) zawsze jak wzuce kilka switel to tak sie dzieje :) oczywiscie rozwiazaniem jest ustawienie Multiply swiatel - tak by suma Multiply tych swiatel przez il. swiatel dawala 1 :) ale to takie sobie rozwiazanie - > pozatym problem ten znika gdy tylko ustawisz Decay - na inverse square ;) - no ale hyba to miales ustawione ? pozdro :)
Napisano 23 Lipiec 200519 l Kilkaset świateł? Ty robisz Star Destroyera? Gdzie masz podłogę w kosmosie? :0
Napisano 25 Lipiec 200519 l na pasku menu > Tools > Light lister > General Settings > Global Level > zmiana natężenia wszystkich świateł w scenie i już pozd. k.jansen
Napisano 25 Lipiec 200519 l kloeledz chodzi chyba o wyświetlanie w viewporcie więc zmiana natężenie światła w scenie jest chyba nienajlepszym rozwiązaniem :] max ma problemy driverowe. przynajmniej na kartach nvidii. w każdym viewporcie scena wygląda inaczej a czesem coś się sypnie i widok msooth sceny ze światłami zostaje tak właśnie rozjaśniony że nie można pracować. po restarcie maxa. sytuacja wraca do normy.