El Wieczor Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 Problem w tym, że mam scenkę a w niej kilkaset światel i w viewporcie nie widac tekstury podłogi na przykład, bo tak się jarzy, że widac tylko jakiś skrawek, powiedzmy w rogu, gdzie jest cień. Nie mogę zatem ustawic gizma UWVMap, bo mam tylko białą plamę zamiast tekstury. Defaultowe świtała (Ctrl+L) też nie dają nic a nawet gorzej, bo już cała podłoga jest biała. Nie będę przeciez wyłączał kilkuset swiateł, żeby cos poprawic! Jest na to sposób?
SansSerif Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 sprawdz z innymi diverami graficznymi maxa. w przypadku defaultowych swiatel czasem pomaga restart programu. heh a ile masz tych świateł dokadnie? zaraz będziesz sie borykać z problemem odpalenia renderera w ogóle :]
bartonfink Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 Hmm ja myslalem ze to normalne :) zawsze jak wzuce kilka switel to tak sie dzieje :) oczywiscie rozwiazaniem jest ustawienie Multiply swiatel - tak by suma Multiply tych swiatel przez il. swiatel dawala 1 :) ale to takie sobie rozwiazanie - > pozatym problem ten znika gdy tylko ustawisz Decay - na inverse square ;) - no ale hyba to miales ustawione ? pozdro :)
Shogun 3D Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 Kilkaset świateł? Ty robisz Star Destroyera? Gdzie masz podłogę w kosmosie? :0
k.jansen Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 na pasku menu > Tools > Light lister > General Settings > Global Level > zmiana natężenia wszystkich świateł w scenie i już pozd. k.jansen
SansSerif Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 kloeledz chodzi chyba o wyświetlanie w viewporcie więc zmiana natężenie światła w scenie jest chyba nienajlepszym rozwiązaniem :] max ma problemy driverowe. przynajmniej na kartach nvidii. w każdym viewporcie scena wygląda inaczej a czesem coś się sypnie i widok msooth sceny ze światłami zostaje tak właśnie rozjaśniony że nie można pracować. po restarcie maxa. sytuacja wraca do normy.
Rekomendowane odpowiedzi