Napisano 29 Lipiec 200519 l siema mam pytanie do tych krzywych na co one maja wplywaja podczas renderingu?...
Napisano 29 Lipiec 200519 l jakbyś jeszcze napisał czego te krzywe dotyczą, czy mapy fallof, ustawień rgb w materiale ? same krzywe nikomu nic nie powiedzą :) Pozdrawiam
Napisano 29 Lipiec 200519 l Autor ok sory nie wiedziałem...dotycza fallofa...chodzi mi głownie o ustwiania lakieru...:p
Napisano 29 Lipiec 200519 l ja taki maly tutek zrobilem :D to co tam masz to krzywa falloffa i mozesz ją wrzucac w rozne sloty w materialach (takie kwadraciki kolo roznych funkcji). fallof miesza dwa kolory (lub mapy) w materiale zalezniie od kąta pod jakim na powierzchnie patrzymy. lewy koniec krzywej odpowiada za powierzchnie ktora jest do nas pod kątem 90' a prawy koniec - 0'. ponizej maly pokjaz :) prosta scenka. kulka po lewej ma niebieski kolor i nie ma reflecta a ta po prawej jest pomaranczowa i ma szary kolor w reflect'cie: tutaj do obu wrzucilem fallof (po lewej w diffuse a po prawej w reflect): falloff wyglada tu tak: a tu przyklady 'wesolej' i 'smutnej' paraboli: falloff -------- falloff: ----- a tu na pokaz teapot z falloffem w: diffusie, raflect'cie i glossie: