Skocz do zawartości

Tutorial: Prezentacja siatki modelu na forum :)

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakoś mi przyszło do głowy po przeglądnięciu forum żeby zrobić tutoriala który by wszystkim początkującym wyjaśnił jak pokazywać siatkę modelu tak żeby wszystko było widać :) I tak właśnie zrodził się ten tutorialek, godzinka roboty, dużo czasu ostatnio nie mam. Oczywiście nie jest to jakaś biblia :D dlatego mam prośbę do wszystkich którzy mają coś od dodania w tym temacie: piszcie do mnie, może zrobimy z tego jakiś większy tutek o prezentacji modelu. Myślę że znacznie ułatwi to życie wszystkim forumowiczom. Może później Adek wrzuci to do np. FAQ albo działu tutoriale na stronce :)

http://www.octavo.boo.pl/siatki/

Jeżeli są jakieś błędy lub nieścisłości to piszcie, będę systematycznie poprawiał

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Podoba mi się ten tutek. Uważam, ze jest czytelny i uwzględnia wszystkie najważniejsze informacje. Możesz dodatkowo napisać o funkcji force wireframe albo wstawic kilka przykładów negatywnych, czyli siatek nieczytelnych dzięki formie przedstawienia.

Napisano

podoba mi się kolorystyka stronki. Tutek napewno się przyda :)

Napisano

a może coś z mentala?? np: realistyczne szkło? ;)

tutek oczywiście super :)

Napisano
  • Autor

dzięki za posty :)

xeav - kolorystyka maxowa + biel :D

tweety - szablon stronki już mam więc jak znajdę trochę czasu to planuję zrobić jakąś serię tutoriali, także do grafiki wektorowej :) zobaczymy...

Pozdrawiam

Napisano

pożyczysz szablonik jakby co? ;)

a dobry tutek do wektorów to faktycznie by się przydał.

Napisano

No Vorek mysle, ze dostaniesz w pelni zasluzony dopisek kolo nicka - pkt. 1. :)

Napisano

super!! teraz jak ktos zle pokaze siatke to dostanie po zebach ;P(joke)

ps. fajny samochod tylko ciekawe jak wyglada po ms :D:D

pozdro

Napisano
  • Autor

nielot - pokazałbym ale to nie jest wątek do tego więc cierpliwości :)

Napisano

Do renderowania siatek możesz wykorzystać mental ray`a (przy pomocy "Contours").

Z poziomu materiałów, w sekcji "Advanced Shaders" wybierasz np. "Simple (contour)" do pola "Contour" -> ustawiasz kolor i szerokość 'kreski', później F10->Rendering->Contours->Enabled-> przeciągasz "Contour Contrast Function Levels (contour)" z "Contour Contrast" do Material Editor (Instance)-> stawiasz 'ptaszka' przy "Face Contours" i renderujesz:

test_siatka.jpg

Napisano

jesli renderujesz mentalem mozna tez zrobic odpowiedni material

wpierw ustawiamy material "composite"

w pierwszy slot dajemy to co ma byc tlem a w materiale composite wciskamy by byl adaptive (guziczek "A")

w drugi slot dajemy material ktory ma byc siatka, wciskamy w nim "wire" i w matriale composite ustawiamy by byl on "substract czyli literke "S"

http://www.slawek.polip.pl/temp/o.jpg

ot cala filozofia :)

Napisano

vorek.:

no i jeszcze dodam ze metoda z printscreen hm...... jakby ktos poszukal to w maksie na gornej listwie w toolsach jest cos takiego jak "grab viewport"

odznaczyc modelu tez nie trzeba. by pozbyc sie selection bracketa wystarczy wcisnac "J" a i manipulator tez mozna wylaczyc. nie wiem czy do tego standardowo jest jakis skrot ( u mnie jest shift+a) nie jestem pewien bo nie pracuje z manipulatorami prawie w ogole wiec wylaczam to bo mnie drazni :)( gorna listwa, menu views, show transform gizno)

Napisano
  • Autor

dzięki za przypomnienie wątku :) Jak znajdę trszkę czasu to zrobię update tutka :)

Pozdrawiam