Napisano 23 Sierpień 200519 l Mam nastepujacy problem :) Mam mala scenke. Plane jako cos w rodzaju podlogi i box jako box :D. Daje skylight'a, Light Tracer wlaczony i rendering oczywiscie w scanline'ie. I wlasnie tu jest cos nie tak. Tlo jest biale, box jest bialy, rzuca cien na tego plane i jest git, ale plane przy koncach robi sie jakis taki niebieskawy :P taki lekki odcien. Chcialbym, zeby ten bialy na pozor plane, zlewal sie z bialym tlem i nie tworzyla sie granica cos na ksztalt horyzontu :D Mialem jeszze pomysl zeby dac self illumination na 100, ale wtedy nie widac cienia tego box'a. Uff :) Mam nadzieje, ze wyjasnilem o co mi chodzi i bardzo bym prosil o kazda pomoc (oprocz odsylania mnie do help'a i do tutkow, bo tam mojego problemu nie ma, a z podobnym jak do tej pory sie nie spotkalem) pozdrawiam
Napisano 23 Sierpień 200519 l a może masz niebieskiego skylighta? albo cień niebieski, albo skylight niebieski a cień biały?
Napisano 23 Sierpień 200519 l Autor Nie no nie traktuj mnie jak idiote ;] To by bylo za banalne. Bialy plane, bialy box, bialy skylight. Jak zrobic zeby na renderze bylo to tak biale jak tlo? Juz nie chodzi o box'a, bo on moze miec taki odcien, ale zeby plane nie tworzyl takich granic z tlem :|
Napisano 23 Sierpień 200519 l Taka już uroda skylighta. Tego nie zmienisz. To światło ma symulować oświetlenie padające z czytego nieba, więc ma lekko błękitne zabarwienie. Jeżeli chcesz się tego pozbyć, zasotsuj inne oświetlenie.
Napisano 23 Sierpień 200519 l zmień kolor boxa na ciemniejszy i dopal obrazek światłem (zwiększ multipler).
Napisano 23 Sierpień 200519 l Autor Prawidlowa odpowiedz to: material matte/shadow :) Dzieki mintrill i wszystkim innym tez oczywiscie :)
Napisano 23 Sierpień 200519 l Autor Jeszcze dam swoje spostrzezenia :) Bawilem sie troche z tym materialem i zdaje egzamin z tylu, ale nie z przodu. Obrazek lepiej to wyjasni: Jak kazdy widzi, z tylu jest ok z przodu be :P Na szczescie, w moim malym projekcie, box w porownaniu do rozmiarow rendera moze byc maly, wiec problemow nie ma, gorzej jesli ma on zajmowac wieksza powierzchnie obrazka. Moze daloby sie tu dac jeszcze jakis gradient ze srodkiem matte/shadow lub kazdym innym materialem/mapa, a na zewnatrz opacity na 0. Dobrze by bylo jakby cienie box'a odbijaly sie od plane, a jego samego nie byloby widac. Nie wiem, moze tak sie da? Na chwile obecna jednak nie mam pomyslu :) pozdrawiam
Napisano 23 Sierpień 200519 l daj zwykły materiał, zaznacz self-illumination i zaznacz "color". wybierz biały kolor i bedzie tak biało jak tło, pozdr
Napisano 23 Sierpień 200519 l simen: jak widzisz matte shadow nadaje się do tego celu ale powiedz mi dlaczego poprostu nie możesz dać tego plane większego ??? i było by po problemie pozatym jak renderujesz z light tracerem to zawsze w pierwszej zakładce włącz "force 2 sided" bo widze że masz zwalone cienie
Napisano 23 Sierpień 200519 l dokładnie tak jak javor mówi - cień jest rzucany na plane'a, na którym masz matte/shadow - musisz poprostu powiększyć "podłoże"
Napisano 23 Sierpień 200519 l Autor hkropinski > pisalem w pierwszym poscie, nie bedzie cienia :) javor & mintrill > jutro sprawdze z tym "force 2 sided", a co do wiekszego plane'a to ja juz wiem jak to zrobie, ale rozchodzi sie o to, ze to bedzie element na strone i jak ona ma biale tlo, to nie chce zeby ten plane byl za bardzo rozciagniety i nie zajmowal tyle miejsca, bo to nawet niewygodnie bedzie. I tak dobrze, ze o tym matte/shadow sie dowiedzialem :P reszte zalatwi sie jakos akcjami w PS. Dzieki wszystkim :)