Napisano 27 Czerwiec 200321 l Witam, Wiem ze mapy irradiacji mozna sobie zapisac na dysku i przy kolejnych renderach z niej korzystac, pytanie tylko po zmianie jakich parametrow trzeba tworzyc nowa mape, a jesli po karzdej zmianie czy ruchu kamery to po co ona jest? Dlaczego nowa wersja Vray\'a nie ma zadnych materialow? a w starszej wersji zamianst probki w slocie wyswietla mi czarna plame.
Napisano 27 Czerwiec 200321 l w rendererze w zakladce Advenced Irradiance Map Parametrs masz save :) - piewszy raz liczysz pozniej ladujesz from file - kompletne wyjasnienie zagadnienia www.evermotion.org - w dziale gifts znajdzie 20 video tutoriali a wyswietla ci czrne kule bo w opcjach rejtrejsingu kulek masz scanline ustawiony - materialy vray nie renderuja sie w scanline :)
Napisano 27 Czerwiec 200321 l Autor jak korzystac z zapisywania i odczytywania map to ja wiem, chodzi mnie o to kiedy trzeba tworzyc nowa mape irradiacji czy np. po zmiania naterzenia swiatla albo po obroceniu widoku, a moze dla danej sceny wystarczy raz utworzyc mape irradiacji a pozniej juz tylko z niej korzystac bez wzgledy na zmiane roznych parametrow. Co do czarnej kulki to kiedys wszystko bylo OK ale pozniej wrzucilem nowsza wersje Vray\'a i sie wszystko posypalo nawet jak pozniej wrocilem do poprzedniej wersji nic sie nie zmienilo :(
Napisano 27 Czerwiec 200321 l z tą mapą tez bym chciał sie dowiedzieć. Ostatnio urzywałem FR, ale jak sobie zainstalowałem V- Ray to już chyba zostanie na zawsze, fajny jest, heheh [piwo]
Napisano 9 Lipiec 200321 l jesli nic oprocz naterzenia swiatla nie zmieniasz w scenie - (nie ma animacji i scena jest statyczna) mozesz wczytac spreparowany plik. jesli w cenie jest animacja - albo zmieniasz cos to wszystko sie posypie - najfajniej widac to kiedy do zuupelnie innej sceny wczytujesz mape irradiance hehehe - kiedys sie pomylilem :)]
Napisano 7 Wrzesień 200321 l Hmm... pozwolilem sobie wygrzebac ten watek, bo zdziwila mnie ostatnia wypowiedz. Czy nie mozna przypadkiem animowac kamery? W radiosity maxowym mozna, wiec zastanawia mnie rozwiazanie Vraya.
Napisano 8 Wrzesień 200321 l Można animować kamerę, tylko trzeba irradiance policzyć z kamerą ustawioną na boxa. Wtedy policzy, że tak powiem \"cały świat\". Zobaczcie helpa do Vraya i poczytajcie na temat kamer.
Napisano 9 Wrzesień 200321 l Vraya poprostu obcina z liczenia to co nie potrzebne lub nie widac kiedy renderujecie w ustawieniem animacji policzane jest to tylko czego nie bylo wczesniej widac - a kiedy cos dodajecie do sceny mozecie w Adwanced irradiance add to current map zrobic wtedy swiatlo obiektu poprostu doda sie do calosci irr...
Napisano 26 Lipiec 200816 l Więc kiedy używać mapy z pliku? Tworząc scenę zmieniamy wielkość kształt i położenie obiektów - więc trzeba nową mape irr tworzyć. Zmieniamy materiały na obiektach - nie trzeba nowej mapy irr? Zmieniamy ilość, rozstawienia i intensywność światła - trzeba czy nie trzeba? Ps: Mapa irr jest zależna od rozdzielczości? W 1600x1200 liczy się chyba dłużej niż w 640x480, a ponoć zawiera to samo.