Jump to content

Featured Replies

Posted

Witam,

Od jakiegos czasu szukam silnika, który by byl "naj" dla mnie (programisty) i możliwie prosty w obsłudze dla artystów. Jak narazie najbardziej podoba mi sie Reality Engine (http://www.artificialstudios.com/), jednak został on wykupiony przez epic games i nie wiem czy nadal mozna go kupic, a osoby kontaktowe ze strony skrzetnie mnie olewaja ...

I tu pojawia sie pytanie - czy ktos moze wie czy nadal jest ten engine do kupienia ? a jezeli tak to w jaki sposob ?

Pozatym chciałbym sie dowiedziec jakich enginow Wy uzywacie (komercyjnie czy tez nie) i jakie sa wasze odczucia co do ich mozliwosci, parametrow itd.

• Replies 16
  • Views 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Torque jest fajy ale na 100$ sie nie skonczy. Trzeba dokupic upgrejdy do niego. Ja tam narazie pracuje na GLScene. Imusze przyznac ze jest niezly. Ma obsluge shaderow. I jest za free.

• Author

GLScene ciezko nazwac enginem ... raczej biblioteka ułatwiajaca pewne sprawy. Sporo pisalem w GLScene i mniej wiecej znam zalety i wady projektu - i wiem ze jezeli chcem cos napisac szybko przy małej grupie programistow i jeszcze zeby dzialało na kazdej platformie jednakowo to jest to prawie nie mozliwe. Chociaz zgadzam sie ze jest ona bardzo dobrze zaprojektowana :)

100$ to zeczywiscie nie duzo - zaraz zobacze czy sprosta moim oczekiwania ;p

Co do glscene troszke nie masz racji. Łatwo można napisać duży projekt. Ale jak ci nie pasuje to mowie Truevision3d jest fajny. Jak tez nie to pamietaj ze engine queka 3 jest za darmo do pobrania od kilku dni.

• Author

Ehhh szkoda ... czemu czlowiek musi miec zawsze pod gorke ...

Jesli chcesz miec silnik adekwatny do twoich potrzeb to napisz swoj:D:D hehe

• Author

Powiem szczeze ze jest to jakas opcja ... problem polega na tym ze kilka zeczy sprawia mi problemy np oswitlenie czy cienie (zeby były szybkie ladne i przyjemne ;p ) no i culling (dobrze tego zrobic chyba nie potrafie). Poazatym jak mialbym sam napisac wszystko od zera to szybciej niz predzej by mnie szlak trafil, a jak sobie pomysle ile by to trwało to juz wogole.

By trzeba bylo miec paru ludzi do tego. Samemu mozesz napisac engine do wyswietlania literki:D:D A tak na serio to jest jeszcze neoengine, genesis 3d , amp II. Chcesz wiecej to dam ci liste:]

• Author

Jak mozesz to daj liste :) Co prawda gdzies na necie widzialem spisy enginow, ale bylo tego tyle ze nie bylem w stanie sprawdzic wszystkiego.

Jak narazie True Vision odpada, co do Torque to mam mieszane uczucia ... calkowity koszt to jakies 300$ (jeszcze nie tak duzo) ... i sporo zeczy z mojej strony jeszcze do zaimplementowania ...

Truevison teraz daje 6.5 wrsje. jest niezla.

co do listy - http://www.devmaster.net/engines/

masz tam duzy zbior.

my w Burzuazji uzywamy TGE (teraz TSE)

http://www.burzuazja.innyswiat.pl - mozesz zobaczyc jak to wyglada.

Dlugo pracujemy nad tym silnikiem.

Jezeli chcesz jakies informacje to pisz na priva , bo tu zasmiecilbym watek ;)

100$ + 150$ - i masz bardzo dobry engine.

Mozesz na indie licencji jechac bez problemu - poczytaj dobrze licencje

Jest to jakaś alternatywa. Jak bym był lepszy w c to bym od razu go brał i przerabiał.