Napisano 28 Sierpień 200519 l Siemka. Chcialbym sie dowiedziec w jakim programie mozna za jednym kliknieciem zmienic rozdzielczosc kilkudziesieciu zdjec?
Napisano 28 Sierpień 200519 l infra viev czy jakos tak darmowa przegladarka kiedys miala taka funkcje ...
Napisano 28 Sierpień 200519 l Może nie jednym ale w photoshopie da się coś takiego zrobić za pomocą akcji i automate -> bath. Gdzieś powinny być tutki na ten temat :) Pozdrawiam
Napisano 29 Sierpień 200519 l Może nie jednym ale w photoshopie da się coś takiego zrobić za pomocą akcji i automate -> bath. Gdzieś powinny być tutki na ten temat :) Pozdrawiam Często korzystam z "automatu" w PSie, między innymy dla masowej zmiany rozdzielczości. Działa znakomicie, pod warunkiem, że odpowiednio zdefiniujesz stosowną "akcję". Ja zdefiniowałem taką: mając już załadowany dowolny obrazek włącz "nagrywanie" tuż przed wyborem Image Size, następnie wybierz Save As, ustal format zapisu (i kompresję w przypadku JPG) - zapisz i wyłącz nagrywanie akcji. Niestety zauwżyłem pewną niedogodność, której jakoś nie udało mi się pominąć - może coś po prostu jeszcze trzeba dodać? Otóż jeśli dla tak zdefiniowanej wcześniej akcji wybieram w panelu AUTOMATE, by nazwa obrazka została zachowana (DocumentName) - wówczas cała operacja owszem rozpocznie się i zakończy - niestety będzie to tylko strata czasu, gdyż każdy przeskalowany obrazek zostanie zapisany pod nazwą przykładowego obrazka - dla którego tworzyliśmy akcję! W wyniku czego każdy nowy tworzony obrazek będzie NADPISYWAŁ poprzedni z taką samą nazwą. Oczywiście problem nie istnieje w wypadku wybrania innego systemu nazewnictwa tworzonych obrazków niż "DocumentName". > to może podlączę się do pytania, czy ktoś ma jakiś pomysł - jak prawidłowo "nauczyć" automat, by używał nazw aktualnie zapisywanego/przetwarzanego pliku zamiast tego, na którym tworzono "akcję".
Napisano 29 Sierpień 200519 l MareG. włączasz nagrywanie akcji > otwierasz obrazek > manipulujesz obrazkiem > zapisujesz obrazek > wyłączasz nagrywanie akcji > odpalasz automate bath > wybierasz akcję > wybierasz inny folder.
Napisano 29 Sierpień 200519 l infra viev czy jakos tak darmowa przegladarka kiedys miala taka funkcje .. IrfanView. Można go ściągnąć ze strony: http://www.irfanview.com/ . Funkcja zmiany rozdzielczości jest pod File > Batch Conversion/Rename.
Napisano 29 Sierpień 200519 l Dla PS 8 CS: Najprościej - zakończ nagrywanie akcji przed zapisaniem obrazka przykładowego lub usuń polecenie save na końcu akcji, nastepnie skopiuj obrazki do przetwarzania (aby orginały były bezpieczne) i uruchom Batch zaznaczając opcję Destination: Save and Close Jesli wybierzesz Destination: Folder to uaktywnia się szereg opcji w których można precyzyjnie wpływać na to gdzie, pod jaką nazwą i w jakim formacie mają być zapisywanie wyniki akcji.
Napisano 29 Sierpień 200519 l @SansSesif Już mam tak, jak chciałem! Po kolei: - obrazek jest już otwarty, > tworzymy akcję: - image size - save as [z wybórem formatu / kompresji...] > akcja stop otwieramy Bath: określam Source oraz Destination Z ZAZNACZENIEM "Override Action SaveAs Commands" - i to jest wszystko > w rezultacie obrazki zgrywają się po przeskalowaniu do formatu, jaki sobie zażyczyłem. Jednak jak sugerowałeś - gdyby wliczyć OPEN również do tej akcji, to należało by opcjach Batch'a zaznaczyć "Override Action Open Commands" i po sprawie... @Valoos Opcja "Save and Close" mnie nie urządza, bo chodziło mi o zapis w innym - konkretnym formacie. Natomiast uprzedzając ewentualne zapytania dodam, że dla opcji SaveAs znajdującej się w "akcji" zawarte są wszelkie ustawienia zdefiniowane przez użytkownika tj. format, wielkość kompresji czy rodzaj kompresji (np. TIFF+LZW) etc.
Napisano 29 Sierpień 200519 l Autor Siemka! Mam jeszcze jedno pytanie. Chce sie dowiedziec jak zrobic zeby za pomoca Batch obciac naraz kilkudziesieciu zdjec kawakel z gory i z dolu. Cos takiego - fotka (Pole zakreskowane usunac)
Napisano 30 Sierpień 200519 l najlepiej za pomocą canvas size, w okienku height wpisujesz taką wartoś jakią ma mieć zdjęcie po obcięciu. Pozdrawiam
Napisano 1 Wrzesień 200519 l Autor A moza zrobic tak ze z gory obrazka sie obetnie np. 5 cm z dolu np. 3 cm?
Napisano 8 Sierpień 200816 l pobrałem ten program irfanview i wziąłem jak mówiłeś że wziąść file-batch i coś tam dalej i włożyłem gifa i zrobiłem żeby zapisało na pulpicie i nie zapisało i wogóle nic nie zmienił wielkości,z góry dzieki za pomoc
Napisano 8 Sierpień 200816 l IrfanView. Można go ściągnąć ze strony: http://www.irfanview.com/ . Funkcja zmiany rozdzielczości jest pod File > Batch Conversion/Rename. pobrałem ten program irfanview i wziąłem jak mówiłeś że wziąść file-batch i coś tam dalej i włożyłem gifa i zrobiłem żeby zapisało na pulpicie i nie zapisało i wogóle nic nie zmienił wielkości,z góry dziĘki za pomoc
Napisano 9 Sierpień 200816 l Może nie jednym ale w photoshopie da się coś takiego zrobić za pomocą akcji i automate -> bath. Gdzieś powinny być tutki na ten temat :) Pozdrawiam ja tak che robić a nie zapisuje ,nie che nawet tego zrobić???? Pomożesz mi????? jpg 78.1 KB z góry DZIĘKI
Napisano 9 Sierpień 200816 l nie zapisuje bo do akcji trzeba dograc jeszcze save i dopiero wtedy robic atuoatyzacje za pomoca bath