Napisano 30 Sierpień 200519 l Tak jak w temacie jeżeli mam zaznaczenie w formie prostokąta i chciałbym za pomocą free form deformation wygiąć to w ładny łuczek (coś jak bend w 3ds) to jest możliwe? Tylko nie piszcie mi o filtrze liquify, bo muszę mieć dokładny łuk dopasowany do tekstury:( I drugie pytanie jeżeli pobieram kolor za pomocą 'pipetki' to pobierany jest taki kolor jaki wychodzi ze wszystkich składowych layerów, a czy jest możliwość pobrania barwy dokładnie takiej jaka jest na warstwie bez wyłączania wszystkich pozostałych warst? Jeżeli już gdzieś padły podobne pytania to nie bijcie;) Pozdrawiam B.
Napisano 30 Sierpień 200519 l Co do pierwszego pytania to chyba najłatwiej narysować prostokąt jako krzywą, wygiąć i zamienić na selekcję. Pozdrawiam
Napisano 30 Sierpień 200519 l Autor nie chcę zmieniać selekcji, chcę selekcję wygiąć razem z tym co jest zaznaczone:D
Napisano 30 Sierpień 200519 l Nie chce byc poslancem zlych wiadomosci, ale... "mam zaznaczenie w formie prostokąta i chciałbym za pomocą free form deformation wygiąć to w ładny łuczek (coś jak bend w 3ds) to jest możliwe? " Nie. Nawet nie bardzo sobie to wyobrazam, bo przecie pixele by sie rozciagaly i... ginely? :) "czy jest możliwość pobrania barwy dokładnie takiej jaka jest na warstwie bez wyłączania wszystkich pozostałych warst?" Nie.
Napisano 30 Sierpień 200519 l Autor tak myślałem ale nie szkodzi zapytać, a że piksele by się rozciągały i ginęły to przecież tak się dzieje kiedy stosujesz skalowanie lub perspektywę czy inne przekształcanie bitmapy. Tak się zastanawiam czy nie dało by się połączyć tego z ilustratorem, wyeksporotwać do ilustratora ten kawałek jako brusha i tam narysować ładny łuczek :D
Napisano 30 Sierpień 200519 l Mozesz sprobowac filtra Distort -> Spherize, chociaz efekt bedzie wynikiem prob i bledow, jezeli w ogole.
Napisano 30 Sierpień 200519 l No w Sferyzie masz rowne łuki;) Ale zeby uzyskac odpowiednie wygiecie trzebaby poprobowac. edit: WIEM! Wrzuc normalna texture na boxa w 3d, wygnij go, wyrenderuj i bedziesz mial wygieta texture! ;>
Napisano 30 Sierpień 200519 l Autor jeżeli zrobię z nich brusha to raczej tak, nie próbowałem bo nie mam żadnego pod ręką teraz.
Napisano 30 Sierpień 200519 l http://www.richardrosenman.com/ - pan rosenman napisał plugin Pinocchio, podobny do liquify ale może Ci się przyda :)
Napisano 30 Sierpień 200519 l zrób teksturę po ludzku w kształcie prostokąta, nałóż na boxa w jakimś programie 3d, wygnij go, wyrenderuj z góry, z tego co wyjdzie montuj dalej w psie :)
Napisano 30 Sierpień 200519 l eee, to juz bylo ;) chociaz wydaje sie najlepszym i najszybszym sposobem.
Napisano 30 Sierpień 200519 l Autor ale nie można wytaczać armaty na komara, przecież nie będzie nikt kupował 3dsmax żeby wygiąć ładnie kawałek obrazka!
Napisano 30 Sierpień 200519 l max nie jest jedynym softem 3d :) ogólnie z transformacjami innymi niż "cztero-punktowe" raczej ciężko w programach 2d, z wektorami jest ten sam problem.
Napisano 30 Sierpień 200519 l Autor we freehendzie nie działa nie może być brushem bitmapa ;( chyba zwyczajnie uvw mapę wygnę ;p
Napisano 31 Sierpień 200519 l jeżeli mam zaznaczenie w formie prostokąta i chciałbym za pomocą free form deformation wygiąć to w ładny łuczek (coś jak bend w 3ds) to jest możliwe? Tylko nie piszcie mi o filtrze liquify, bo muszę mieć dokładny łuk dopasowany do tekstury a może warpem, jak masz cs2
Napisano 31 Sierpień 200519 l Autor niestety nie mam cs2:( ale znalazłem sposób. filtr nazywa się shear i robi to właśnie tak jak potrzebuję :D
Napisano 2 Wrzesień 200519 l właśnie mnie RK zmotywował by zajżeć do efektów corela photopainta i ma on też mesh warp, którym można sobie wyginacdowolnie bitmapy.
Napisano 2 Wrzesień 200519 l Autor tylko moja awersja do firmy corel powstrzymuje mnie skutecznie do jego produktów (chroniczne uczulenie powstało w momencie kontaktu z corel draw) :D
Napisano 16 Wrzesień 200519 l dobre pytania i nie bardzo rozumiem jak to sie stalo ze dopiero w cs pojawil sie warp def. no tak mi tego brakuje w 7 :( tak sobie napisalem bo nie potrafie Ci pomoc za bardzo. a co do corela to uwazam ze c draw jest super programem, moze nie tak dobrym jak ilustrator ale dobrym, no przynajmniej ja wole :)
Napisano 18 Wrzesień 200519 l Jeszcze raz trafiłem do tego wątku i pomyślałem sobie, po co tworzyć selekcje i ją wyginać, kombinować, jak możesz przecież namalować sobie elegancka ścieżke i zrobić z niej selekcje.
Napisano 18 Wrzesień 200519 l Autor chyba kolega streaker mnie nie zrozumiał, nie chcę wygiąć selekcji tylko wygiąć kawałek bitmapy. Tak jak za pomocą 'free transform' czy innym narzędziem transformacji można kawałek obrazu wyprostować z perspektywy czy zniekształcić w inny sposób. A w kwesti warpa to jakoś mi to narzędzie nie całkiem pasuje:D taki stary pier...dziel jestem:(
Napisano 19 Wrzesień 200519 l Jeżeli tak, to rzeczywiście sie nie zrozumieliśmy, nie wiem czy ktoś to wcześniej pisał, ale jest distort->shear
Napisano 2 Październik 200519 l ale distort-shear jest dosyc nie precyzyjne, ja tam wole warpa, nie bardzo rozumiem Bacry dlaczego warp Ci nie pasuje, przeciez to zwykle free transform jest.
Napisano 2 Październik 200519 l jakim pedzelkiem, przeciez wyginasz manipulujac punktami kontrolnymi, moze byc cos przyjemniejszego i bardziej przyjazne dla uzytkownika :) ?
Napisano 2 Październik 200519 l Autor ciągle myślałem o filtrze liquify i warp tool z tegoż a tutaj proszę bardzo właśnie tego kiedyś szukałem :D