kxs Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Według mnie to te 5000 to jednak mało, jeśli mają przejąć wszystkie prawa do fabuły, postaci i wszystkiego co się tam wymyśli. Co innego jakby rzeczywiście nawiązali dalszą współpracę ze zwycięzcą. Film może być wielkim wydarzeniem i sukcesem kasowym. Może, ale nie musi. Dlatego też najuczciwiej byłoby zaproponować nawet niższą kwotę + jakiś procent z dochodów. Zgadzam się z kilkoma przedmówcami, że scenariusz to przecież podstawa filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 kxs, przeczytaj regulamin konkursu, powoli, uważnie:) Niedawno był podobny konkursik szkółki filmowej, jakoś takiego marudzenia nie było a nagroda chyba mniejsza była... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anomal Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 ja mam takie pytanko...moze troche dziwne jeżeli [zalóżmy;] wygram czy w napisach końcowych [lub początkowych], w podtytule SCENARIUSZ będzie moje imię i nazwisko? pozdrawiam, milego wieczoru:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 z tego co mi sie wydaje to przeniesienie praw autorskich powiazane jest z mozliwoscia dysponowania, wykorzystywania i zmiany utworu. no i oczywiscie jezeli umowa tego nie przewiduje tracisz widoki na dodatkowa kase jezeli utwor okaze sie przebojem kasowym. nie mozna jednak zmieniac autora utworu bo to byloby bez sensu :) tak wiec masz duze prawdopodobienstwo zobaczenia swojego nazwiska w koncowych napisach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imprecis Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 do kxs : % udzialu to napewno nie dadza, bo to sie im najzwyczajniej by nie oplacalo , daja duza kase, ty dajesz "tylko" pomysl, najbardziej sensowne byloby danie dodatkowej kasy po osiagnieciu jakiegos tam poziomu zysku i zapewnienie miejsca w napisach koncowych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kxs Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 Synuś: Jak się tylko pomysł da to pewnie, że kasa bardzo duża. Poza tym sława jeszcze ;-) Zależy po prostu ile to będzie wkładu pracy. biglebowsky: Nie zrozum mnie źle. Wcale tak nie marudzę. Fajny ten konkurs. Już mi tu nawet nie chodzi o kasę, ale o sam udział w przedsięwzięciu, wkład pracy w produkcję filmu. Mam akurat pomysł na długometrażową animację. Wydaje mi się, że niezły (chociaż wiadomo, nie jestem obiektywny ;-) ) Wymyśliłem sobie fajnych bohaterów i szczerze mówiąc sprzedając ten scenariusz za 5000 zł czyłbym się jakbym sprzedawał własne dzieci. Jak już mówiłem nie chodzi tu o kasę. Jakbym miał pewność, że w przypadku ewentualnej wygranej zaproponowano by mi współpracę w tworzeniu filmu, to startowałbym w tym konkursie bez zastanowienia. p.s. świetna robota przy Sztuce Spadania :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leru Napisano 9 Wrzesień 2005 Share Napisano 9 Wrzesień 2005 kxs -> to chodzi o kasę czy nie ? Jak nie chodzi o kasę to czemu to byłoby jakbyś własne dzieci sprzedawał ? Nie czaję. Jak tak żal to po co w ogóle sprzedawać ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kxs Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 Po co? Bo sam pewnie nigdy nie zrobię pełnometrażowej animacji. Jak Tomek Bagiński 3 lata siedział nad kilkuminutową Katedrą, to własnego, ponad godzinnego filmu do końca życia bym nie skończył. A tak jest jakaś szansa. A co do kasy to chodzi mi tylko o to, że 5000 zł za pomysł ta dużo, ale jak ktoś cały scenariusz zrobi, projekty postaci i jeszcze może animatik to wtedy inna sprawa. No ale w regulaminie jest coś chyba o możliwości zwiększenia nagrody. I żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja wcale nie narzekam na ten konkurs. Oby więcej takich. Po prostu fajnie by było, jakby autor scenariusza mógł się bardziej zaangażować w reailzację swoich pomysłów. No i praca z ekipą z Platige Image mogła by być bardzo ciekawa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 kxs - nikt nie wyklucza udzialu zwyciezcy w tworzeniu scenariusza i dalszego wkladu i to na podstawie osobnej umowy, nikt tez Ci nie da zapewnienia ze na 100% moglbys pelny scenariusz pisac bo pelnometrazowa produkcja to ryzykowna i cholernie kosztowna sprawa, nikt o zdrowych zmyslach nie zaryzykuje takiego posuniecia. To o czym piszesz jest do uzgodnienia, co wiecej ze swojego doswiadczenia wiem ze Tomek chetnie slucha i jest otwarty na pomysly wiec o ile zwyciezca okaze sie rozsadny nie powinno byc problemu. Synus - jak by to delikatnie powiedziec... farmazonisz od rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 Anomal - Nie przewiduje sie zeby tworcy pomyslu i ew. postaci nie bylo w napisach, nie ma takiej mozliwosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiold Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 Materialiści... 5 tys jak bym miał na zawołane pomysl to bym sie nawet nie zastanawial. Nawet jak by pomineli moje nazwisko to by mi wystarczyło, ze to mój pomysl, zawsze pozostaje ta swiadomosc a czy inni wieżą czy nie...a co mnie to :D Nie no konkurs jest spox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanki Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 anulujcie konkurs, to wam cos wymysle za darmo, a takto bedziecie mi musieli 5 tys. zabulic ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anomal Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 Według mnie każdy dobry konkurs składa sie z 3 elemntów, o ktorych powinno sie mówić razem. Ja myślę w ten sposób: jeżeli jeden element jest "gorszy niż inny" to zastanawiam sie czy dwa pozostale mogą mi go zrównoważyc. Jeżeli tak, to wchodzę. PROSTE!!:] 3 elementy: SATYSFAKCJA [szacunek do samego siebie], PRESTIŻ [żeby inni mieli radość obserwowanie mojej twórczości:] i KASA [zeby miec szacunek do siebie trzeba za cos istnieć ;]. ale oczywiście " ...każdy ma swoje priorytety, każdy ma swoje wady i zalety..." ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 wspaniała teoria Anomal, ale nic z tego nie wynika...mozebyście tak choć troche pozbyli się swojej polskości i przestali narzekać, bo nie ma na co. Jak sie komuś nie podoba regulamin to niech nie bierze udziału, (ludzkość na tym nie ucierpi), po co ten cały do nieczego nieprowadzący bełkot? Lubicie sie rozpisywać, to piszcie....scenariusze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anomal Napisano 10 Wrzesień 2005 Share Napisano 10 Wrzesień 2005 GrafMax: komentarze są z jedną form rozwoju spostrzegawczości i pomagają w lepszym wysłowianu myśli. Dlatego myślę że nawet, z głupich dyskusji, nudnych wykładow, smentnych sprawozdań zawsze można coś dla siebie zabrać...z czego może byc podstawa pod fajny pomysł. Genialne pomysły nie biorą się z siedzenia i myślenia tylko są zazwyczaj wynikiem banalnych obserwacji i wyciągniętych z nich wniosków. [®to jest moje zdanie a nie dogmat;)] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 tak Anomal, bardzo się przy tej gadce uduchowiliśmy, ja już prawie umiem lewitować...hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anomal Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 hmm, nie wiem ile tobie to zajmuje GrafMax, ale mi napisanie komentarza zajmuje góra dwie minuty. Może gdybym pisał go godzinę bardziej bym się nimi podniecał ;] P.S KIEDY BĘDĄ NOWE NEWSY??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Product Napisano 11 Wrzesień 2005 Share Napisano 11 Wrzesień 2005 hehe... Za 5 tyś. nie zmodernizuje kompa za bardzo :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość werner81 Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Pozdrawiam i życze wszystkim powodzienia na konkursie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość werner81 Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Mell, możesz słać pomysłów do woli, nie ma limitów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creator Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Ja tam, mimo wszystkich marudzeń, dołącze się do konkurencji :) To będzie uczciwa walka :) Kto mnie pokona ? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kxs Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 ja :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafMax Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Dzięki Ci mellodeque za głos rozsądku. Już myślałem, że na forum zapanował globalny uwiąd intelektualny, ale widzę światełko w tunelu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi