Napisano 13 Wrzesień 200519 l Zacząłem dzisiaj przygode z programem 3ds max. Kupiłem książke 3ds max5 PRojekty i Rozwiązania(jak narazie świetna, polecam!). Zacząłem się martwić o moje oczy. Siedzę przy komputerze dużo, gramw różne gry np. q3. Siedzę dziennie przy komputerze mniej więcej z... hmm minimum 3-5 godzin. A jak zacząłem naukę z 3ds to może jeszcze więcej. Nie wiem czy nei sprawić sobie okularów do komputera. CZy to dobry zakup? Narazie na LCD mnie nie stać więc korzystam z Philipsa 15" z 72 Hz. Czy jak będe grał i pracował w tychże specjalnych okularach, mój wzrok nie będzie się niszczył? Może chociaż w 70% zapobiegnie temu. O LCD nei ma narazie mowy, może w Czerwu gdy będe miał ładne ocenki (pożyjemy, zobaczymy :D). A tak btw sobie rozmyślam, gdybym miał kupić nowy komputer, to kupić 2 procesory Athlon X2(wtedy komp widział by 4 prcesory) czy 2 Atlhony FX? (wtedy widział by 2 procesory, lecz procesory byłyby wydajniejsze) CZy wystarczy mi komputer narazie do 3ds maxa? Dopiero zaczynam: Athlon 64 3200+ gniazdko 754 :( 512 ram 80 GB i karta radeon 9700 PRO Sorry za takie lamerskie pytania :) Jeśli chodzi o wiek to mam 14 lat i witam wszystkich na Forum!!!
Napisano 13 Wrzesień 200519 l 72 hz to zbyt mało, 85 to min. na początek ten sprzęt ci wystarczy co do okularów, poczytaj relkamy itd
Napisano 13 Wrzesień 200519 l ja siedze - 5-15 h na dobe przy kompie od 5 lat i nic mi nie jest wiec sie nie martw oczy ci nie wypadna a jak juz tak strasznie sie martwisz o zdrowko to pracuj na ten lcd monitor bedzie dbal o twoje oczka
Napisano 13 Wrzesień 200519 l ja siedze - 5-15 h na dobe przy kompie od 5 lat i nic mi nie jest wiec sie nie martw oczy ci nie wypadna a jak juz tak strasznie sie martwisz o zdrowko to pracuj na ten lcd monitor bedzie dbal o twoje oczka zobaczymy za pare latek ;] jak wyjdzies zna dwor i bedą ci parzyć ;] lepeij z czasem inwestowac w LCD`ki
Napisano 13 Wrzesień 200519 l zobaczymy za pare latek ;] jak wyjdzies zna dwor i bedą ci parzyć ;] Dla mnie po 6 latach siedzenia po 10-16 gdzin przed monitorem już wypadają. W mojej ciemnej norze jeszcze daje radę ale światło słoneczne jest zabójcze. So I am batman ;)
Napisano 13 Wrzesień 200519 l Dla mnie po 6 latach siedzenia po 10-16 gdzin przed monitorem już wypadają. to widać na avatarze...:)
Napisano 14 Wrzesień 200519 l Wzrok prędzej może się popsuć od czytania książek niż od siedzenia przy komputerze. A z tym odświeżaniem to jest ściema. Niske (np. 60-70 Hz) działa drażniąco tylko na układ nerwowy, a nie niszczy wzroku. Dlatego po przesiedzeniu paru godzin przed normalnym monitorem będziesz tylko bardziej zmęczony niż przy siedzeniu przez taki sam czas przy monitorze LCD.
Napisano 14 Wrzesień 200519 l no ja radze minimalnie na 85hz, nie wiem ale wtedy nie masz takiej "czapy na bani"...okulary do kompa:O pierwsze slysze:P... z ciekawosci idz do okulisty i zobacz czy nie masz juz wady:P
Napisano 14 Wrzesień 200519 l Co byscie wybrali 1024x768 z 85 Hz czy 1152x864 z 74 Hz? Pytam sie poniewaz juz od kilku miechow pracuje przy tej drugiej rozdzialce poniewaz jest poprostu wiecej miejscaale trace na odswierzaniu :)
Napisano 14 Wrzesień 200519 l generalnie do grafiki im wieksza rozdzialka tym lepiej poki widac jeszcze literki ;) 11mhz ci duzej roznicy nie robi a zawsze bedziesz miec wiecej miejsca
Napisano 14 Wrzesień 200519 l mnie już nie raz kusiło aby przestawić na 1600x1200x75 ale chyba zostanę przy 1360x1024x85 :( to dla naszego wspólnego dobra :)
Napisano 14 Wrzesień 200519 l ja mam 17' i 1152x864x100 i jak na razie nie narzekam ;]. jesli siedzisz długo przed kompem to może nawet lepsze od okularów ( może to tylko pic na wode?) jest zrobienie sobie przerw 5-15min co okolo 1h. wtedy gałka oczna może odpocząc od nieustannego patrzenia sie w jedno miejsce i odpowiednio nawilżyć (czyli pomrugać powiekami). dobre są też suplementy diety w postaci wyciągu z borówek amerykańskich ;] (pytać w aptekach). tendencje do pogorszenia wad wzroku moga być też wrodzone, mam -4,75 a mój kuzyn siedzi 3razy tyle przed kompem co ja i ma lepszy wzrok.
Napisano 14 Wrzesień 200519 l generalnie do grafiki im wieksza rozdzialka tym lepiej poki widac jeszcze literki ;) 11mhz ci duzej roznicy nie robi a zawsze bedziesz miec wiecej miejsca robi kolosalną różnicę tym bardziej jezeli jest to poniżej dopuszczalnego dla zdrowia minimum jakim jest 85hz.
Napisano 14 Wrzesień 200519 l robi kolosalną różnicę tym bardziej jezeli jest to poniżej dopuszczalnego dla zdrowia minimum jakim jest 85hz. zaś po 10h pracy przy np: 75 Hz wszystko bedziesz widział jak muszka owocówka. Od siebie dodam że praca na 20" w 1024x768 to tak jak na 17 w 800x600. BTW: dzisiaj byłem u okulisty i stwierdził że po kilku ładnych latach ślęczenia nad różniastymi monitorkami (od 14" z 80 Hz po 21" ze 102 Hz) i po 16-stu latach "posiadania" astygmatyzmu, nie muszę nosić szkieł. upada więc mit o grafikach-okularnikach ;)