Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

zrobiłem taki sobie model -> http://www.2slo.waw.pl/web/abarszczewski/prj.max

jest to pierwsze coś co zrobiłem w 3d maxie wogóle więc proszę się nie śmiać (tzn. kolumn sam nie zrobiłem tylko ściągnąłem z tutka) i chce to wyteksturować tylko nie wiem jak :(. tzn wiem jak robić materiały i przypisywać itd ale jakoś mi nie wychodzi...

popierwsze jak przypisuje materiał do kolum pojawia się że nie mają ustwionych chyba mapping coords czy coś takiego, próbowałem uvw map ale i tak nie działa, po drugie mimo przeczytanych tutków jakoś nie wychodzi mi to...

stąd moja ogromna prośba -> czy ktoś mógłby wyteksturować ten model (powiedzmy żeby wyglądał jak stary i zniszczony, zresztą jak ktoś chce) i wysłać mi np na meila czy coś? Wiem że proszę o dużo ale najlepiej zrozumiałbym na gotowym przykładzie....

mójn mail to [email protected]

pozdrawiam, MDew

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaraz, po kolei. zadajesz złe pytanie: powinno ono brzmieć: co robię nie tak i czemu mi nie wychodzi? Masz tutka. Ok. Skoro tak, to już dobry początek, że w ogóle sam starasz sie uczyć. Uprezedzam tylko, ze proste mapowanie modeli jest podstawą. max jest trudny jak cholera, wiec radze ci zajrzec do helpa (angielski obowiązuje) i tam masz wyjasnione działanie kazdego guziczka i suwaka. no i radze sie zaopatrzyc w książkę. Proponuje "3ds max5 ćwiczenia i rozwiazania". Bez niej bedziesz miał duze klopoty ze startem. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

hmm dodawanie materiałów itp to już kumam itd, te guziczki, bumpy, diffusy itd problem (oprócz tego z dodawaniem materiałów do kolumn) mam raczej z hmm "wizią artystyczną" tzn mieszam i mieszam różne tekstury, nierówności odbicia ale nic z tego nie wychodzi mi realistycznie...

Napisano
  • Autor

a helpa nie mam :( bo mam trial wersję...

Napisano

Obiecuje ze nie znajdziesz ani jednej osoby ktora mogla by tobie to zrobic, a to z dwoch waznych powodow:

1) nikomu sie nie chce

2) sam masz sie tego nauczyc

Napisz co robisz, pokaz skrina z bledami itd a dostaniesz odpowiedzi na Twoje pytania. Na forum zasada jest taka, wysyla sie modele komus, kto wiesz ze nauczy sie z tego a nie wykorzysta gotowe (patrz, ja wysylam czasem jakies materialy bo komus brakuje, albo tekstury, ale nie w celu ze ktos nie umie zrobic i chce je miec tylko ze nie umie zrobic, chce podpatrzec i zrobic swoje od nowa itd)

Mam nadzieje ze rozumiesz o co chodzi...

Napisano
  • Autor

ja nie moge chciałem tylko zobaczyć jak to ktoś zrobi... myślicie że sam nie chcę się nauczyć? wczoraj kupiłem 2 książki do maxa, czytam tutoriale, oglądam videotuty...

a wy tu histeryzujecie ze chce kogoś wykorzystać czy coś...

Napisano

To nie o to chodzi, grafika to nie jest 'hop-siup'. Jeżeli nie masz samozaparcia i chęci do nauki to daj sobie spokój.

A Twoje pytanie było po prostu niestosowne. Jeżeli byś powiedział z czym problem i chciał go rozwiązać, a nie iśc na łatwiznę (a tak wyglądał Twój post) to jestem niemal pewien że pomoc byś otrzymał.

Napisano

Napisz co sprawia ci problemy, zaopatrz to w skreeny, napisz ze chetnie sie nauczysz itd. Wszyscy tutaj tobie pomoga, ale nikt za ciebie nic nie zrobi. Nawet juz szukanie po google nam sie odechcialo

Napisano
  • Autor

hmm chyba problemem jest brak tekstur... mam tylko te dołączane do maxa, a jak szukam w googlach to jakiś badziewie jest, w dodatku bez bumpów (wiem ze bumpy mogę sam zrobić ale nie znam photoshopa...) - nie znacie jakiejś stronki z dobrymi teksturkami i z bumpami itd? potrzebuję np. jakiejś teksturki zniszczonych, starych, szarych cegieł (do muru wokół kościoła), do tego jakiś dirt, pękniecia, i jakieś zielone porosty, mech....

Napisano

Kup sobie np. CD TotalTextures.

Najwyższy czas się ponadto nauczyć Photoshopa - zrobienie mapki bump to parę kliknięć myszką.

Napisano

Właśnie o tym mówiłem. Bez poznania podstawowych zasad będzie Ci ciężko. A nie wszystko zrobisz z gotowców.

Napisano

Nawet w tym dziale jest topic z masą lików do tekstur.

A tak poza tym... o ile większa satysfakcja jak zrobisz coś sam z myszą w jednej ręce i helpem maksowym w drugiej :] Zapewnie większość użytkowników tego forum (włącznie ze mną) to potwierdzi ;)