Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak ze ze swiatla leci pol przezroczysta "flala" swiatla(rozowa) i zatrzymoje sie "rozmamujac" w jednym miejscu?? z gory dzieki... Chce to zrobic w 3ds max 7...

• Odpowiedzi 28
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

nie mam pojecia o czym mowisz?

cos leci, zostawia fale swietlna za soba ktora sie rozmazuje czy co?

Cos takiego jak slady po kulach w matrixie tylko ze ze swiatelm czy co?

Napisano

Sorry, ale np. ja dalej nic nie kumam :|

Masz to na jakimś obrazku, albo sam jesteś w stanie ten efekt narysować?

-= EDIT =-

Chodzi o coś w ten deseń wygaszania?

vol6tp.th.jpg

Napisano

Ja zgaduje ze to ma wyglada jak hologram ;p znaczy lecaca pol-przezroczysta poswiata od jakiegos punktu, i ta poswiata sie ladnie rozszerza (tak! jak swiatlo :P), w pewnym momencie sie zatrzymuje, i na koncu sie pokazuje powiedzmy czlowieczek... a to rozmazanie to chyba chodzi o to, zeby miejsce w ktorym swiatlo sie zatrzymuje bylo rozmazane..

Napisano

chodzi o to: Punkt C to jest urzadzenie z ktorego leci "promien(punkt B) czyli ten hologram..." do tej kulki(punkt A) i w tym momencie sie zatrzymoje ale nie tak ze widac konture zatrzymania sie tylko tak ladnie zanika... Chodiz o to ze ten promien unosi sa kulke w powietrzu... :)pole.jpg

Napisano

Korzystając z okazji kiedy już tak sie rozprawia o Volumach to zapytam jak uwzględnic obiekty, które stoją na drodze snopie światła volume. Chodzi mi np. żeby światło volume przechodząc przez okno przybrało jego kształby a nie dalej było okrągłe i przechodziło przez ściany ;/ wiem,że to podstawy ale cóż... Od zera do mastera ;P

Napisano

Tak jak już pisałem - włączasz wolumetrykę oraz wygaszanie.

W maxie to pierwsze w okienku bodajże environment, a to drugie nie wiem jak dokładnie jest to oznaczone, ale poszukaj decay i ustaw na coś podobnego do quadratic

Napisano

Dzieki mintrill o włączeniu shadow wiedziałem ;] . Ale efekt był dziwny ponieważ shadow był włączony ale kiedy PRZEZROCZYSTE szyby znajdowały się w oknie efekt ten nie działał, volume przeszło przez ściane lecz kiedy usunąłem szyby swiatło zaczęło działać prprawnie ;/ ale dlaczego? pytania rodzą kolejne pytania...