Napisano 2 Listopad 200519 l hi - może było ale nie widze - można jakoś przyspieszyc start maxa jeśli nie używam np menu help, maxscript, customize, graph editors, animation, character ponadto nie korzystam z większej połowy modyfikatorów i scanlina i nie zamierzam ?
Napisano 2 Listopad 200519 l tez jestem ciekawy...... aha i jak sie hindus nie obrazisz to zadam tez pytanie :) czy mozna zrobic zeby po renderingu komp sie automatycznie wylaczyl??
Napisano 2 Listopad 200519 l start maxa chyba najbardziej wydłuża ładowanie plugów i odczyt ścieżek dostępu do plików np. bitmap.
Napisano 2 Listopad 200519 l Tak ... można... w KillerTipsach było coś opisane o konfigu startu maxa.... jakie skrtypty ma uruchamiać... wieczorkiem sprawdze
Napisano 2 Listopad 200519 l No przydało by sie wiedzieć, gdzieś był taki wątek ale nie wiem czy znaleźli odpowiedź.
Napisano 2 Listopad 200519 l nielot007 możesz oszacować czas jaki zajmie render i skorzystać z programów, które po określonym czasie wyłączają kompa, moge podeśłać coś takiego...
Napisano 2 Listopad 200519 l tullaris--> hmmm a jak zle oszacuje hehe i w polowie rendera "zamknij system" :D
Napisano 2 Listopad 200519 l odpowiadam :) 1. Trzeba wydzielić sobie do osobnego katalogu pluginy z którymi bedziemy pracować. Najlepiej w katalogu \PlugIns\ utworzyc nowy i SKOPIOWAĆ tam te które maja sie uruchamiac przy starcie maxa. W ksiażce nazwli go ExamplePlugin. 2. znaleść plik plugin.ini i dodać nowe wpisy: Standart Max plug-ins=C:\3dsmax6\StdPlugs\ Additional Max plug-ins=C:\3dsmax6\Plugins New Entry=C:\3dsmax6\Plugins\ExamplePlugin\ 3. Zapisac plik pod nową nazwą np. ExamplePlugin.ini 4. Utworzyc nowy skrót do maxa, i w jego Properties w zakładce Shortcut wpisać : C:\3dsmax6\3dsmax.exe -p ExamplePlugin.ini Tak pisza w ksiażce.... ale sprawdźcie sami ;) Pozdrawiam
Napisano 3 Listopad 200519 l o spoko, ja też dziękuje za to asblaze bo napewno sie przyda, trza będzie wypróbowac jak wróce do domku.
Napisano 27 Listopad 200519 l Autor Miałem troche czasu to przysiadłem - troche mieszanym sposobem(asblaze + plugin manager) ale co tam: Pomiar dokonany 10 krotnie - na świeżo odpalonym sprzęcie z włączoną Opera v8.5 (zużycie procesora za każdym razem w granicach 37 800K) i masą innych mniej pamięcio żęrnych gówienek ;) Podane przedziały to najszybszy i najdłuższy czas startu 3dsmax: Przed: czas startu : 24,32 - 25,46 sek. Po: czas startu : 9,54 - 10,67 sek. Wyłączona obsługa mental Raya, prawie wszystkiego co ma związek z animacją, reactorem, particlem i radiosity. Żadnych dodatkowych pluginów poza : maxwellem, ,vray'em, simclothem i greeble. Dual pentium 2.4 : 512 DDr.