MonsterDream Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Tym razem przestudiowałem tutorial o Progressive path tracing. Wszystko pięknie rozumiem bo za dużo tego tam nie ma :) A pytanie moje będzie bo nie skumałem wkońcu: Do czego ta opcja służy ? Czym się różni od Single Frame ? W jakimś sensie lepsze czy gorsze ? Macie w tym doświadczenie nie małe pewnie więc wiecie. Obsługe poznałem więc podpowiedzcie w jakich przypadkach to stosować zamiast single frame.
polka dot Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 PPT to nowy system liczenia obrazka, nie ma nic wspolnego z prepassami, irrmapa, bucketami ani niczym dotad dostepnym w vrayu. normalnie obrazek dzielil sie na policzenie oswietlenia, nastepnie liczyl fragmenty (buckety) a w nich oddzielnie kazda "ramke", tj odbicia, refrakcje i takie tam, nastepnie obliczal anti aliasing i w ten sposob po kolei powstawal obrazek. ppt liczy wszystko na raz, zarowno oswietlenie jak i sam obrazek. zaletami są stu procentowa dokladnosc oswietlenia, niekturzy kochaja ten nois :) odstrasza napewno czas jaki to wszystko zajmuje komputerkowi ale na dobrych maszynach nie jest tak zle :) pozdraiwam
Chalek Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Do tego co napisał kome dodam tylko, że działa to trochę podobnie jak maxwell i jeśli chcesz uzyskać tego typu efekt, to chyba lepiej użyć właśnie maxwella.
MonsterDream Napisano 5 Listopad 2005 Autor Napisano 5 Listopad 2005 Dzięki kome. Chalek ja za maxwella się nie boire. Narazie rozpracowuje vray i wszystkie jego opcje, a właśnie PPT jest jedną z nich :)
SWRSC Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 i to mi się podoba - poznawanie kazdej opcji, czy sie przyda czy nie... a nie jak to niektorzy sciagaja jakiegos tutoriala z pokazanymi ustawieniami vraya i lecą na nich do konca zycia...
Marcin Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Shade - twoja postawa to chyba ideał usera nie łamie regulaminu , zadaje dokładne pytania , nie zawraca dupy tylko najpierw przeczyta a pozniej pyta o typowe rzeczy ktorych "mozna" nie zrozumiec a nadodatek twoje pytania idealnei nadają sie dla innych masz u mnie wielkiego plusa ;]
xeav Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 właśnie lepiej uzyć maxwella niż ppt w vrayu wg mnie :]
piotrek Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Żeby tylko w głowie mu się nie poprzewracało od tych pochwał :P
xeav Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 btw, ten ppt to chyba na siłę został zaimplementowany w vr
polka dot Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 pieprzycie bzdury, gdyby chcial renderowac maxwellem to by to zrobil. po cholere to ciagłe "uzyj maxwella"? ppt moze sluzyc rowniez jako secondary bounce w indirect illumination po wczesniejszym przerwaniu rendera i zapisaniu light mapy do pliku xeav - niepodwazalny spamer isnane poster y o :D
Bacry Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 też nie rozumiem tego wciskania Vraya na siłę. Z Vrayem współpracuje wiele pluginów (choćby aura), które z maxwellem pewnie nie dadzą takiego efektu. A przecież chodzi o to by rozwijać oprogramowanie.
Rekomendowane odpowiedzi