Napisano 23 Listopad 200519 l To jest praca końcowa kursu 3D Envaironment. Została wykonana w całości w MAXie, bez użycia zewnętrznych rendererów. Mój tutor już wyraził o niej swoje zdanie, ale ja jestem ciekawy, co myślą o niej inni. Zapraszam i liczę na konstruktywną krytykę.
Napisano 23 Listopad 200519 l To tak po pierwsze popracuj nad texturka budynku i schodka bo prawie ich nie widac. Render też nie najlepszy. No i oświetlenie tu tez radził bym troche popracowac to tyle z mojej strony.:)
Napisano 23 Listopad 200519 l Mozliwe że to tylko mi się coś powoaliło......... Ale koła chyba są za duże i siodełko za małe......
Napisano 23 Listopad 200519 l jakbys poprawil materialy, render i dal inny kadr to moglaby byc dobra pracka, choc ta tez nie jest zla
Napisano 23 Listopad 200519 l no oświatlenie jest bardzo słabe a właściwie nim tylko można ozywić ta prace
Napisano 23 Listopad 200519 l Teksturować chyba potrafisz - widać po okiennicy, ale chyba chęci zabrakło na pracę nad resztą tekstur... Co do modelowania, jest bardzo fajnie i nie mam zastrzeżeń. A o oświetleniu już słyszałeś, do wymiany. Ja rozumiem, że scanline ogranicza, ale nie aż tak...
Napisano 24 Listopad 200519 l Autor Ok dzięki za gorzkie słowa krytyki, postaram się poprawić te wszystkie rzeczy. Tylko może niech mi ktoś powie co jest nie tak z tym oświetleniem i kadrem (który mówiąc na marginesie ustawił mój tutor), Może ktoś podpowie mi też co moge dodać jeśli chodzi o tekstury budynku, nie chciałem przesadzić z pęknieciami i chropowatościami, ale może przesadziłem w drugą stronę. To jest moja pierwsza poważna praca o takim charakterze dlatego nie wszystko może być wporzo. Dzieki za krytykę i proszę o jakieś dalsze wskazówki
Napisano 24 Listopad 200519 l Ok. Co do swiatła, to błąd polega na tym, że jest ono niemal za plecami widza, przez co cienie są w wiekszości schowane i całośc jakkolwiek po przyjrzeniu sie jest 3d, to tak naprawde wydaje sie być płaska. Kolejna rzecz to materiały. to, jak i skąd na sciane pada swiatło powinno być widac po jej fakturze i bumpie. To wszystko powinno mieć kila róznych źródeł swiatła. I inny kadr. może wzdłuż ulicy jakoś?
Napisano 24 Listopad 200519 l Autor Dobra, przenoszę mój rower do WIP i zabieram sie do roboty przy przeróbkach. Zacznę od świateł. Potem texturki. Nie wiem czy uda mi sie przerobić kadr bo wszystkie modele sa utworzone i ustawione mniej więcej pod taki kadr. Założeniem tego projektu było eksponowanie roweru, ale zobacze co uda mi sie zrobić. Mam nadzieje, że nadal moge liczyc na wasze oceny postepów i pomoc. Pozdro
Napisano 24 Listopad 200519 l Autor Tylko nie bardzo wiem jak to wszystko przenieśc do WIP. Pomocy!!!
Napisano 24 Listopad 200519 l ok to ja wrzuce swoje 3 grosze. Ogolnie model mi sie podoba, tak jak poprzednicy mowili problem z renderem, ale znalazlem cos niepokojacego. Otoz martwi mnie ta jakas dziwna zakrzywiona perspektywa (po primo), narysowalem w ps o co mi chodzi -czerwone linie to zbiegi, a linia niebieska to linia horyzontu, wiec blad polega na tym ze linia 1 od gory czerwona sie zbiega ku dolowi ale jest nizej niz linia horyzontu - wiec taka rzecz w rzeczywistosci nie ma miejsca i ogolnie nie wiem jak to jest mozliwe cos takiego w maxie zeby zrobic. to jest pierwsza uwaga - po drugie - taka blachostka, ale jako architekt moge powiedziec tyle ze to co zakreslilem na zielono to jest tak zwana opaska barokowa - zwana uszakowa - byla wykonywana z plycin (masowo) i chodzi o to ze nie spotkalem jeszcze przypadku zeby byla taka opaska wklesla, no i zeby sie jeszcze powymadrzac proporcje so nie teges (tej opaski) i polaczenie z parapetem :D ha No i portal hehe jest z XX wieku prawdopodobnie i nie pasuje do drzwi prawdopodobnie korzystales z jakis referek po dokonaniu juz konserwacji ow pieknego zabytku gdzie popelniono wiele bledow :D co jest normalne w owych czasach :D takie glupie gadanie ale mam ubaw zeby sie pochwalic moja swiezo zdobyta wiedza he Dobra co do zachwiania perspektywy sie chyba myle bo sie przyjzalem bardziej i ta linia horyzontu jednak powinna byc nizej, poprostu uzylesj jakiejs kamerki o ogromnej ogniskowej i tak jakos dziwnie to wyglada w polaczeniu z tym rowerem
Napisano 24 Listopad 200519 l Super oko: juz wiem, co jeszcze mi tu nie pasowało, tylko Ty to zauważyłeś, a ja nie. Dziekuję. :)
Napisano 29 Listopad 200519 l Autor No to zamieszczam kolejny render. Poprawiłem kadr na ile to było możliwe (biorąc pod uwage moje ograniczone umiejętności). Kamera dostała teraz standardowy obiektyw 35 mm i ustawiona w normalnej poziomej pozycji. Powalczyłem też ze światłami. Kluczowe stanowi target direct z cieniami typu Area Shadow; rozpraszające zwykły omni, do tego jeszcze sky light i light tracer. To na razie tyle. Czekam na dalsze sugestie co do opisanych wyżej aspektów i biorę sie do teksturek. A tak w ogóle to przeniosłem wątek do WIP, ale jakoś nikt nie chce sie wypowiedzieć. Powiedzcie co myślicie, bo bardzo licze się z waszym zdaniem jako doświadczonych forumowiczów
Napisano 29 Listopad 200519 l Hmmm... nadal coś nie tak z cieniami. Cień od słońca miałby mniej rozmyte krawędzie. Poza tym cień jest "zatłuczony" - tuż przy kołach jest zbyt czarny. A koła... tylne wisi w powietrzu, a przednie chyba wtapia się w chodnik.