Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

podczas pracy nad ta sceną miałem zamiar nauczyć sie jak oświetlać zamkniete pomieszczenie za pomocą Vray`a. Modeling sceny zajął mi 2 dni (wraz z tweekowaniem) + 1godzine 56min renderingu.

Prosze o komentarze i słowa krytyki...

• Odpowiedzi 18
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

te schody wchodza na okno?? troche to nie wyglada za dobrze...

podoba mi sie, ale w rogu przy schodach troche za ciemno, nie wiadomo czy to ranek czy poludnie...

Napisano

Jeśli miała to być tylko scena próbna do trenowania oświetlenia to wyszło całkiem dobrze... Rozumiem, że te drzwi u dołu ekranu po prawej to drzwi do piwnicy czy tam schowka tak? :) Jeśli miała to być scenka jako sama w sobie do portfolio to wyszlo troche... dziwnie -> przede wszystkim zbyt mało obiektów i różnych dodatków

pozdro.

Napisano

jeszcze tylko PS postprodukcja i będzie ładnie :) a co do oświetlania to radze poczytać jakimi kolorami powinno się oświetlać scene. Jeśli dodasz niebieskie tony dla swiatła uzupełniającego, a jako główne poscisz słońce (kombinacje vRayowymi multiplierami/rozmiarami w ustawieniach swiatla) wyjdzie całkiem niezly klimacik. Podstawowym błędem jest oświetlanie sceny wyłącznie jednym kolorem.

Dla wyjaśnienia: tam po prawej stronie masz zaciemniony korytarzyk - w realu, kiedy sieci słońce i jest lekko zachmurzone niebo, bądz czyste w takich miejscach dominuje światło uzupełniające, czyli światło nieba (kolor jasny niebieski). W twojej scenie widze tam ciepłe tony, żółtawe a powinny być delikatnie zimne.

Napisano

Ja mieszkam w jednej delikatnie mówiąc cholernej kamienicy, i tez mam tak okno zrobione :|

tylko ze okno oswietla schody do piwnicy i schody na pół piętro.

Mi osobiscie sie podoba, tyle ze troche to swiatło mało zruznicowane :)

EDIT: Tu chyba jest jedna dziura bez okna, przynajmniej ramy i szyby nie widac. (ale fajna ta durza czcionka :) )

Napisano

Koniu_1990 tak to jest scena treningowa, w przygotowaniu jest juz nastepna troche bardziej "wymagająca" ;)

SWRSC, Knysha Wiem, że mozna tą scene oświetlic pewine na 10 róznych sposobów, ale akurat teraz zależało mi na prostym i jakościowo dobrym efekcie... mam nadzieje ze cos takiego udalo mi sie osiagnac....

ASY2002 wreszcie ktos mnie rozumie :D

Napisano

nie jest źle, nie odstrasza ale także niczym nie zachwyca, te schody nawet jakby tak zachodzily nie było by tragicznie ale czemy się tak w rame wbijają chamsko? imho 4-

Napisano

hkropinski: kolega chyba nie czyta wczesniejszych wypowiedzi...takie "rozwiazania" trafiaja sie w kamienicach.Nie wiem kto to wymyslil...ale tak jest :/ (mowa o oknie i schodach)

Napisano

Dzieki wszystkim za opinie, moge tylko napisac ze to nie ostatnia moja scenka. Będe starał sie tworzyć coraz ciekawsze pomieszczenia... zobaczymy co z tego wyjdzie.

edit: dzieki opor niektórym trzeba tłumaczyc ... młotkiem ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności