Bonifatz Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Witam, podczas pracy nad ta sceną miałem zamiar nauczyć sie jak oświetlać zamkniete pomieszczenie za pomocą Vray`a. Modeling sceny zajął mi 2 dni (wraz z tweekowaniem) + 1godzine 56min renderingu. Prosze o komentarze i słowa krytyki...
jaccunio Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 te schody wchodza na okno?? troche to nie wyglada za dobrze... podoba mi sie, ale w rogu przy schodach troche za ciemno, nie wiadomo czy to ranek czy poludnie...
Bonifatz Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 ehh tu chyba nikt nie mieszka w kamienicy ;p ...
Koniu_PL Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Jeśli miała to być tylko scena próbna do trenowania oświetlenia to wyszło całkiem dobrze... Rozumiem, że te drzwi u dołu ekranu po prawej to drzwi do piwnicy czy tam schowka tak? :) Jeśli miała to być scenka jako sama w sobie do portfolio to wyszlo troche... dziwnie -> przede wszystkim zbyt mało obiektów i różnych dodatków pozdro.
SWRSC Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 jeszcze tylko PS postprodukcja i będzie ładnie :) a co do oświetlania to radze poczytać jakimi kolorami powinno się oświetlać scene. Jeśli dodasz niebieskie tony dla swiatła uzupełniającego, a jako główne poscisz słońce (kombinacje vRayowymi multiplierami/rozmiarami w ustawieniach swiatla) wyjdzie całkiem niezly klimacik. Podstawowym błędem jest oświetlanie sceny wyłącznie jednym kolorem. Dla wyjaśnienia: tam po prawej stronie masz zaciemniony korytarzyk - w realu, kiedy sieci słońce i jest lekko zachmurzone niebo, bądz czyste w takich miejscach dominuje światło uzupełniające, czyli światło nieba (kolor jasny niebieski). W twojej scenie widze tam ciepłe tony, żółtawe a powinny być delikatnie zimne.
Knysha Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Schody + okno - tak sie nie robi ;]. Oswietlenie tez troszku kuleje, ale nie jest zle :].
ASY2002 Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Ja mieszkam w jednej delikatnie mówiąc cholernej kamienicy, i tez mam tak okno zrobione :| tylko ze okno oswietla schody do piwnicy i schody na pół piętro. Mi osobiscie sie podoba, tyle ze troche to swiatło mało zruznicowane :) EDIT: Tu chyba jest jedna dziura bez okna, przynajmniej ramy i szyby nie widac. (ale fajna ta durza czcionka :) )
Bobby_digital Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 nawet nawet, tylko okno sie nie odbija w podlodze hehe :)
Bonifatz Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 Koniu_1990 tak to jest scena treningowa, w przygotowaniu jest juz nastepna troche bardziej "wymagająca" ;) SWRSC, Knysha Wiem, że mozna tą scene oświetlic pewine na 10 róznych sposobów, ale akurat teraz zależało mi na prostym i jakościowo dobrym efekcie... mam nadzieje ze cos takiego udalo mi sie osiagnac.... ASY2002 wreszcie ktos mnie rozumie :D
AGmakonts Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 nie jest źle, nie odstrasza ale także niczym nie zachwyca, te schody nawet jakby tak zachodzily nie było by tragicznie ale czemy się tak w rame wbijają chamsko? imho 4-
Lukasz_D Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 Może widać troszke nierealności ale mnie się podoba :)
opor Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 hkropinski: kolega chyba nie czyta wczesniejszych wypowiedzi...takie "rozwiazania" trafiaja sie w kamienicach.Nie wiem kto to wymyslil...ale tak jest :/ (mowa o oknie i schodach)
Bonifatz Napisano 3 Luty 2006 Autor Napisano 3 Luty 2006 Dzieki wszystkim za opinie, moge tylko napisac ze to nie ostatnia moja scenka. Będe starał sie tworzyć coraz ciekawsze pomieszczenia... zobaczymy co z tego wyjdzie. edit: dzieki opor niektórym trzeba tłumaczyc ... młotkiem ;)
deshu Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Bonifatz nasz kochany hkropinski chyba nigdy nikogo jeszcze nie pochwalil, pisze co jest zle i "pozdr" i koniec:)
ASY2002 Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 opor stawia upur :) Pozdr. P.S Bonifatz, ile bedziesz sie jeszcze usmiechał :) ? .!.
Bonifatz Napisano 4 Luty 2006 Autor Napisano 4 Luty 2006 ile wlezie :p ... to taki kontras dla gburów ;) ... BRAKUJE TU SMAJLÓW :P Edit : .!. .!.
wizz Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Pusto tam hoho moze jakieś kwiatki byś dal albo jakieś przydmioty inne bo surowo strasznie :) ale ogolnie niezłe
ASY2002 Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Lepiej pijaka butelki po 120%, i Kompa z włączona stroną http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84363779 (NIE REKLAMUJE POKAZUJE NIC NIE WARTY I TAK NIE UZYTY POMYSŁ :) z stroną i piakiem ) To dopiero odpał:)
Rekomendowane odpowiedzi