prv Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Potrzebuje modelu pietruszki. Nie musi być ona skomplikowana. Może widzieliście gdzieś w internecie własnie model pietruszki to bardzo prosiłbym o linka. Jesli nie to moze znalazlby sie ktos kto takowy model zrobilby dla mnie (jak juz wspomnialem nie musi byc skomplikowany) ? Z góry dziękuje
prv Napisano 3 Luty 2006 Autor Napisano 3 Luty 2006 chciałbym zrobić sam ale jeszcze tak dobrze nie zaznajomiłem sie z tym programem i nie dałbym sobie rady
bugas Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 napewno ci ktoś zrobi pietruszke jak podasz kwote ile dasz za taki model :)
piotrek Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 A po co ci ta pietruszka? Do sceny? A scena po co? Aby się czegoś nauczyć?
Gość Rolmops Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 Pietruszki??? Polecam zwykle koolko przpuscic przez poly editor. No chyba ze i to jest problemem. :D Pozdro... Aha, nie martw sie sam wiele nie potraffie. :D
krzemian Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 http://www.sapkowski.pl/film/zdjecia/chata/pietruszka.jpg - no nie wiem, taka pietruszka nie jest łatwa do wymodelowania:P A jeśli chodzi o coś w tym stylu - http://www.nasiona.pl/gra/pietruszka-kinga.jpg - to po prostu obrysuj przekrój osiowy (dobrze mówię?:) ) tej pietruszki, a później zastosuj modyfikator Lathe.
prv Napisano 3 Luty 2006 Autor Napisano 3 Luty 2006 Dzięki krzemian- tylko jeszcze powiedz jak zrobic ten przekrój osiowy. A pietruszka jest mi potrzebna do animowanego intra filmowego.
bugas Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 cos takieo, moze to nie pietruszka ale tak powinno to wyglądać :) pozdro
krzemian Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 http://www.tutorialized.com/tutorial/Lathe-Tutorial/7409 - tu masz tutorial opisujący modyfikator Lathe, powinno pomóc:)
prv Napisano 4 Luty 2006 Autor Napisano 4 Luty 2006 Ok dzięki wam mam juz korzeń pietruszki tylko jeszcze musze zrobić liście- i tutaj mam znowu do was pytanie: jak zrobic właśnie te liście (4-5 liści starczy) ?
Shogun 3D Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 znajdź jakies zdjęcie liścia pietruszki, albo kup pietruszke, urwij liśc i go sfotografuj. następnie go w photoshopie wyszparuj i zrób w oparciu o uzyskany kształt mape przezroczystości o kształcie liścia, czyli obrazek białej sylwetki liścia na czarnym tle. potem tworzysz plane i nakładasz na niego materiał mający w diffuse fotke liścia, a w opacity mapę przezroczystości. powinno zadzialac. potem możesz to skiopiowac, powyginać i powinno być ok.
Bruneq Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 lisc najlatwiej zrobic ze splinow! troche roboty i masz listek jak ta lala!;)
prv Napisano 4 Luty 2006 Autor Napisano 4 Luty 2006 ok- pietruszke juz mam całą. Teraz jeszcze potrzebuje czarnego tła. Bo będe tworzył animacje i chce aby wszędzie do okoła było czarno- jak to zrobić ?
Ania Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 czarnego tła na pietruszkę? obrysować w photoshopie, i wsadzić jako opacity (czarno-białe) - białe tam gdzie liście, i czarne tam gdzie reszta. no i oczywiście czarne tło w maksie, ale to i tak jest default.
hcpiter Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Aniu mu chyba chodzi o zwykły evirmoment :)Wciskasz 8 na klawiaturze i zmniasz kolor tła-podkładu
Shogun 3D Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 No, to o tym mówi Ania: defaultowy kolor tła to czerń.
prv Napisano 5 Luty 2006 Autor Napisano 5 Luty 2006 chodzi mi o to tło które jest szare przy animacji. Chce je zmienić na czarne. Nie chodzi mi o pietruszke.
jaccunio Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 wciskasz '8', potem common parameters --> background --> klik na prostokacik i dajesz czarny
prv Napisano 5 Luty 2006 Autor Napisano 5 Luty 2006 [ATTACH]30319[/ATTACH] Jak wciskam 8 i zmieniam tam kolor backgroundu to nic się nie dzieje. Może mnie źle rozumiecie- bo chodzi mi o to żeby wszędzie było czarno (jak w nocy). Zamieszczam jeszcze moje dotychczasowe dokonania: [ATTACH]30320[/ATTACH] Teraz jeszcze chce to zanimować na czarnym tle (jakby cała animacja działa się w nocy)
piotrek Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 :D Skończoną pracę musisz wyrenderować - klawisz F10 i wciskasz "Render" dzisiaj Marcinwsadził do FAQ: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=23779
bugas Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 ja rozumiem ze jesteś początkujący ale bez przesady, naucz sie szukac, no przeciesz ty pytasz o kompletne podstawy.........az sie dziwe ze oni odp na twoje pytania, czasami zadziwiacie serio mówie :), F1 i jedziesz, albo te tutki co sa na max3d sa po polsku albo jeszcze lepiej czekaj na DVD Klicka, bedzie po polskiemu i w dodatku video powodzenia i pozdro
prv Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 Jak retenduje to tylko udaje mi sie jedną klatke. A jak wyretendowac cala animacje ?
piotrek Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Marcin wsadził do FAQ Marcin wsadził do FAQ Marcin wsadził do FAQ Marcin wsadził do FAQ Marcin wsadził do FAQ Marcin wsadził do FAQ
Morph0001 Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 Dziwie sie ze bys spedzil 3,500 dolarow na program a bys byl za leniwy zeby przeczytac help plik i sobje sam wyczytac jak to renderowac...
prv Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 Dzięki wam wszystkim zrobiłem intro 3d :D Może nie jest genialne ale jak na pierwszy raz to chyba całkiem nieźle. Zamieszczam tutaj to intro w słabej jakości poniewaz w dobrej jakości za dużo zajmuje. To jest link do tego intra: pietruch.republika.pl/intro1.wmv
Rekomendowane odpowiedzi