Kulki Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 Od czasu premiery Toy Story I powstalo bardzo wiele animowanych filmow 3D ostatnio powstaje ich tyle ze zaczynam gubic rachube. Kazda pelnometrazowa animacja wiaze sie z kolosalna praca wielu ludzi i przedewszystkim jest fajnym filmem, ktorego szkoda byloby przegapic. Dlatego proponuje stworzyc spis animacji tak zeby zadnej nie przegapic. Od mojej strony wypisuje te... ale i tak pewnie cos przegapilem wiec prosze o uzupelnienie listy. Toy story I Toy story II Mrowka Z Gdzie jest Nemo Rybki z ferajny Dawno temu w trawie I nie ma mocni Shrek I Shrek II Gnijaca panna mloda Szeregowiec Dolot Potwory i spolka Edit: Roboty Epoka lodowcowa Kurczak maly
Rascal Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 Male sprostowanie Gnijaca panna mloda to nie CG a tradycyjna animacja :-)
thud Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 Robots (czy jakos tak) - nie widzialem ale chyba animacja Kurczak maly
Rascal Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 Robots jest tworcow Icea Age czyli firmy Blue Sky Studios.
Kulki Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 Male sprostowanie Gnijaca panna mloda to nie CG a tradycyjna animacja :-) 3D + przerobka tak zeby wygladala jak tradycyjna.
Shogun 3D Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 Teraz Disney pracuje nad nowym filmem "Cars", którego trailer juz tutaj był pokazywany w newsach.
Vorek Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 3D + przerobka tak zeby wygladala jak tradycyjna. Z tego co ja wiem to animacja w pełni tradycyjna.
mrkrzysiek Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 jest jeszcze Jimmy Neutron, dwie czesci Final Fantasy,
Kulki Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 Z tego co ja wiem to animacja w pełni tradycyjna. No a ja włacha inaczej wiem... zreszta mozna to sprawdzic na necie jak sie komus nudzi:P
sanki Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 dowod: http://www.editorsguild.com/newsletter/JulAug05/julaug05_bride.html jedynymi efektami cg w pannie mlodej byly plyny i jakies gazy reszta w calosci tradycyjnymi laleczkami z zaawansowanymi mechanizmami w glowkach. calosc byla strzelana cyfrowymi aparatami, a komputery sluzyly do montazu i postprodukcji. z filmow 3d ktore nie byly wymienione to np. "Dinozaur" od disneya zdaje sie Madagaskar teraz jeszcze wyszla ta bajka z czerwonym kapturkiem a zreszta nie ma co tak sobie wymyslac po jednym, wystarczy chwilka z google :D http://www.wikicg.com/wiki/index.php/CG_Movies
Kulki Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 jedynymi efektami cg w pannie mlodej byly plyny i jakies gazy reszta w calosci tradycyjnymi laleczkami z zaawansowanymi mechanizmami w glowkach. calosc byla strzelana cyfrowymi aparatami, a komputery sluzyly do montazu i postprodukcji. Ok ok spoko nie kloce sie:P Jaki Kapturek? Bo nic slychac nie bylo.
sanki Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 http://www.imdb.com/title/tt0443536/ - ten kapturek w Polsce bedzie niedlugo :-)
krzemian Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 Właśnie mi się przypomniało: Przebudzenie, Kajko i Kokosz, Złote Krople ;)
Kulki Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 Epoka Lodowcowa 2 To juz jest? Z animacji nie 3D to mozna jeszcze by wymienic: Jakubek i brzoskwinia olbrzymka (James and the Giant Peach) Miasteczko Halloween (The Nightmare Before Christmas) A kto wie cos wiecej o filmach braci KŁEJ (tak sie to czyta)
Kulki Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 Właśnie mi się przypomniało: Przebudzenie, Kajko i Kokosz, Złote Krople ;) To jeszcze nie wyszlo.
xeav Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 FINAL FANTASY: The Spirit Within FINAL FANTASY: Advent Children
Kulki Napisano 8 Luty 2006 Autor Napisano 8 Luty 2006 A co z animami niekomercyjnymi? Mi najbardziej utkwily w pamieci: Maski Katedra
Lis Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 A co z animami niekomercyjnymi? Mi najbardziej utkwily w pamieci: Maski Katedra Katedra - niekomercyjna ?? Jakoś sobie nie przypominam żeby gdzieś można było dostać katedrę za free. A może to ja jakiś inny jestem?
mathix Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 James and the Giant Peach A to jest full cg? Mi się wydawało, że to robione podobnie jak Gnijąca Panna Młoda. Co do katedr i innych baginsów, to krótkometrażowe animki są, jak maciekG zauważył.
Shogun 3D Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 "Kaena - the Prophecy". Full 3D, pełnometrażowa produkcja francuska. Dużo tam jest efektów opartych na cieczach i HDR.
CzAk1 Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 Cóż, filmów CG powstało juz całkiem sporo zarówno Pełno jak i krótko metrażowych. Ale najwiekszy zasyp nastąpi chyba teraz w 2006 roku. Wręcz powiedział bym, że aż do przesady. Sam naliczyłem 11 takich filmów. Cars Ice Age2 Over the hedge Sezon na miśia Dżungla (film Disneya a'la Madagaskar) AntBullet (czy jak to sie pisze...coś jak mrówka Z, czy Dawno temu w Trawie) Meet The Robinsons (mało o tym wiem...i chyba wogóle mało wiadomo. Chyba Disnej sie czymś takim zajmuje) Czerwony kapturek (został wymieniony wcześniej) Barnyard (...krowy) Do tego jeszcze jakis film o pieskach (?!), małym pingwinku, a więc cały zwierzyniec. Nie wiem czy czegoś nie poinełem. W każdym badź razie bedzie co oglądać. Jedne filmy bendą lepsze inne gorsze. Ja osobiście czekam na pierwsze cztery wymienione filmy. Jeszcze wspomne o krótkometrazowym "One man band" Pixara.
sanki Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 w steamboyu tylko pojazdy i niektore sceny byly 3d, wiekszosc to w dalszym ciagu animacja tradycyjna
Shogun 3D Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 hmmm... Dzisiaj sobie jeszcze przypomniałem, sobie o produkcjach z antypodów. Przykład to Appleseed, ale cały swiat anime juz od dłuższego czasu jest mocno wspierany komputerowo.
biglebowsky Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 Ale się męczycie:> http://imdb.com/find?q=animation;s=kw http://imdb.com/keyword/computer-animation/
Kulki Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 A tam zakonczyl:P Chodzi o to jakie krotkie metraze polecacie a nie jakie sa. Joł!
biglebowsky Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Dementuję pogłoskę jakoby Paltrow i Law byli jedynie wytworem grafiki komputerowej, chociaż istotnie może się tak zdawać;) Warte uwagi krótkometraże?: W zasadzie wszystko co było nominowane lub zdobyło oscara i wygrało siggraph, w tym nie tylko cg.
sanki Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 sky captain nie polecam ;p sin city za to bardzo z tego typu produkcji:-) edit: biglebowsky lol
CzAk1 Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Jeśli chodzi o wspieranie 2D to chyba jeszcze Ghost in the Shell. Zresztą obecnie komputerowo wspiera sie chyba każdą animacje 2D. Disney czy inni...
biglebowsky Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 For the Birds Knick Knack Geri's Game The Chubbchubbs! The Animatrix Fifty Percent Grey Mike's New Car Tin Toy Bingo f8 9 Boundin' Bunny (dlaczego dzisiejsze filmiki nawet nie są w połowie tak dobre jak ten, albo Bingo?) Niewymienione pełnometraże: Dinosaur The Polar Express Kaena: La prophétie Wsparcie 2d - Właściwie każda Anime, więc nie ma co wymieniać a z klasyki to zdaje się zaczeło się od Pięknej i Bestji Disnaya a potem we wszystkich ich produkcjach jak leci i wspomnieć warto o Alladynie, Królu Lwie i Mulan.
maciekG Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 jak krotki metraz to jeszcze "clikclak" i "rough approuch" przyszlo mi do glowy
sanki Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Niewymienione pełnometraże: Dinosaur Kaena: La prophétie byly wymienione ;p sporo cg jest tez w trio z bellevile czy jak to sie tam pisze :-) a i film wart obejrzenia
biglebowsky Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 No dobra, były;) Mea culpa. Kulki, wyrzuć Gnijącą z pierwszego posta bo wrowadza w błąd, często powtarzany zresztą.
Shogun 3D Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Trio z Belleville faktycznie ma spore wsparcie CG Zresztą w ogóle ten film jest bardzo dobry, ale ogląda się go tylko raz i wystarczy.
CzAk1 Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 la'Boulding (chyba tak to szło) Też fajne. 2D/3D...świetne... LooneyToones?!:) Tak mi sie jakos przypomniało. Króliks Bugs teraz już bez kolorku na kompie nie idzie:P. Z krótkich filmów to wspomne o Ray'u. Nie oglądałem ale swego czasu było o tym głośno
Rekomendowane odpowiedzi