Napisano 9 Sierpień 200321 l Jak zobaczyłem RX-8 , natychmiast postanowiłem ją wymodelować . Sam jeżdżę mazdą 323f - super fura[dresik] więc zrozumiałe ,że rx-8 to moje marzenie . Ale narazie , / jak zrobię /będę miał modelik. [rotfl2]. Poprzedni mój WIP :\"Maluch - moja była fura\" miał na celu lepsze zapoznanie się z technikami modelowania , teksturowania i renderingu w Maxie. Model wykonany był za pomocą splajnów. W tym WIP\'ie mam na celu: 1. Wymodelować furę za pomocą polymodelingu /boxmodelingu?/ 2. Poświęcić się zrobieniu wszelakich szczegółów - tak aby model wyglądał realistycznie . 3. Po wykonaniu modelu - zrobić krótką animację /jazda autostradą itp./ Ze względu na zawalenie robotą zarobkową - efekty mojej pracy nad RX-8 pojawiać się będą bardzo powoli . Wystawiam tego WIPA po to aby zmobilizować się i skończyć go. !! Na razie zbieram materiały - widział może ktoś jakieś blueprinty RX-8 ?
Napisano 10 Sierpień 200321 l też mi się podoba to autko :) a co do blueprintów to prosiem bardzio :D
Napisano 10 Sierpień 200321 l o tak, zrob to cacko i zrob je dobrze, to auto ma dusze i to nie tylko za sprawa wyjatkowego silnika [piwo]
Napisano 16 Sierpień 200321 l Autor Wielkie dzięki za Blueprints. No to zaczynam . Na razie nie ma co oceniać . Mój post wynika z tego , że mam małe pytanko: Jak wy to robicie ? 1. Modelujecie cały kadłubek , a później wycinacie mu drzwi i inne detale ? czy 2. Robicie poszczególne elementy ? W poprzednim modeliku /spelajnami/, najsampierw zrobiłem całą bryłkę /zmeszowałem / a potem wycinałem boolenami drzwi itd . Wadą tej metody było to , że miałem sporo kłopotów z późnieszymi poprawkami na gęstej siatce karoserii . Please HELP Jaka metoda jest lepsza ?[pomocy] Jak robicie rowki /szpary/ itp ?
Napisano 16 Sierpień 200321 l Dodaj moze rowki boleanem na etapie tworzenia siatki lowpoly, albo zagęść odpowiednio siatke i extruduj do srodka
Napisano 16 Sierpień 200321 l nie nie nie nie:) najlepiej jest tworzyc poszczegolne elementy oddzielnie:)wtedy masz problem rowkow meidzy elementami karoserii z glowy:)
Napisano 16 Sierpień 200321 l loozak, zakładzik?:) czyzbys mowil, ze moim modelom brakuje plynnosci;)???
Napisano 16 Sierpień 200321 l skromność to inna sprawa ale obydwa sposoby są równie dobre każdy robi tak jak lubi/umie co do twojego modelu pg to powiem że jest co najmniej dziwny
Napisano 16 Sierpień 200321 l hehe, niech zgadne... rowki za duze??? hehe, obiecuje, ze juz wiecej takich duzych nie zrobie(co poradze, ze mi si epodobaja takie:) )
Napisano 17 Sierpień 200321 l Autor Dzięki za wszystkie rady . Wybieram chamfer i extrude:) . Ze względu na tą płynność , którą łatwiej jest zachować chyba przy w/w metodzie . Jak będę miał gotową karoserię to wtedy może drzwiczki i inne elementy odetnę . THX[soczek]
Napisano 23 Listopad 200321 l Wierzba, teraz już się nie wywiniesz bo cię czasami widuję na forum :] weź się w końcu za tą Mazdę !! bo auto jest bardzo fajne, model zacząłeś nieźle, a więc jestem bardzo ciekaw, jak ci to wyjdzie :) pozdrawiam [piwo] P.S. napisz coś chociaż, bo nie wiem czy mam ci dalej truć du... czy poprostu już nie masz ochoty kończyćtego modelu...
Napisano 23 Listopad 200321 l nareszcie cos innego niz audi :D :) jeszcze malo widac ale mam nadzieje ze zaniaedlugo zamiescisz nowe :)
Napisano 23 Listopad 200321 l Autor Ano trochę się ostatnio opieprzałem w 3d. Postępy w mazdzie 3d już wkrótce . Narazie naprawiam swoją mazde 323 f :D.
Napisano 27 Listopad 200321 l Npewno powiem ci że autko które wybrałeś jest przecudne(na własność mam sierre więc nie dziw się że task mówię) - napewno także polecę ci robienie rowków za pomocą chamfer i extrude( bardzo łatwo później wycinać jest elementy ) - co do wstępnego modelingu to narazie wygląda to świetnie - czekam na kolejne updaty i z zainteresowaniem będę przyglądał się twoim poczynanią. Pozdrawiam.
Napisano 27 Listopad 200321 l Jak masz ochotę to zerknij TUTAJ - też robiłem Mazdę:) no ale niestety nie pisane mi było jej skończyć ponieważ dysk mi padł:(. Pozdrawiam Olsztyn:)
Napisano 12 Grudzień 200321 l Autor Robota trochę od końca , ale ostatnio miałem problemy ze zrobieniem felgi . POstanowiłem więc trochę popracować . Inna metoda , chyba lepsze efekty niż w \"maluchu\"
Napisano 13 Grudzień 200321 l Odnośnie rowkow to ja jak do teh pory zawsze robilem otwierane drzwi, ale nie wiem czy z tego nie zrezygnuje bo jest troszke wiecej dłubania. A co do felgi to bardzo mi sie podoba..... moze nie sama felga bo ja lubie felgi z duzym rantem, ale wykonanie 1 klasa :D
Napisano 16 Grudzień 200321 l tak na dziendobry to powinienes zmienic nazwe projektu, ale to tak na marginesie, sam jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie.
Napisano 16 Grudzień 200321 l Zmień proszę nazwę tematu na zgodną z regulaminem ( np. POJAZD 3D : MAZDA RX-8 \\\'2003 ) ps. Fajna felga :).
Napisano 27 Grudzień 200321 l Czemu te drzwi sa takie plaskie i nie dopasowane? i co sie dzieje tam z tylu?? pozdr
Napisano 28 Grudzień 200321 l No cóż. Ze wszystkich obrazków tutaj zamieszczonych to najbardziej podobało mi się zdjęcie oryginalnej Mazdy ;) Reszta coś cienko. A w tym Twoim modelu to coś ci chyba jeszcze nie pasuje Przy połączeniu przednich błotników i drzwi. (O dachu i całej reszcie nawet nie wspominam, bo te części chyba jeszcze nie są skończone). Powodzenia w dalszej pracy. Efekt końcowy może być niezły :)
Napisano 2 Styczeń 200421 l Autor Mały updajt. Prace trwają . Wiem , że dużo jeszcze do poprawy . To mój 2 samochód , więc proszę o cierpliwość . Ale robię to abyście o mnie nie zapomnieli :D
Napisano 2 Styczeń 200421 l nie znam sie na tym, ale wyglada calkiem przyzwoicie :). ale poczekaj az sikham wpadnie :]
Napisano 2 Styczeń 200421 l lepiej lepiej poczekam aż sie sytauacja rozwinie ;) lubie atakowac z zaskoczenia :]
Napisano 3 Styczeń 200421 l No, wyglada o wiele lepiej ! jedyne zastrzezenie mam przy oknie tzn tam z tylu jak sie konczy tak dziwnie chudo jest... pozdr
Napisano 3 Styczeń 200421 l powoli nabiera kształtów, ale to chyba jednak jeszcze nie to :) powodzenia [piwo]
Napisano 3 Styczeń 200421 l Autor Zrobiłem oponkę . Szpary bieżnika trochę szerokie , ale chciałem aby były widoczne nawet przy obrazkach w mniejszej rozdzielczości.....
Napisano 4 Styczeń 200421 l Autor Zrobię parę kółek \"z paleniem gumy\" u nas na polu to trochę może zetre te kapcie . Serio - prace i poprawki trwają. :)