Darkon Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 (edytowane) Witam Chcialem wymodelowac wlasnie ten samochodzik To sa moje poczatki modelowania tak wiec prosil bym o konstruktywna krytyke ;) Jak narazie mam dwa problemy : 1.pierwsze wytloczenie pod swiatlamicaly czas mam trobne zalamania siatki na obrzezach .. moze ma ktos jakis pomysl :) 2. ten model ma dosyc charakterystyczne zalamanie na masce jak widac tutaj nie wiem jak je ugrysc ... moge zrobic cut na masce .. ale jak pozniej zrobic zeby zamienilo sie w taki delikatny wytlok .. ;) Dziekuje z gory za uwagi pozdrawiam D. Edytowane 30 Sierpień 2009 przez Darkon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 ogolnie nienajgorzej, teraz twoje problemy: 1. musisz na rogach swiateł jak juz uzyjesz na nich extrude'a to wtedy dajesz malego chamfera 2. daj chamfera pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 No wreszcie już myslałem że się nie zdecydujesz ;) Jest dobrze jakna raz naprawde nieźle. drobne przetłoczenia jakmniemam ginś ci później po założeniu MSa. No cóż może być jak powyżej chamfer albo extrud na raty czy etapy albokatowanie recznie ;) . Muszą pojawić się dodatkowe krawędzie które bedą trzymały MS w ryzach, nawet jeśli to bedzie 0,25 cm. dosłownie robisz małe wyoblenie o łuku średnicy ok 0,5 cm może nawet mniej a reszta biega jak przedtem (krawędz własciwa otoczona 2 dodatkowymi) wówczas utrzyma ci wszystkie drobne wytłoczenia. Puki co jest fajnie czekam na więcej. Na przyszłosc sugeruje zaznaczyć w shopie momenty o które biega na siatkach bedzie wówczas precyzyjniej. 3maj sie i do roboty - powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubu Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Dobry model wybrałeś :) Spoko jak narazie. NIebieskie stworzyć czerwone usunąć, zielone poprzesuwać troszkę do góry :) Jakby było za mało widoczne to jeszcze jednego chamferka :) Ot tyle, powinno być ok. POzdro i POwodznia w dalszej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 17 Marzec 2006 Autor Share Napisano 17 Marzec 2006 Model jest przedni to wiem, wlasnie taki ma moj brat :) Wlasnie sobie siedzialem i plakalem nad maska tak wiec dzisiaj wieczorem zabieram sie do niej na powaznie. Dziekuje wam za porady. Efektami pochwale sie juz niedlugo :) Pozdrawiam D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikham Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 wreszcie ktoś robi ten samochód :D czekam na postępy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 jee - nissanek :) - super marka :) wiec zycze powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 Tak wiec .... maseczka wyszla w koncu jak malowanie :) mialem na poczatku kilka problemow z utrzymaniem gladkiej powierzchni maski po wytloczeniach ... ale poradzilem sobie ;) A teraz chcialem zrobic ksztalty szyby swiatel i tu pojawil sie pierwszy problem zwiazany z nieznajomoscia maxa czy jest taki myk ze jak zaznacze sobie linie dookola dam create shape z bocznego menu poly ... to powstanie mi ksztalt na tej podstawie. Jak narazie tworzy mi tylko linie :( wlasnie czesto mam taki problem ... jak wytne ( znaczy klawiszem delete ) np jeden element siatki ( znaczy jeden kwadracik ) przykladowo ... mam luke .. jak ja moge szybko to zalatac, wypelnic ? Pozdrawiam Darkon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikham Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 z bocznego menu poly wybież polygon a poten create i klikająć na wertexy załatasz swoją lukę a to o czym piszesz z tą linią działa tylko w przypadku zamkniętych lini i jest niezbyt przydatne w siatce pod meshsmooth lepiej zrobić samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 23 Marzec 2006 Autor Share Napisano 23 Marzec 2006 Witam Mam troche malo czasu z powodu pisania pracy magisterskiej ale ... ;) dorobilem sobie oponke :) A co sie tyczy problemow mam jeden w zasadzie techniczny :( nie wiem dlaczego .. jak pracuje sobie na widoku np perspektywy obracam sobie ten widok przy pomocy klawisza ctrl, alt i scroll w myszce ... jak tylko klikne scrolem wszystkie obiekty zamieniaja sie w boxy :( Tak jak ponizej : Nie wiem jaki jest tego powod wlasnie :( znajomy powiedzial ze to kwestia slabego sprzetu tak wiec mam intel pentium 2,4 | 1Gb Ram | 100GB Hdd | Ati Radeon 9500 Znalazlem opcje w menu view / shade selected ... prawie to o co mi chodzi ale nie do konca .... czy ktos jest mi w stanie powiedziec jak sobie moge z tym poradzic ? Pozdrawiam D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikham Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 naciśnij "o" na klawiaturze to bedzie dobrze :) brzydka ta opona jakaś ;) a te napisy to już wogóle fu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 23 Marzec 2006 Autor Share Napisano 23 Marzec 2006 Napisy wiesniackie ... wiem ale dopiero nauczylem sie pisac po krzywej i chcialem obaczyc jak to bedzie wygladac ;) Ale felunia mi sie podoba :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sysol Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 hmm witaj odniose sie do pytania o załatanie dziury jak zaznaczysz sobie border w edit poly i tam jest takie cos jak CAP :] i to zakryje Ci ten otwór polecam jednak cut'em połaczyć verty na tej stworzonej płaszczyźnie !! będzie lepszy efekt:] Pozdrawiam !! a co do modelu rzeczywiście przednia FURKA :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Hm tak kontrolnie wpadłem, widze ze dobrze ci idzie... ... ty sie nie rozpraszaj pierdołami oponki na potem, reflektor dłub jak sie nudzisz ;) Mnie tez magisterka trzyma eh kto to wymysla te dyplomy no ale nic musze to odbebnic by byc tym lepszym człowiekiem ;p Eh no dobra natchnołeś mnie wracam dłubać drabinke... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2006 Witam Tak wiec ... po wielu problemach udalo mi sie skonczyc przednia czesc ... po za reflektorami ... ale wszystko w swoim czasie Wymienilem zupelnie przedni zderzak Pozdrawiam D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobaL Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 Wyglada to całkiem niezle ale na drugim renderze widac kanciasty lewy górny róg na światłach i są zbyt zagiete kolo łaczenia maski z boczna karoserią Pozdro ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 12 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2006 Dzieki za uwage poprawilem to swiatlo .. zabralem sie za wycinanie szyb i drzwi .. zdam relacje z wynikow wieczorem ;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2006 Witam Nie moglem sie powstrzymac i nie sprobowac wyrenderowac tego co mam ;) Tak wiec ... mental ray wywalil mi out of memory za kazdym razem .. przy 1GB ramu :( wiec wszystko przeszlo przez tradycyjny scanline Wiem ze jeszcze to nie to ;) Ale .. powoli nabiera wygladu ;) Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 14 Kwiecień 2006 Share Napisano 14 Kwiecień 2006 Owszem nabiera - gratuluje swietny poczatek. Są widoczne braki np widać że nie ma silnika ;p - hehehe ale sie w to nie baw wiem co pisze ;) Co do mentala to pokaż ustawienia trzeba je spacyfikować z czyms po prostu przegiołeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 14 Kwiecień 2006 Share Napisano 14 Kwiecień 2006 nieźle sobie poradziłeś z tymi wszystkimi wytłoczeniami w zderzaku jeśli to twój pierwszy samochód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Witam To fakt ze zderzak byl dla mnie powaznym problemem .. ale po kolejnym razie .. udalo sie doprowadzic go do stanu uzywalnosci ;) zamieszam moj pierwszy renderek w mentalu jeszcze cieply :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 materialy nadal bardzo slabe, model wydaje sie byc w wielu miejscach krzywy, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Witam Zgadza sie model ma jeszczed sporo niedociagniec na poziomie geometrii ... kilka problemow wyszło wlasnie po tym renderze ... postaram sie jak najszybciej wyrownac niedociagniecia. Myslalem ze takie prawie niewidoczne golym okiem na siatce roznice przejda po renderze .. mylilem sie. Nauczka poczatkujacego ;) Co sie tyczy materialow to raczej eksperymentuje;) Ale dziekuje za uwagi :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikham Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 mozesz dać tu blueprinty ? albo chociaż likna do nich dzieki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 http://www.suurland.com/blueprint_x.php?image=http://www.suurland-media.com/blueprints/cars_sports/nissan_200sx.gif&id=2091 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Jak bym mogl prosic o kilka porad co do wlasciwosci lakieru ... przerabialem tutki .. ale nie jestem pewien na co trzeba zwracac szegolna uwage ... najbardziej przypadl mi do gustu prosty material do zrobienia robi sie go w jakies 3 minuty .. nic trudnego. przykladowe rendery w scanline: wydawal sie calkiem ladny Co w nim jest nie tak, albo co trzeby by jeszcze w nim zmienic aby uzyskac ciekawy lakier waszym zdaniem? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 to samo jest na samochodzie ? Hm a tło to samo? Lakier pracuje głównie odbiciem i to nie samą jego obecnością ale tym co się odbija... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubu Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Na kulkach wszystko ladnie wyglada :) A na co zwrucic uwage ?? hmm Kome zawsze pisał, że na krzywą fallofa :) Może warto pokombinowac :) BIaly najlepszy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Dokladnie taki sam niebieski material z kulki przypisalem do lakieru samochodu .. tak wiec jak widac ... trzeba sie skupic na odbiciach ;) Ale poeksperymentuje rowniez z ustawieniami fallof :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Faloffa zostaw na póxniej nie tojest problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2006 Na dzien dzisiejszy poprawilem przeciwmgielne i kierunkowskaz z przodu No i opanowalem troche techniki lakierowania ;) ah i poprawilem tez cala karoserie ... ale poze jak bede mial wiecej Jedno pytanie jak moge przekrecic delikatnie ... teksture ta na kierunkowskazie ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikham Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 jak masz swoją bitmape to masz zakładke coordinates a tam angle w wartości "W" możesz sobie obrócić swoją mapke chyba że masz jakoś inaczej zmapowany obiekt to wtedy "u" lub "v" :) pobaw sie tym napewno sie przyda w przyszłości :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 coraz ladniej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2006 obracanie tekstury na poziomie bitmapy to jeszcze nie to chociaz tez sie da .. tylko mi spac nie dawal przypadek kiedy tej tekstury bede chcial uzyc do dwoch zupelnie roznych elementow .. rozwiazaniem okazal sie modyfikator UVW Map ktory pozwala zmodyfikowac sposob nakladania tekstury Ale dziekuje za szybka odpowiedz :) A tutaj zamieszczam poprawiona wersje ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sysol Napisano 24 Kwiecień 2006 Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Wypasik !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Witam Czy ktos wie o co chodzi w tym ... ? RCFG 0.2 error 541001: Shader max_base_BlinnIllumination tried to compute irradiance at illegal point (-1.#IND00 -1.#IND00 -1.#IND00), final gathering not possible tak wlasnie mi sie wykrzacza jak dolacze final gathera przy renderze (render w mentalu) :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Tak więc problemem okazał się Blur offset w ustawieniech wykorzystywanej bitmapy ... musi byc na zero innaczej wywala blad ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 24 Kwiecień 2006 Share Napisano 24 Kwiecień 2006 nie zebym sie czepial, ale jest taka opcja "edytuj" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2006 Racja przepraszam .. odpowiedzialem sam sobie tylko po to aby inni poczatkujacy w przyszlosci mogli szybciej rozwiazac ten problem niz ja ;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aust Napisano 25 Kwiecień 2006 Share Napisano 25 Kwiecień 2006 Jak patrzyłem na miniaturke to dał bym se łeb obciąć że to real foto świetna robota. Długo się renderuje to cudo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2006 Taki renderek 800x600 jakies 25min. Tak wiec nie jest jeszcze tak zle ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 26 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Witam .. probowalem zabrac sie za przednie światła i postojoowe ... zamieszczam przykladowy renderek .. ale chyba jeszcze nie wiem jak je ugrysc .. najwyrazniej wszystko w swoim czasie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vany84 Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 :):) ta czesc samochodu wyglada naprawde niezle - co z tylem:P powodzenia w magisterce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 a w czym tkwi problem - co nie wychodzi ? jest znacznie lepiej chciałe zauważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 :):) ta czesc samochodu wyglada naprawde niezle - co z tylem:P eh ... faceci hehe Najpierw musze prace dyplomowa skonczyc .. pozniej zajme sie tylkiem :D Co sie tyczy swiatel z przodu .. nie wiem jeszcze jak nakladac teksture na bumpa np ... ale nie taka prosta jak na kierunkowskaz czy postojowke .. ale bardziej wymyslna o konkretnym ksztalcie .. nie bardzo w lapie jak to sie robi aby tekstura miala dokladny ksztalt danego obiektu w moim przypadku tego szkla z przodu . I jescze takie pytanie .. np ten kierunkowskaz .. jak troche oddale obiekt odnosze wrazenie ze bump zupelnie zanika na obiekcie. Ze kierunkowskaz jest gladki ... 0czy to ma cos wspolnego z mala rozdzielczoscia tej bitmapy ?? wykonalem ja na 400x400. czy powinna byc znacznie wieksza ? Jak to jest ... czy jezeli do tektury uzywam bitmap to powinny miec znacznie wieksza rozdzielczosc ? Jaka jest zaleznosc ... albo zasada Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 17 Maj 2006 Autor Share Napisano 17 Maj 2006 Witam ! Tak więc przed obroną zdecydowalem sie ma maly relaksik ;) Wymienilem felge! Wymienilem oponke! Oponka byla robiona na podstwaie tutka jaki zaprezentowal Mentaller ... ale jako ze nie chcialem uzywac vraya .. udalo mi sie zrobic calkiem ladny displace w mentalu. Z widocznych bledow widac problem z brakiem ciaglasci tekstury na biezniku poprawilem, ale .. juz nie chcialo mi sie renderowac drugi raz i chyba za duzy displace po bokach. Pozdrawiam D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 No robisz wyraźne postępy całkiem sympatyczna felga są drobne ale to drobne niedociągniecia, a i textura mapy przesynięc coś sie nie spasowała + ten jasny szary mało oponowy jest - i pomysleć - miałeś przeciez poprawiać lampy ;) co do boków ograniczył bym sie do bumpa tym bardziej że to nie jest najlepiej spreparowana do tych celów tekstura - ma mnustwo niepotrzebnych szumów - czytaj spowalniaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 opona mi sie podoba ale felga i jej material juz gorszy, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thunder Napisano 17 Maj 2006 Share Napisano 17 Maj 2006 daj linka do szkicu z góry thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkon Napisano 17 Maj 2006 Autor Share Napisano 17 Maj 2006 pozrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi