Napisano 27 Marzec 200619 l Witam. Potrzebuje zrobić realistyczne kostki cukru. (chodzi mi tu o materiał, tak żeby dobrze odbijał światło, błyszczał i wogóle). Render to mental ray. Ktoś ma może jakieś pomysły?
Napisano 28 Marzec 200619 l ciekawy problem, pomeczylem sie z tym, ale brak czasu :) wiec mysle ze mozna tego poszukac na dwa sposoby: pierwszy to jakis material szkla oblodzonego, potrktowany odpowiednim bumpem, moze cos z dent? moze z cellular chips? duzy roughnes, w kazdym razie daleko temu bylo jeszcze do struktury cukru, (kolor i odbicie latwie podrobic), a moze zrobic dobry kolor i odbicie i boolean-scatter po powierzchni kostki? tylko to kwestia jak wazacy jest ten cukier w scenie :)
Napisano 28 Marzec 200619 l Autor Kostki stanowią jedynie poboczny elemęt scenki (jakieś 5% całego obrazu) więc myśle że raczej to drugie rozwiązanie.Użyłem scattera i wyszło nawet nieźle, tylko nie wiem jaki zrobić materiał żeby tak realistycznie błyszczał (oblodzone szkło), a bump to raczej Speckle dam.
Napisano 28 Marzec 200619 l tak jest prościej - http://www.3dkingdom.org/modules.php?op=modload&name=News&file=index&catid=&topic=16 można se podglądnąć troche ---------> (3dsmax i mat - raytrace)
Napisano 28 Marzec 200619 l patrze, patrze sie w te cukierniczke... patrze sie.. widze, a nie rozumiem, moze to jest zwyczajnei proste a my tu przekombinowujemy? moze wystarczy zrobic obicie srednie dla kazdej scianki inne, scater po kostce takich kawalkow, i wyniku uzyc jako tekstur?
Napisano 28 Marzec 200619 l Autor Coś tam się pobawiłem i coś mi tam wyszło http://img457.imageshack.us/my.php?image=kostki0qt.jpg Nie wiem czy może być. Materiał zwykły raytrace. Ambient biały, Diffuse coś pod fioletowy, Luminosity szary, Bardzo sile odbicie światła, bump: Speckle. No i Scatter na boxie
Napisano 28 Marzec 200619 l oki, zamiszczam tu wypoiwiedz "eksperta", ktory neipoinformowany co to jest, i znajacy obsluge kuchni a nei wiedziacy nic o maxie uznal co nastepuje: to biale na czarny?-guma do zucia, mzoe cukier, al enei moze byc w dwoch kolorach to dobrze, jestes na tropie :) drugim skojarzeniem jest podejrzany cukier :) ekspert-osoba ktora widziala cukier, ale nei umie sama uruchomic przegladarki, taki zwyczajny czlowiek zawolany z podworka "hej koles, skocz no tu i powiedz mi co mam na monitorze", tak szczerze to najskuteczniejsza metoda sprawdzania czy praca sie nadaje dla ludzi, bo jak bym pytal tutejszych, to sie bym w zyciu nic nei sprzedal, bo tutejszym purystom nic sie nie podoba :)
Napisano 28 Marzec 200619 l Autor Hehe,może faktycznie przypomina gume do żucia :) Przyznam się szczerze, że też nie jestem "wielkim ekspertem" i nie wiem do końca co to jest sss i jak tego używać :( . Może jakaś mała podpowiedź?
Napisano 29 Marzec 200619 l Ja proponuję zrobić sześcian o proporcjach kostki cukru, potem zapodać na niego PArray`a z boxami o zróżnicowanej wielkości jako cząsteczki i dla uzyskania finalnego efektu stworzyć materiał blend, w którym pierwszy slot jest dla materiału przeźroczystego a drugi dla materiału odbijającego. Oby dwa materiały w difuse muszą być białe. Potem jako maskę dajemy denta i po kłopocie. Efekt jest nawet przekonujący, tylko długo się liczy.
Napisano 29 Marzec 200619 l simple_man wrzuc sreena :) southside-mnie wyszedl podobny cukier, ale dalem do obejrzenia osobei z lapanki i sie przyczepila (z lapnki, znaczy ze nie grafik), chyba wlasnei tam cos trzeba zrobic ze swiatlem, moze dac kostka wlasnego spota?
Napisano 29 Marzec 200619 l Kostki stanowią jedynie poboczny elemęt scenki (jakieś 5% całego obrazu) Jeżeli tak mało je widać, to może po prostu zrób teksturę ze zdjęcia cukru i wrzuć z jakąś małą mapą nierówności. Może i mało ambitne rozwiązanie, ale szybkie, proste i skuteczne.
Napisano 29 Marzec 200619 l Witam jakis czas temu robilem cukier. Uzywalem brazilowego sss i zdjecia kostki poprawianej w photoshopie na potrzeby textury i bump mapy. Proponuje podobnie, duzo zalezy od swiatla, jesli oczywiscie wyglad ten jest dla Ciebie do zaakceptowania... Pozdrawiam
Napisano 29 Marzec 200618 l Autor Southside mógłbyś być taki dobry i zamieścić zdięcie kostki jakie użyłeś? bo ja za chiny ludowe nie moge nigdzie znalezc. I jak się używa tego sss w mentalu :)
Napisano 30 Marzec 200618 l Prosze bardzo. Niestety po zmniejszeniu do 78 kb nie jest juz bardzo referencyjna. Mozna jej uzyc rowniez do zrobienia pumexu:)
Napisano 30 Marzec 200618 l Autor Wielkie dzięki Czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć gdzie znjaduje się ten sss bo szukam wszędzie a nie moge nic znaleść. :(
Napisano 30 Marzec 200618 l prosze tylko nie wiem ile Ci sie bedzie renderowac. I dodalem kostke ale reszte juz zrób sam
Napisano 1 Kwiecień 200618 l Autor Wielkie dzięki. Miałem maxa 6 to nie mogłem tego otworzyć, teraz wiem w czym problem :) Pozdro