Napisano 25 Kwiecień 200618 l Witam serdecznie! Jestem poczatkujacym jesli chodzi o modelowanie w 3dsmax, posiadam dosc stary jak na owe czasy komp - Duron 950Mhz DDR256MB Geforce 2, posiadam maxa 5 i zastanawia mnie czy jest sens aby przesiadac sie z tak starym sprzetem na nowsze wersje maxa, dodatkowo jako ze jestem poczatkujacym takze czy wykorzystalbym mozliwosci nowszych wersji? A moze nowsze wersje sa latwiejsze w obsludze? Jak sprawa wyglada, co mi doradzacie?
Napisano 25 Kwiecień 200618 l chyba to ze jestes poczastkujacym nie ma tu wiekszego znaczenia... max piateczka jest jak najbardziej fajna i nie rozni sie az tak bardzo od nowszych wersji..wiec na poczatek jak najbardziej wystarczy..a z czasem przesiaidziesz sie na nowsze wersje to zobaczysz ze wszystko jest tak samo lub prawie tak samo + pare gadzetow...a co do sprzetu to rewelacji nie ma ale do nauki interfacu i modelowania w zupelnosci wystarcza...jako ze nie dawno zaczoles przygode to zapewne bedziesz w scalinie renderowal ktoremu takie wymagania wystarcza ale z czasem polecam sie przesiasc na cos w strone maxuela brazila albo vraya... zycze powodzenia i zapalu w tworzeniu...
Napisano 25 Kwiecień 200618 l max 5 nie obsluguje normal map dopiero od maxa 7 chyba to wprowadzili :D ale nie wiem bo robie na 5 bo mam jeszcze gorszego koma od ciebie i sie boje :D
Napisano 25 Kwiecień 200618 l A ja tam myślę że komp powinien wytrzymać nowsze wersje maxa. Kiedyś miałem celerona 1000 256 ramu i gf 2Ti i nie nrzekałem. Bawiłem się w maxie 7 a poprzednio 6, 5, 4 i na starym kompie 3 i nie dostrzegłem jakiejś wyraźnej różnicy. Jeśli zaczynasz zabawę z maxem to śmiało możesz instalować nawet dziewiątkę. Myślę że nie będziesz tworzył nie wiadomo jak skomplikowanych tworów a raczej poznawał nowe funkcje na małej liczbie obiektów co nie wymaga potężnego sprzętu. Pamiętaj że zawsze możesz odinstalować maxa i zainstalować inną wersję...
Napisano 27 Kwiecień 200618 l Pamietaj tylko ze nowszewrsje do dzialania wymagaja nowszego systemu. Max 6 w gore uz Ci nie pojdzie na windzie 98. Pozdrawiam
Napisano 27 Kwiecień 200618 l Dodam jeszcze od siebie, ze nowsze wersje max'a nie roznia sie tylko wymaganiami sprzetowymi (a te nie sa nawet az tak widoczne), ale przede wszystkim mozliwosciami, ze wspomne o modyfikatorze shell, pelt mapping'u, hair'ach czy innych particle flow'ach ;) Faktem jest, ze poczatkujacy probuje wszystkiego i na starcie nie wie czego mu brakuje, z czasem dostrzega potrzebe posiadania lepszych narzedzi. Ja mysle w ten sposob - jesli masz maxa 5, to zostan przy nim, a za jakis czas inwestuj w wyzsze wersje, chyba ze masz sporo kasy, choc lepiej wtedy doinwestowac w kompa. Jesli chodzi o latwosc obslugi - nie widac specjalnie duzych roznic. Nie pamietam kiedy wprowadzono quad menu, ale rozbudowa gornego menu w wersji bodajze 6-tej niewiele wniosla do i tak juz latwej i intuicyjnej obslugi. Milej zabawy!
Napisano 27 Kwiecień 200618 l ja myślę że od razu powinieneś przejśc na MAx'a 8, ponieważ napewno jest bardziej zooptymalizowany no i od razu będziesz znajdywał nowe Toole których puźniej będziesz musaił się uczyć, jak pamietam to w maxie 5 jest troszke inne sterowanie, no i nie ma chodzenie jak FPP... ja bym radził od razu max'a 8 :))
Napisano 27 Kwiecień 200618 l Chyba nie myślicie że on chce kupić oryginała? Jakby miał kasę to zmodernizowałby sobie sprzęt a nie kupował maxa który posłuży mu głównie do zabawy... ściągnij sobie ósemkę...
Napisano 2 Maj 200618 l a tak w ogole to kto sie moze tu pochwalic ORYGINALNYM MAXem, ktoryt kupil sobie do domu ? :)
Napisano 2 Maj 200618 l ja mam opryginalna wersje maxa 5 :) dodana do magazynu film 3d wersja 30 dniowa...ale mam tez dostep do oryginalu maxa 5 nie 30 dni :) a pozatym uzywam wingsa i blendera :D
Napisano 2 Maj 200618 l takie coś jak legalny max (a już na pewno maya) nie istnieje ...chyba, ze pracujesz w pracowni architektonicznej albo agencji reklamowej i pozwalaja ci uzywac softu na uzytek prywatny
Napisano 7 Maj 200618 l Czy Gf 6600Gt 1024Mb Ramu (DDR dual chanel) oraz pentium4 2,8Ghz 1mb cache Fsb 800 i HT technology wystarczą dla początkującego w maxie 6 (czyli dla mnie)????
Napisano 7 Maj 200618 l stanowczo wystarcza :D ja narazie robie na celeronie 533 i 128 ramu oraz riwie tnt2 32 mega i daje rade :D
Napisano 7 Maj 200618 l zgadza sie, starcza spokojnie, a jakby w viewportach sie cielo, to zawsze mozna sobie zrobic soft-quadro i smiga jak ta lala, a z takim prockiem (2,8+HT) to az milo popatrzec jak sie renderuje ;)
Napisano 8 Maj 200618 l bieri maxa 8, ma kilka toolsow ulatwiajacych modelowanie, texturowanie i pare innych w sam raz dla poczatkujacyh. Do wczesniejszych wersji jest wiecej pluginow, ale w 8 sa juz wbudowane narzedzia do uzyskania podobnych efektow Jak juz ktos wspominal po co dziobac na starym i potem uczyc sie nowego skoro mozna od razu... A z wydajnoscia to o ile sie nie myle max od wersji 6 jest przekompilowany na nowo-bardziej zoptymalizowany niz starsze wersje Chociaz biorac pod uwage ilosc serwice packow ktore wyszly do niego powyzsze stwierdzenie jest troche smieszne:-)
Napisano 8 Maj 200618 l czyli na moim sprzecie max 6 i nowsze drogi miloshu mialy by problemy z dzialaniem??? [ho na wf] :D do postu nizej :D 533 celeron :D po podkreceniu z 400 cos :D 600 to moje mazenie :D
Napisano 8 Maj 200618 l jeezu, ale macie wydumane problemy... naprawdę dobre grafiki ludzie robili na jeszcze bardziej archaicznym sprzęcie niż te wasze 950MhZ a już tym bardziej: Gf 6600Gt 1024Mb Ramu (DDR dual chanel) oraz pentium4 2,8Ghz 1mb cache Fsb 800 i HT technology na tym drugim to z powodzeniem pójdzie max8 a ty się pytasz o maxa6... popatrz na rowra: ma chłopak celeronka 600MHZ i coś ponad 100MB ramu (nie pamiętam ile) a się cieszy i raz po raz zarzuca jakiś modelik do SpeedModellingu. jesteś początkuący? nawet 450MhZ i 3ds max r3 powinno ci wystarczyć.
Napisano 8 Maj 200618 l popatrz na rowra: ma chłopak celeronka 600MHZ i coś ponad 100MB ramu (nie pamiętam ile) a się cieszy i raz po raz zarzuca jakiś modelik do SpeedModellingu. no robi tylko speedy, bo taki komp nie udzwignie mu zadnej wiekszej scenki :) tez do niedawna mialem złom (cel733, 128ram) i korzystalem z 3dsmaxa5. teraz mam athlon3000+ i 512 ram i dalej robie na 5.0. mimo iż nie ma wbudowanego mentala :)
Napisano 8 Maj 200618 l no robi tylko speedy, bo taki komp nie udzwignie mu zadnej wiekszej scenki :) tez do niedawna mialem złom (cel733, 128ram) i korzystalem z 3dsmaxa5. teraz mam athlon3000+ i 512 ram i dalej robie na 5.0. mimo iż nie ma wbudowanego mentala :) ooo stary pojechales mojemu kompowi po ambicji :D to nastepnym razem zrobie speed sceneke nawet tekstury dam i vraya uzyje :D a co komp to tylko nazedzie moe bedzie trwac to troche dluzej jak na wypas sprzecie ale i tak sie wszystko da zrobic :D
Napisano 8 Maj 200618 l mimo iż nie ma wbudowanego mentala :) co jest jego największą wadą :D tak szczerze to dwa lata temu miałem podobny sprzęt (Celereon 665MhZ i 128ram, RivaTNT32MB) i dało się czasami wydziergać coś dużego. owszem sporo trwało zanim komp przeliczył mi ruch kamery w viewporcie, ale nie powiem, żebym wtedy narzekał. cały wic polega na tym, że superkomputer pomaga jedynie przyspieszając czasy redneru. jesli więc jesteś zacięty i dobry w tym co robisz (i lubisz to robić) to odjdziesz do super rednerków nawet na starym złomie: Author: Travis Metcalf Title: The Dark Place Software: 3D Studio MAX 2.5 Hardware: PC (Pentium II 266) Pozdrawiam
Napisano 8 Maj 200618 l no wlasnie szybsze czasy renderingu to nie jest najwiekszy plus pracy na lepszym kompie. ja najbardziej sie cieszylem, ze w koncu moge normalnie obracać kamere w viewporcie i jest wiecej niz 5 fps a praca w trybie wireframe nie jest zby przyjemna. w sumie tylko dzieku nowemu komputerowi przywrocilem do zycia wieze cisnien i biurko :)
Napisano 8 Maj 200618 l haha ale przynajmniej czlowiek na siatke zwraca uwage by za gesta nie byla :D ja sie wsumie przyzwyczailem do wolnego obracania w widokach bo pierw na 64 ramach robilem to bys sajgon :) cos powazniejszego robilem obracalem szedlem zjesc kolacje wracalem jeszcze sie nie obrucilo :D ale przynajmniej jogi nie musze uprawiac taki juz spokojny jestem :)
Napisano 8 Maj 200618 l heh... calkiem was rozumiem bo wiem co to oznacza dlugo czekac... ale podiwiam was za to ze macie taką cierpliwość;D ja jak za dlugo czekam to odrazu usuwam pracę...:/ serio... tak stracilem pierwszą prace do mojej pierwszej bitwy:/ pozdrawiam
Napisano 9 Maj 200618 l Mam pytanie skąd ściągnąć maxa 8 oprócz Emule'a? W torrentach i sieci gnutella nic nie znalazłem :(
Napisano 9 Maj 200618 l sorki jeśli gupie pytanie.. co to jest: 'soft-quadro' ?? :/... ->mysle, ze nie ma glupich pytan, tylko ludzie czasem nie maja cierpliwosci ;) soft-quadro to programowa modyfikacja "zwyklej" karty graficznej (jej biosu i sterownikow) w karte profesjonalna. zmiana powoduje przyspieszenie wyswietlania grafiki w viewportach nawet przy wlaczonym AA. ze zwyklego "badziewia" (sorki posiadajacych - sam mam ;)) np. gf5200 potrafi conieco wycisnac - roznica ok.40-50% w szybkosci odswiezania viewportow - warto, polecam. zgadzam sie z przedmowcami, ze nawet na wolnym sprzecie mozna wydziergac wspaniale grafiki zostawiajac render na noc, kwestia cierpliwosci - nie kazdy posiada (ja np. nie ;)), problem pojawia sie przy eksperymentach z rendererem - szlag czasami trafia jak kombinujesz z opcjami i musisz czekac wieki na efekt, ktory zaraz musisz poprawic... zycie ;))) pozdrawiam
Napisano 9 Maj 200618 l lol patry... żalosne?? ty na serio masz 13 lat?? czy 7?? http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=2625
Napisano 10 Maj 200618 l zalosne, nie zalosne fakt... ale niech kamien rzuca ci co maja poza praca legalnego maxa i oraja w domu 3d ( by zachowac pewne znamiona porzadnosci w domu przesiadlem sie na XSI foundation i polecam )
Napisano 10 Maj 200618 l rzucam kamień: mam od niedawna wersją maxa8 30dni (zostało mi jeszcze 15dni). a poza tym skończmy tematyke legalnego softu. i tak każdy wie o co chodzi :/