Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Ok wiec odnosnie maxwella 1.0 - jesli macie jakies pytania, tipsy i wskazówki lub poprostu chcecie sie popodnieca razem ze mną to zapraszam :) Visible to camera rules - długo na to czekałem :] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 no jest pieknie more Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 multilight wgniata w ziemie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 ta to jest to czego nam trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naeq Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 o kurczę no :D ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 no hindus zapodawaj ! jak z predosciami ? no bo narazie to tylko ficzery pokazales szybko szybko :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 predkosci narazie ciezko powiedziec bo nic konkretnego poza boxami nie czesze - zobaczymy po nocy jak to sie będzie miało - narazie sprawdzam opcje mergowania mxi. Jak bedzie z resztą nie wiem - ostatnio siedziałem na becie wiec przyrost predkosci w porownaniu do bety jest naprawde duzy. Nie wiem tez jak znacząco wpływa multilight na czas - dopiero po nocy będe wiedział cos wiecej jak puszcze renderki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Melduje z tego co widze po małych testach - mergowanie mxi działa bardzo dobrze. Tylko test. Najpierw render 7 min (pierwszy obrazek) potem wyłączam maxa, odpalam po pewnym czasie znowu, renderuje od nowa (tez 7min), łacze wyniki obu renderingów (drugi render = połaczone) Model to zasługa jednego z naszych wspaniałych userów - QBY - dzięki jeste Wielki :) można traktowac jako resume i nie potrzeba połaczenia między 2 pc zeby wyrenderowac cos w wiecej osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 ohh pieknie, wrzucaj dalej, krtoko mowiac REESUME :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Jeśli tu można zadawać pytania to się odważe Jak zrobić aby bitmapa emitowała światłem?? Wiem że musze dać materiał MXI Texture ale musze przekonwertować bitmapke do formatu .mxi ale niewiem jak to zrobić :( pomożecie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 start - uruchom - cmd w cmd wpisz : mxcl -d open image -> save to mxi Dzięki. Klicek był tak miły i zapodał mi model oli do testów - na noc puszcze zobaczymy jak z noisem jest ;) dzięki stary :) jak myslicie puszczac multi czy zwykłe - które chcemy sprwdzic :) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 z multi zaposc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 a ja jestem bardzo zawiedziony , 20 minut 640x480 cornel boxa zwyklego i nie ziarno a ryż :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 ej no nie przesadzajmy co to jest 20min ? rotfl rotfl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 no i jest pieknie, hindus więcej więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 W sumie to się za dużo nie zmienilo, studio takie niewygodne jak było :/ niema w maxie materia editor'a, dodali te bonusy ale co z tego jak mi to zabardzo nie jest potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 sprawdzal juz ktos clipmap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 czyżby tylko Hindus miał nowego Maxwell'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 czyżby tylko Hindus miał nowego Maxwell'a? moze wykupil licencje na wlasnosc :D Georgas-->luknij na post hindusa jest mat. editor ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 moze wykupil licencje na wlasnosc to by się może podzielił:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 clip map działa tylko cza użyc mxm :) Teraz szukam tego cieniutkiego szkła - asg ale nic nie widac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Georgas-->luknij na post hindusa jest mat. editor ;) To taki żart ze strony Hindus'a co nie Hindus?? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 nie normalnie material editor jest :) co w tym dziwnego ;) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 No dziwne bo ja nie mam :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 musisz wybrac pod f10 w assign dla material editor maxwella i przez mxm tworzyc materialy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 musisz wybrac pod f10 w assign dla material editor maxwella i przez mxm tworzyc materialy. Ale jak tworzyć przez mxm ?? :| Sorry za te głupie pytanka ale dopiero zaczynam zabawe z maxwellem :) I niewiem czemu ale nie renderuje mi textur, wyalilem poprzednią wersje maxwella dawalem UVW Map ale dalej to samo, macie też taki problem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 nie soruj bo pisalem zeby zadawac pytania :) mam nadzieje ze wersja english moze byc. To create a MXM is easy. 1.Press M in 3d studio max 2. Choose Maxwell MXM in material/map browser. 3. Choose create new MXM material 4. Choose the name for your material 5. The new editor material will be openned 6. Create your material and save it 7. The preview will appear Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 zmienilem jpg na mxi wrzucam i nic zwykly bialy emiter swieci ? jakies sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 20 minut z ml. Oczywiscie ze noise ale to tylko test. Z ml bądz bez po 20 minutach wyglada podobnei wiec nie wiem czy jest jakis sens renderowania bez niego - moze po dłuzszym czasie to wychodzi - olke puszcze na multi. aha do informacji : shader z przodu zawaliłęm robote i nie nałozyłem tego samego :) Podziekowania dla nielota za sliczny modelik do testów :) jak tylko skoncze z olką to zajme sie evo ;) dzieki ziom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 że nietylko ja mam problem z texturami Hindus zrobiłem jak pisze i nic nie widać Wow, extra wyszło, zarzucić render na noc to będzie pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 i teraz daj choose MXM material i wybierz któryś z x:/program files/nextlimit/maxwell/costammaterials Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 nielota model to normalka że nie może byc zle ;) a spróbuj wczytac którys z gotowych shaderów ? mie działa i na tym i na tym dziwne :| C:\Program Files\Next Limit\Maxwell\materials database\mxm files Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Działa, dzięki wielkie!! A nie wiecie co może być z tymi texturami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Dziala komus MXI ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 hmm ale co z nimi jest nie tak ? mi renderuje jak widac w pierwszym poscie. trójkat - czekaj zaraz sie spytam tylko napisz czym sie objawia u ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 MXI/HDRI? mi działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 dobra sluchajcie :) dwa problemy, pierwszy MXI/HDRI zmienilem jpg na mXI wrzucam przez MXI texture w maxie i nic bialy emiter jest tylko drugi problem, probowalem i nic - ClIPMAP Hindus mowil ze w MXM probowalem to nawet podgladu nie mialem w tym edytorze bo jaksi error wyskakiwal :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 clipmap - działa :] czekajcie. odpalcie material editor, mxm, nowy shader, bsdf - w transperency dajemy na load - np czarnobiała mapa tif , ok, refresh, save, refresh w material editor maxa i render. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 hindus zaraz obadam, a gdzie texturke ?? ktorego slotu :) i co z tym MXI :)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 jaka teksturka ? z mxi sam mam problemy - czekam az victor odpowie. Jak znajde to wrzuce. dobra wiem jak teksturka zaraz tu wrzuce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 aha rozmumiem:) no a z ta texturke chodzi o to ze jak jeden shader wrzucasz do transimtance zeby obciol, a druga jako bitmpae na to :) xeav - jak ci dziala podziel sie z nami :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 włożyłem HDRI do background channel i było ją widać, ciemna bo ciemna ale była, to działa ;> chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 no mi chodzi jak chcesz przypisac to zeby swiecilo jako emiter ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 A ja mam pytanko jak zrobić jeśli się da żeby było widać texturke w scenie jak robie shader w mxm?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 trojkat odnosnie clipmap : nie wiem czy tak to działa ale chyba do reflectance 0 teksturke. http://www.absolutetextures.com/tree083.jpg http://www.absolutetextures.com/tree083a.jpg georgas : chyba do reflectance 0 teksturke niecała minuta : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 hindus no juz sprawdzam u siebie na xfrogach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 sl 6 time 20 m multilight test http://rapidshare.de/files/19140135/maxwell_video.rar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2006 doszedłem(mxi) - tworzymy w edytorze materiałów mxm, edytujemy go: wywalamy bsdf dodajemy emiter i w nim : input zmieniamy na MXI dajemy na LOAD MXI wczytujemy plik mxi tak samo jak texture. Mxi tworzymy tak jak było pisane wczesniej w przypaku georgasa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 xeav HDRI uzyles ?? w backround ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 w reflection channel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi