Napisano 9 Maj 200618 l Witam! Ostatnio robie sobie kuchnie. Nie czepiać sie podłogi bo nie ma mapowania i nie czepiać sie paska białego przy suficie nad oknem - poprawie to :D No wiec to bedzie kuchnia - zrobiłem juz blat, szafeczki pozniej. No pozniej wiecej powiem - teraz wy Aha nie mam pomysłu na fajny dywan - napewno moj ma zly obrazek ale i tak niefajnie wyglada...
Napisano 9 Maj 200618 l Dywan? W kuchni? Zeby spadły na niego ziemniaczki i wtarły sie w dywan? Może zostaw ten co teraz masz - fajnie lewituje :P Dobra koniec żartów czas na "wypominki" - j/w złe proprcje - ten gruby i szeroki blat je psuje - mały ten wazonik (znowu proporcje) Reszty sie nie bede czepiał, bo to dopiero początek i napewno sam wiesz ze jest jeszcze duuuuzo do poprawy. Podoba mi sie ta belka po lewej - sam mam podobną w kuchni, ale stylizowaną na starą ;) Powodzenia :D
Napisano 9 Maj 200618 l Hmm no narazie to niewiele widać. Hehe ten dywani to jest chyba przebój wizki :P Popraw proporcje i bedzie ok.
Napisano 9 Maj 200618 l jw. proporcje okropnie skopane dywan w kuchni ? to nie jest praktyczny pomysł
Napisano 9 Maj 200618 l Autor co macie na mysli mowiac proporcje?? dokladniej... ps. Czas renderku: 2,5h (lol) 800mhz, geforce 2 128mb, 256 RAM
Napisano 9 Maj 200618 l Tak na moje oko, to miejsca nad głową jest w tej kuchni tyle ile w maluchu :P Blat powinien być na wysokości pasa wiec ta kuchnia ma ok 2 metrów wysokości :P Podnieś sufit i powiększ okno. A może rozrysuj sobie koncept na kartce, poprzeglądaj projekty gotowych kuchni i dopiero sie weż za robote.
Napisano 9 Maj 200618 l Niestety wszystko w tej wizce jest skopane: render, materiały, proporcje, pomysłu brak. Zaplanuj najpierw co chcesz zrobić, zmierz swoją kuchcnie (przede wszystkim w pionie, wyskości okna i mebli) narysuj i wtedy zacznij robić w maxie. Pozdr i życze powodzenia
Napisano 9 Maj 200618 l Autor w sumie to moja pierwsza wizka i ja ogolnie jestem usatysfakcjonowany, ale faktycznie troche to bedzie bardziej wysokie
Napisano 9 Maj 200618 l Autor tak zeby sie nie zastac postaram sie czesto dawac updejty - teraz maly render i bez gi bo szkoda czasu
Napisano 9 Maj 200618 l DesignStudio -> zapoznaj się z regulaminem http://max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=43 i zmień temat wątku
Napisano 10 Maj 200618 l Autor ubdejt - (zlew, proporcje) też czas renderku dlugo bo troszke ponad 2h
Napisano 10 Maj 200618 l imho nadal te proporcje są złe.....rób wszystko w skali i od linijki. Zmien tex podłogi bo sie chamsko powtarza. No i światło, przy oknie chyba troche przejarałes w stosunku do tego jak jest w reszcie pomieszczenia.
Napisano 10 Maj 200618 l Autor kurde dlaczego mam czarno za oknem. Tło jest blekitne, swiatlo v-rayowe bez widocznego tego bialego kwadrata, w oknie material szkla a jednak ciagle czarne:/
Napisano 10 Maj 200618 l kliknij "8" i zmien kolor z czarnego na inny :D najlepiej na biały;) jest lepiej ale poeksperymentuj jeszcze z mapowaniem, pozdarwiam
Napisano 11 Maj 200618 l Autor renderek puzniej: 1. Skoncze meble te co są tu zaczete (dzisiaj) 2. Nocny renderek (2?? - właśnie jak zrobić zeby mi zrobiło 2 renderki w nocy zebym nie wstawał o 4:00) 3. No i jutro wam dam :D - chyba ze bedzie tak jak dzisiaj czyli prawdopodobnie w nocy braklo prondu :D
Napisano 11 Maj 200618 l popraw tą belke bo lewituje, sieszny kran( kojarzy mi sie z czymś:D) jakoś te mobelki mi sie nie podobają nie było by lepiej jak by było bardziej proste jak dla nie te wzorki sa zbędne...
Napisano 12 Maj 200618 l Autor po nocnym renderze jak obiecałem - render trwał 1,5h - przez nocke bym ze 4 zrobił ale nie wiem jak zrobić zeby sam sobie komp nastepny zaczynał. Da sie tak??
Napisano 12 Maj 200618 l No jakos idzie, ladne sa te mebelki z ta tekstura. Mi sie to podoba bardzo!!! Czekam na dalsza prace, a jezeli daloby sie robic w nocy kilka renderow bez wstawania to byloby dobrze ale sam nie wiem czy sie da!! Ale pewnie NIE!!! !!!>>!!!
Napisano 12 Maj 200618 l coś okienko nadal czarne : / Jestem noga z materiałów i renderingu i w ogóle, ale Twoje materiały jako przypuszczam nowicjusza są super ... też bym chociaż tak chciał wyklikiwać ustawionka. i czytając wątek kilka rzeczy zaswędziało mnie w oko. Ale to tak z całej epy :| http://venus.ci.uw.edu.pl/~milek/slowniki/ortografia.htm
Napisano 12 Maj 200618 l Autor wiekszośc materiałow ma tym VrayMtl czy jakos tak i naprawde łatwo je skleiś - włączasz zebys mial tlo w podgladzie materiału - odznaczasz "L" w pierwszej kolumnie i bawisz sie pierwszymi dwoma kolorkami i pierwszymi dwoma cyferkami
Napisano 12 Maj 200618 l Autor inne ujęcie - te same ustawienia co na wczesniejszym obrazku a mniej mnie zadowala
Napisano 12 Maj 200618 l może kilka propozycji: 1. poszerz okno (tak o dobre 20cm) - zyskasz więcej światła 2. zmień wysokość pomieszczenia bo wydaje się byc nadal za niskie 3. renderuj bez materiałów: zyskasz więcej czasu na testy nad modelami i kilka pytań: 1. po co jest ta belka po lewej? 2. czemu podłoga jest drewaniana? nie lepiej (i praktyczniej) walnąć tam kafelki w miłym brązowym odcieniu? 3. masz jakiś konspekt na zagospodarowanie takiej kuchni? Pozdrawiam
Napisano 12 Maj 200618 l Autor koncept jest taki: po tej stronie co sa tera szafki bedzie jeszcze lodowka, a za kamerą będzie rog kuchni i tam jeszcze kuchenka, pod drugą scianą - prawie przy rogu stolik do jedzenia a dalej od rogu schody na pierwsze pientro, dalej okno przesyne daleko od kamery tworząc takie duze drzwi jakby i tam bedzie albo ewentualnmie przeniesiony stol do jedzenia albo jakis tarasik lub pokoik. Belka jest taka bo moj dziadek ma podobna i bardzo mi wpadla w oko (moze na niej zegarek powiesze). Okno w sumie mozna zwiekszyc wysokosc pewnie tez :D Znacie moze jakies fajne teksturki z "kafelkami" No i czy jest jakas opcja ktora automatycznie materialy wylacza, bo nie chce mi sie bawic za kazdym razem odnowa je nakladac
Napisano 12 Maj 200618 l scenka fajna ale je nie o tym tutaj macie "tutorial" jak renderowac na nocnej taryfie :) AUTOMATYCZNE RENDEROWANIE
Napisano 12 Maj 200618 l Autor t0m3k fajnie jest ze sie komp wylacza ale ja i tak stawiam serwa 24h takze kompa nie wylaczam czesciej niz 2 razy miesiecznie. Mi chodzi o to ze jak zrobie render zeby mi go zapisalo i zrobiło inny z innego ujęcia itd