Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
  • Autor

witam ponownie

na sobotniej wycieczce pstryknąłem zdjęcie które wydało mi sie dobre do scenki z moim czołgielkiem. I oto próba (pierwsza), tekstura narzucona bez specjalnego mapowania (musze sie nauczyć dopiero) tylko modyfikator UVW map i to tylko na lufie wieży i kadłubie (na razie).

Pytanie czy koncepcja jest dobra i warto jej poświęcać czas ?

Walcie śmiało.

2108454ab98260a8m.jpg

i po PS`ie

19e528ae77529365m.jpg

2891b7797023a52dm.jpg

pozdrawiam

• Odpowiedzi 79
  • Wyświetleń 6,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Well, nie wygląda to zbyt dobrze... Ale ja osobiście nie jestem fanem scen z modelem wklejanym w zdjęcie - takie skrzywienie ;).

Napisano

Może jak trochę posiedzisz będzie fajnie ale ogniwa nie powinny być tak nierówno ułożone na kołach od góry.

panther2no.jpg

Napisano

Po miniatórce już myślałem że to w 3d takie otoczenie wyczesałeś :D

Pierwsza wersja całkiem za ciemna i nienaturalna, druga zbyt przepalona.

Ostatnia wersja nawet mi się podoba tylko bym trochę kamerę podniósł.

materiał gąsienic troche nie pasuje a na texturowaniu to ja też się kompletnie nie znam ale wygląda dobrze :)

Czyli to już koniec modelowania ?

Pozdr

Napisano

w ogole tamto tło mi nie pasi... też słabo wkomponowane. chyba z FOVem nie utrafileś...

moze cos w tych klimatach? fotka

Napisano

hmmm ja też bym Ci radził podnieść kamerkę i samemu scenkę otoczenia wymodelować, mógł byś wtedy troszku czołg zakopać bo wiadomo ciężki sprzęt na miękim podłożu lekko się zapada ;ubrudz też czołg bardziej, (jak dla mnie te bloki w tle nie bardzo pasują do klimatu) może inna fotka ;)

Napisano
  • Autor

poprawiłem gasiennice (tak mi sie wydaje) i szukam pomyslu

na material gasiennic jakies pomysly ? Wszystkie referki są black&white

a kolorowe są z muzeum i cały czołg pomalowany na kremowo

f60801bbc428f4cbm.jpg

00f86945de25dfe0m.jpg

Napisano

Jakos ten klimat w tle mi nie pasuje, lepsze by bylo cos bardziej w klimatach wojennych np. jakies pole - pelno kraterow po bombach, lecace w oddali bombowce, dymiace sie zabudowania itd...

Napisano

Model mi się bardzo podoba(zresztą jak wszystkie twoje modele). Jest dokładny,dopracowany, bardzo szczegółowy i dobrze oddaje postać rzeczy - Brawo ! ....ale na ostatnich renderach tego nie widać! - przepadły efekty całej twojej pracy :( , pisałeś ,że z podporą lufy męczyłeś się dwie godziny i faktycznie jest zrobiona bardzo dokładnie, lecz na ostatnim renderze wygląda tak jakbym to ja ją robił w 3 minuty z byle jakich posklejanych prymitywów :( Popraw to bo szkoda takiego świetnego modelu :)

Napisano

qrcze szczerze mwoiac bardziej mis ei podoba wersja czarno- biala bo ta kolorystyka tla wszystko psuje... wymodeluj jakies fajne podloze daj jais kamienie

zasieki z drutu kolczastego sgtojace przed czolgien a w oddali jakies palace sie budynki i bedzie git :)

Napisano

tekstura jest trochę rozmazana i na lufie się powtarza

cień nie pasuje (niby jest rów, a cień czołgu jak po płaszczyźnie)

czemu dokładnie pod gąsienicami jest więcej trawy niż na innych częściach łąki?

Napisano
  • Autor

Skoro nie podoba sie czołgielek na trawie to probuje czegos innego.

koncepcja hala, w srodku czołgi w remoncie, suwnica przenosi wieże od czołgu, narzedzia, maszyny skrzynie ze szwabskimi insygniami.

najpierw hala probny render:

3b89a47e290ca7dem.jpg

render mały i zaszumiony bo nie było czasu, dorobię jeszcze i zapuszcze na noc.

Napisano

pikSar, to nie nam ma sie podobac tylko Tobie, nie zmieniaj konceptu bo kto powiedzial ze sie nie podoba tescik ktory pokazales wczesniej, nic z tego nie bedzie jezeli tak dalej pojdzie. Trzeba posiedziec dobrych pare godzin... moze dni zanim dopasujesz model 3d do zdjecia, imo latwiej sie pobawic w 'exterior' niz pchac sie w modelowanie calej hali... przynajmniej ja bym tak zrobil. Poszukac dobrej referki na tlo, pomysl co ew. moznaby dostawic w 3D (jakies proste obiekty na ktory pozniej mozesz pomalowac w 2D) i z glowy :)

walcz ale nie zmieniaj pomyslu co jeden post bo polegniesz :)

powodzenia & pozdrawiam

Pionier.

Napisano

najlepiej to wez cyfrowke, lopate i idz na jakies pole :D

rozkop troche piachu gdzie bedzie stal czol i walnij fotke , potem jakies fotomoto i gotowe ;] wiem wiem. latwo mowic ale zawsze to jakis pomysl ;]

Napisano

To prawda co mówi Pionier. Może przemyśl dokładnie co na pewno chcesz zrobić i później nad tym pracuj i się nie poddawaj, otoczenia się szybko nie zrobi.

Ale z drugiej strony z tego co znam Piksara to woli robić jakieś techniczne rzeczy typu np. hala niż babrać się w trawie ;)

Jak dorobisz więcej szczegółów, to równie fajnie może wyjdź. Pokaż mniej więcej zarys scenki(gdzie będzie stał czołg, jakieś inne przedioty?)

No ale czekam jak wrzucisz ten nocny render :)

keep wornking

Pozdr

Napisano
  • Autor

Pionier - masz całkowicie racje

Koncepcja z czołgiem na tle zdjęcia nie zostaje porzucona ponieważ mi sie podoba. Dodatkowo osoby niezwiązane z grafiką 2D/3D oglądające ten "fotomontaż" mówią że wyglada świetnie. Zrobiłem sobie odbitkę A4 i na zdjęciu też wyglada nie najgorzej (mimo oczywistych błedów, których niefachowcy nie widzą jak cień lekko padający pod innym kątem).

Na czas szukania innego zdjęcia jako otoczenia - robię halę. Zaczynałem podobne obiekty kilkakrotnie i zawsze padałem na oświetleniu, może teraz się uda.

nocny render (13,5 SL, 7 godzin, 500Kpoly)

8dc5bd75b0c63c7em.jpg

Napisano

Jakbys pokazal w tej hali pod innym katem, troche blizej, mogloby byc, a tak rzeczywiscie nie wyglada najlepiej.

Na trawie wyglada nienaturlanie, cos tu nie pasuje, nie wspolgra, ale lepiej niz obecny koncept w hali.

Moze jakbys porpawil kontrasy tla, jakos cienie poprawil mogloby wygladac nawet dobrze, bo jak na razie czolg strasznie odstawal od tego tla IMO.

Ale dasz se rade, pracuj dalej :)

Trening czyni mistrzem.

Napisano

Po prostu super!!

A czemu czołg jest w częściach, a nie cały??

Napisano

poskładaj czołg i daj mu jakąś ładną texturkę będzie w fajowo, i szkoda że nie widać detali bo jest daleko na renderku, nie widać Twojej pracy jaką włożyłeś

Taki mam pomysł, oczywiście to tylko pomysł :)

zrób bo w pełnym maskowaniu przykryty siatką maskującą wśród drzew

Pozdrawiam

Napisano

Dlaczego takie małe renderki? nie widać tych szczegółów modelingu nad którymi tyle pracowałeś. Jest spko, teraz zdecyduj który koncept jest lepszy :)

Napisano

Kliknij [Rozmiar oryginalny] na fotosik.pl to bedziesz miał wieksze ;] Chyba ze chcesz jeeeeeszcze większe.

Napisano

Myśle że powinieneś zedrknąć na Królewskiego kociaka którego robi Pionier. Bardzo ładne otoczenie w 3D. Dokładnie tyle ile trzeba. Ta hala jest tragiczna - wzrok skacze po niej, nawet nie znajdując Pantery. Tu nie trzeba bardzo wyrafinowanego modelu - raczej dobrze przemyślany.