Napisano 14 Czerwiec 200618 l Cześć. Mam do Was pytanie. Używam programu 3DS Max 8 i mam problem. Chodzi o to że gdy zrobie ścianę i kłade na nią teksture to ta tekstura robi się po obu stronach ściany. W moim przypadku projektuje dom i cegły z zewnątrz znajdują się też w środku. Jak zrobić żeby z zewnątrz i wewnątrz domu były rózne tekstury?
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Mżesz zrobić dwa boxy, jeden na zewnątrz i nadać mu jedną teksturę, a drugi wewnątrz, z inną teksturą :) Ale lepiej zest zaznaczyć odpowiednie face'y i ustawić im odpowiedni material ID. Następnie tworzysz sobie materiał sub-coś tam i do poszczególnch slotów wsadzasz inne materiały.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Autor Prosiłbym żeby ktoś mi to wytłumaczył troche dogłępbniej(krok po kroku). Jak sie ustawia ID itd.?
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Na sciane nakladasz modyfikitor edit poly. Przechodzisz na poziom poly bodajże klawiszem 4. Zaznaczasz odpowiednie polygony i w zakladkach z prawej (gdzies na dole) znajdziesz okienko z id. Wrzucasz sobie jakąś cyferke np. 2 ;-) Teraz wchodzisz do material editora wybierasz materiał multi/sub-object i pakujesz do pierwszego slota materiał dla poly którym NIE nadawałeś id a do drugiego materiał dla tych którym nadałeś id=2. Tam sa takie okienka obok slotów na materiały. Daj obok pierwszego 1 a obok drugiego 2. Przypisz materiał do sciany i gotowe ;-)
Napisano 14 Czerwiec 200618 l A nie prościej zrobić dwa materiały i nakładać je na zaznaczone poly? MultiSub sam się zrobi i ID poprzypisuje...
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Autor A czy jest jakaś możliwość podwojenia textury na ścianie? Gdy nałożyłem teksture na ściane bardzo się rozciągnelą i wygląda nie ładnie. Jak zrobić by program nie rozciągał jej tylko obok niej kład drugą?
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Może te tutki ci pomogą bo jest w nich wszystko ładnie pokazane tak ze nie trzeba znac angola :] O texturach na face http://www.cgarchitect.com/resources/tutorials/smoke3d/tutorial13.asp A tu o jego UV http://www.cgarchitect.com/resources/tutorials/smoke3d/tutorial11.asp