Napisano 21 Czerwiec 200618 l mam pytanie.. mam 3d maxa 7 od paru dni.. i nie wiem jak przerobić zwykle zdjecia na texture do maxa... prosze o pomoc...
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Porób tutki, pozytaj manuala a zrozumiesz :) Otwórz Material Editor, do slotu diffuse załaduj plik ze zdjęciem, nałóż materiał na obiekt i gotowe. Nie pytaj jak, tylko zrób kilka tutoriali, mogą byćte na max3d - są polsku. Najlepiej porób też tutki dołączone do maxa.
Napisano 21 Czerwiec 200618 l a co rozumiesz przez "texturę do maxa" Zwykłe zdjęcie nadaje się na texturę jak każda inna mapa bitowa (no chyba że mówisz o odbitce na papierze, wtedy trzeba zeskanować ;) ) http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=49 - tu znajdziesz kilka różnych ciekawych rzeczy, min. jak nakładać tekstury na obiekty. http://www.max3d.pl/tutoriale.php?software=0&tutoriale=3ds_max tu też polecam zaglądnąć i poczytać :) Pozdrawiam
Napisano 21 Czerwiec 200618 l photoshopem... a pozniej stworz w max planea (albo uzyj uvw cokolwiek na obiekcie) i powies na nim uvw plane, i daj mu material, a w materiale daj w difuse texture, i wybierz ten jpg co CI potrzeba :) i uzywaj F1
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Autor no i mam juz texture w edytorze ale nie moge nacisnac guzika ktory przeniosl by ta teksture na model
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Autor mam zaznaczony model... wybieram w edytorze na kwadrat z tekstura i mam nieaktywna funkcje przenoszenia no model ;/ a robie wszystko wedlug polecen.. ale jeszcze pokombinuje
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Grrrrrrrrrr help maxa sie kładnia albo faq forum ! 1, Wciskasz M 2. Wciskasz obok kanału diffuse kwadracik 3. Pojawia sie nowe okno z ktorego wybierasz bitmap 4. odszukujesz textury z twojego dysku 5. nakładasz na model texture zaraz napszesz ze nie widzisz tej textury na modelu wiec musisz wcisnąc taki szescian niebieski w kratke.
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Autor no ja wiem o co chodzi.. ale rzecz w tym... ze robie tak jak piszesz.. ale teksturey nie mam nalozonej na kule w edytorze.. i nawet nie moge jej pzreciagnac... zamiast na kuli to zajmuje ona caly kwadrat
Napisano 21 Czerwiec 200618 l Mi sie wydaje ze poprostu nie klikasz na ten kwadracik obok kanału diffuse :)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Naciśnij tyle razy, ile się da, drugi przycisk od lewej nad przyciskiem standard (tak strzałka w górę, na prawo od tego sześcianu, który zaznaczył Lukasz_D). Dopiero teraz naciśnij assign material to selection.
Napisano 22 Czerwiec 200618 l http://www.yousendit.com/transfer.php?action=check_download&ufid=C5C39A1C78B8C2D3&key=82408fcd66c5a4f580c4840eba433712545ee8e9
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Marcin! wysil troche mózgownice, skorzystaj z F1 (help) i z rad udzielonych na forum (łukasz opisał wszystko krok po kroku). Troche własnej inicjatywy, bo z takim podejsciem ("gdzie kliknąć, pomóżcie") daleko nie zajdziesz ;)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l No juz lekka przesada z tym pomaganiem, az sie boje zobaczyc wątek w ktorym kolega zapyta jak włączyc GI albo cienie :/
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Autor no wiesz jak sie ma program od 3 dni to nie kazdy odrazu wie co gdzie jak... ale tym osobab ktore pomagaly mi chce podziekowac....
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Internet tez masz od 3 dni ? A wiadomo ze taki program jak 3ds ma swoj help dla początkujących wiec tu nie w tym problem ze masz maxa od 3dni tylko ze nmie chce ci sie szukac.