Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam pytanie.. mam 3d maxa 7 od paru dni.. i nie wiem jak przerobić zwykle zdjecia na texture do maxa... prosze o pomoc...

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Porób tutki, pozytaj manuala a zrozumiesz :)

Otwórz Material Editor, do slotu diffuse załaduj plik ze zdjęciem, nałóż materiał na obiekt i gotowe.

Nie pytaj jak, tylko zrób kilka tutoriali, mogą byćte na max3d - są polsku.

Najlepiej porób też tutki dołączone do maxa.

Napisano

a co rozumiesz przez "texturę do maxa" Zwykłe zdjęcie nadaje się na texturę jak każda inna mapa bitowa (no chyba że mówisz o odbitce na papierze, wtedy trzeba zeskanować ;) )

http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=49 - tu znajdziesz kilka różnych ciekawych rzeczy, min. jak nakładać tekstury na obiekty.

http://www.max3d.pl/tutoriale.php?software=0&tutoriale=3ds_max

tu też polecam zaglądnąć i poczytać :)

Pozdrawiam

Napisano

photoshopem...

a pozniej stworz w max planea (albo uzyj uvw cokolwiek na obiekcie) i powies na nim uvw plane, i daj mu material, a w materiale daj w difuse texture, i wybierz ten jpg co CI potrzeba :)

i uzywaj F1

Napisano
  • Autor

mam zaznaczony model... wybieram w edytorze na kwadrat z tekstura i mam nieaktywna funkcje przenoszenia no model ;/ a robie wszystko wedlug polecen.. ale jeszcze pokombinuje

Napisano

Grrrrrrrrrr help maxa sie kładnia albo faq forum !

1, Wciskasz M

2. Wciskasz obok kanału diffuse kwadracik

3. Pojawia sie nowe okno z ktorego wybierasz bitmap

4. odszukujesz textury z twojego dysku

5. nakładasz na model texture zaraz napszesz ze nie widzisz tej textury na modelu wiec musisz wcisnąc taki szescian niebieski w kratke.

Napisano
  • Autor

no ja wiem o co chodzi.. ale rzecz w tym... ze robie tak jak piszesz.. ale teksturey nie mam nalozonej na kule w edytorze.. i nawet nie moge jej pzreciagnac... zamiast na kuli to zajmuje ona caly kwadrat

Napisano

Naciśnij tyle razy, ile się da, drugi przycisk od lewej nad przyciskiem standard (tak strzałka w górę, na prawo od tego sześcianu, który zaznaczył Lukasz_D).

Dopiero teraz naciśnij assign material to selection.

Napisano

Marcin! wysil troche mózgownice, skorzystaj z F1 (help) i z rad udzielonych na forum (łukasz opisał wszystko krok po kroku). Troche własnej inicjatywy, bo z takim podejsciem ("gdzie kliknąć, pomóżcie") daleko nie zajdziesz ;)

Napisano

No juz lekka przesada z tym pomaganiem, az sie boje zobaczyc wątek w ktorym kolega zapyta jak włączyc GI albo cienie :/

Napisano
  • Autor

no wiesz jak sie ma program od 3 dni to nie kazdy odrazu wie co gdzie jak... ale tym osobab ktore pomagaly mi chce podziekowac....

Napisano

Internet tez masz od 3 dni ? A wiadomo ze taki program jak 3ds ma swoj help dla początkujących wiec tu nie w tym problem ze masz maxa od 3dni tylko ze nmie chce ci sie szukac.