Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W Mayi czy XSI aby uaktywnic viewport wystarczy najechac na niego myszka, natomiast w Maxie za kazdym razem trzeba klikac aby przejsc na dany viewport, jest to dosyc niewygodne. Czy mozna ustawic w Maxie tak, aby nie bylo konieczne odklikiwanie viewportu za kazdym razem??

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja nie wiem ale prowizoryczny sposob to taki: klikasz na nazwe viewportu i jest ok, zaznaczony obiekt ci sie nie odznacza :) ... ale pewnie juz sam tak robiles

Napisano

jak chcesz szybko przerzucic sie miedzy viewportami to klikasz w czasie pracy np na "f" - front, "p"- perspectiv itd. a zeby ci sie modele nie odznaczaly to klikasz na inny viewport ppm, pozdr

Napisano
  • Autor

Te metody to juz znam, ale nie dorownaja one wygodzie pracy w maya czy xsi. A troche nie chce mi sie przesiadac na inny program musialbym sie od nowa przyswajac z nowym programem :P

Napisano

Odruch klikania środkowym na obszar viewporta przyciskiem muszy sam wie wyrabia po pewnym czasie;)

Napisano

ja zawsze klikam srodkowym przyciskiem, nawet jesli w mayi cos robie to tego odruchu nie moge sie pozbyc;)

Napisano

sorki za podpiecie sie do tematu ale akurat ktos cos wie na ten temat czy da sie ustawic tak jak jest w autocadzie "lapka"na srodkowym przyciski chodzi lub tez jak sobie poradzic z tym ze jak obrysowuje cos splinem i musze go miec zamknietego nie moge przesuwac viewportu - owszem moge zrobic wiele lin i potem zweldowac polacyc i inne bajery ale przy dlurzej takiej zabawie to dosc jest niewygodne a co do tematu to w sumie ja uzywam "v" + t p i tyle przynajmniej mi wystarza ewentualnie lewy przycisk

pozdrawiam

Napisano

hmm, ja mam automatycznie "lapke" na srodkowym przycisku.

Napisano

Pozostaje jedynie utworzyć tyle CV, ile jest potrzebnych, a później już sobie je poukładać odpowiednio.

Napisano

A jeszcze pytanie z mojej strony:

W maxie 6 w poetach aksjometrycznych po przybliżeniu rolką powiększał się obszar zaznaczony prze kursor.

wczoraj zainstalowałem maxa 8 i obraz powiększa się tylko do centralnego punktu.

Jak to zmienić ??

Napisano

customize -> preferences -> viewports -> mouse control -> Zoom about moue point ortographic/perspective

Nie ma to jak specjalista od maxa :D