Napisano 31 Lipiec 200618 l W Mayi czy XSI aby uaktywnic viewport wystarczy najechac na niego myszka, natomiast w Maxie za kazdym razem trzeba klikac aby przejsc na dany viewport, jest to dosyc niewygodne. Czy mozna ustawic w Maxie tak, aby nie bylo konieczne odklikiwanie viewportu za kazdym razem??
Napisano 31 Lipiec 200618 l ja nie wiem ale prowizoryczny sposob to taki: klikasz na nazwe viewportu i jest ok, zaznaczony obiekt ci sie nie odznacza :) ... ale pewnie juz sam tak robiles
Napisano 31 Lipiec 200618 l jak chcesz szybko przerzucic sie miedzy viewportami to klikasz w czasie pracy np na "f" - front, "p"- perspectiv itd. a zeby ci sie modele nie odznaczaly to klikasz na inny viewport ppm, pozdr
Napisano 31 Lipiec 200618 l Autor Te metody to juz znam, ale nie dorownaja one wygodzie pracy w maya czy xsi. A troche nie chce mi sie przesiadac na inny program musialbym sie od nowa przyswajac z nowym programem :P
Napisano 31 Lipiec 200618 l Odruch klikania środkowym na obszar viewporta przyciskiem muszy sam wie wyrabia po pewnym czasie;)
Napisano 31 Lipiec 200618 l Prawym przyciskiem w viewport też działa, nawet szybciej bo się nie przełącza na przesuwanie.
Napisano 1 Sierpień 200618 l ja zawsze klikam srodkowym przyciskiem, nawet jesli w mayi cos robie to tego odruchu nie moge sie pozbyc;)
Napisano 1 Sierpień 200618 l sorki za podpiecie sie do tematu ale akurat ktos cos wie na ten temat czy da sie ustawic tak jak jest w autocadzie "lapka"na srodkowym przyciski chodzi lub tez jak sobie poradzic z tym ze jak obrysowuje cos splinem i musze go miec zamknietego nie moge przesuwac viewportu - owszem moge zrobic wiele lin i potem zweldowac polacyc i inne bajery ale przy dlurzej takiej zabawie to dosc jest niewygodne a co do tematu to w sumie ja uzywam "v" + t p i tyle przynajmniej mi wystarza ewentualnie lewy przycisk pozdrawiam
Napisano 1 Sierpień 200618 l tja lapke tez mam chodzi mi o to ze rysujac splejna nie mozesz jej uzyc bo to sie rowna z koncem splejna :)
Napisano 1 Sierpień 200618 l Pozostaje jedynie utworzyć tyle CV, ile jest potrzebnych, a później już sobie je poukładać odpowiednio.
Napisano 1 Sierpień 200618 l A jeszcze pytanie z mojej strony: W maxie 6 w poetach aksjometrycznych po przybliżeniu rolką powiększał się obszar zaznaczony prze kursor. wczoraj zainstalowałem maxa 8 i obraz powiększa się tylko do centralnego punktu. Jak to zmienić ??
Napisano 1 Sierpień 200618 l customize -> preferences -> viewports -> mouse control -> Zoom about moue point ortographic/perspective Nie ma to jak specjalista od maxa :D