infected Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 Max to moja nowa przygoda więc stąd pytanie: Czy istnieje jakiś modyfikator lub innego rodzaju narzędzie, które pozwala na rozmieszczenie wzdłuż spline'a objektu, mając do dyspozycji regulację ilości jego powtórzeń (nie chodzi mi o PathDeform, bo tam trzeba zrobić mniej więcej cały ciąg) ale o coś co można zastosować np przy przewodach elektrycznych umieszczonych natynkowo - powinny one być co jakiś czas przymocowane zaciskiem do ściany i fajnie by było regulować ich gęstość, a nie przerabiać ciągle i dopasowywać do ścieżki używając PathDeform Link to comment Share on other sites More sharing options...
hkropinski Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 scatter, array Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpulka Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 Użyj spacing tool ;) scatter, array Scatter rozmieszcza obiekty na powierzchni innego obiektu, a array to taki rozbudowany shift+ move/scale/rotate :P (nic tu nie pomogą ;]) Link to comment Share on other sites More sharing options...
polka dot Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 array pomoze. pick shape w arrayu jest czy cos w to. kpulka - to w legnicy sa graficy? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpulka Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 Hehe :) jakaś ironia? ;) Aż trzy osoby z Legnicy pisza/ały na tym forum :P Array nie ma pick path czy czegoś takiego :P Tylko spacing tool pomoże ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
infected Posted August 3, 2006 Author Share Posted August 3, 2006 Spacing tool rzeczywiście działa - dzięki Czy do tego można jeszcze obracać wokół swojej osi duplikowane objekty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpulka Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 Zaznaczenie follow powinno zadziałać Link to comment Share on other sites More sharing options...
polka dot Posted August 3, 2006 Share Posted August 3, 2006 moj blad :D dopiero teraz zajrzalem do tools :) sory za wprowadzanie w blad :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
NAD Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Podepnę się pod temat. Czy ktoś jest mi stanie powiedzieć czemu po użyciu spacing tool , obiekt powielany układa się nie tak jak obiekt klonowany tylko według jakieś dziwnej osi? Obrazuje to rysunek Z góry dziękuje za wszelkie porady . Pozdrówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orangegraphics Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 pewnie masz obiekt matke przeskalowany, daj na niego reset xform z utilities Link to comment Share on other sites More sharing options...
mt Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 nie przeskalowany, tylko pivot jest tak ustawiony - zobacz sobie jak sie oski na oryginalnym obiekcie ukladaja i porownaj z ulozeniem klonow w stosunku do sciezki. w zakladce hierarchy daj affect pivot only i ustaw go sobie porzadnie;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
NAD Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 porządnie? Czyli ręcznie? Moment obracałem pivot jak chciałem i to nic nie zmieniało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts