Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich po mojej długiej nieobecności. Mam wam do pokazania model silnika Stirlinga HB13-A02 "Little Bonsai" nad którym obecnie pracuje. Jest to praca na zlecenie. W planach jest jeszcze animacja tegoż cacka :). Czekam na wasze komenatrze.

HB13.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_001.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_002.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_003.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 71
  • Wyświetleń 17,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Nie wiem ile ma koni ale waży 750 g i robi od 2000 do 2500 obrótów na minute :)

Napisano

Pilot: ta pierwsza fotka to referka czy render, bo napisales "obecnie pracuje" i nie wiem jak mam to traktowac :)

powodzenia!

Napisano
  • Autor

pierwsza fotka to referka :) silnik posiadam w domu więc wszystkie części będą dokładnie odwzorowane :D

Napisano
  • Autor

jeżeli chodzi o działanie to odsyłam do wikipedii :P http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_Stirlinga, co do jego kupna - osoby zainteresowane jego nabyciem proszone są o prywatny kontakt ze mną :P :D - jestem teraz w posiadaniu dwóch egzemplarzy w domu (złożonego, i kita do samodzielengo montażu)

Napisano
  • Autor

ja?? mieszkam w Chojnowie a do szkoły chodze w Legnicy :P kiedy robimy "zjazd" :D (sorry za offtopa)

Napisano

kąt pochylenia głównego "badziewka" wydaje się byc inny niż na referce.

Poza tym życze powodzenia.

Napisano
  • Autor

kąt jest dobry (49 stopni :D), może to kwestia ujęcia kamery...

Napisano
  • Autor

o to chodzi ze on nie pali paliwa :D działa na ciepło - poczytaj na wikipedii ;)

edit: odpalasz świeczkę, pojemniczek się nagrzewa i silnik działa :)

Napisano

Bardzo fajny silniczek, chcialbym zobaczyc jak pracuje takie cacko:P Droga jest taka zabawka??

Napisano
  • Autor

Jak pracuje - to zobaczysz jak zrobie aniamcje ;) co do ceny, no trochu kosztuje - okolo 500 PLNów :)

Napisano

myślę że wart tych pieniędzy , choć z bliska wyczuwa się quality dopiero. Widziałem na Discovery z 2a dni temu to i zapragnąłem dowiedzieć się czegoś wiecej o całym silnikui oto TRACH ! , okazuje się, że nawet jest na forum ;) Dzięki Pilot.

Napisano
  • Autor
Full profeska. Ile to ma koni mechanicznych? :P

przypuszczam że to zdanie dotyczy 3 renderów pod fotką:)

pierwsza fotka to referka :)

Co w modelu jest nie tak skoro kiszka ??

Napisano

Pilot , powiedz ile ten silnikczek może chodzić bez zatarcia ? ma limity ? no i z ta mocą radzi sobie czy tylko się kręci ? :)

Napisano
  • Autor

Prawda jest taka że dostałem silnik do domu żeby go wymodelować i nie znam jego szczegółowych danych technicznych. To jest silnik Stirlinga zasilany świeczką więc przypuszczam że dużej mocy nie ma - moge Ci tlyko powiedzieć że świeczka na "pełnym baku" pali sie pół godizny - tyle wiem z instrukcji :)

Napisano

A co spala swieczka?? Nafte czy inne badziewie?? ;P

A na powaznie to chilabym powiedziec, ze wkoncu cos ciekawego sie modeluje na tym forum oprocz samochodow i czolgow.... ;P ;P ;P

A tak super na powaznie to modelling ladny :)

Napisano
  • Autor

update:

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_004.jpg

cylinder_front.jpg

cylinder_back.jpg

najcięższe elementy mam juz chyba za sobą :)

Napisano
gdzie ta full profeska?

a model jak narazie kiszka

To zes chlopie mu c&c zasadzil...Lukasz_S cieszymy sie ze zauwazyles ze to jest zdjecie i nas poinformowales :D... Mogles sobie podarowac hard comentsa na poczatek chlop dopiero zaczol.. Pilot jak narazie idzie ci dobrze zobaczymy jaki bedzie finalny efekt. Wtedy porownamy zdjecie z twoim renderkiem:)

Napisano

modele przepiękne, az nie chche mi się się wierzyc ze to poly, normalnie jak nurbsy, oby tak dalej, koncowy render prosze minimalnie w 1200 na cos tam

Napisano

Szkoda ze nie ma zabardzo do czego się przyczepić... :p

ładnie się to prezentuje

Napisano
  • Autor

O Ardeni - witam ;) Będziesz sie czepiał tekstur :D, ale to dopeiro na samym końcu

Napisano

No może nie textur, ale materiałów napewno :p powodzenia i połamiania....hm myszki :p

Napisano

No siemasz Pajlot =]

całekim znosna ta siateczka :D

czekam na wiecej i powodzenia

Napisano

no, ladnie ci idzie ten moj stirling :) przypomina mi beczulke z miodem i lyzka :D oby tak dalej... wyrzuc gierki i modeluj :)

Napisano
  • Autor

mini update:

detail_01.jpg

detail_02.jpg

detail_03.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_006.jpg

dzięki za wszystkie komentarze :)

Napisano

te lozyska tak troche dziwnie wygladaja jak sa wmontowane... moze kwestia braku materialu?

Napisano
  • Autor

między poszczególnymi "pierścieniami" są małe szparki i na dalszych ujęciach tak właśnie widać, po nałożeniu materiałów i innym ujęciu nie powinno być takiego efektu

Napisano

Rzeznia niezla :D Gdybym modelowal silnik tak szczegolowo na moim starym sprzecie pewnie powiedzialbym sobie "ze predzej komp sie zapali niz zaiskrzy w tym silniku" ;P

Napisano
  • Autor

Starym kompie ? Ja mam praktycznie dwa razy słabszy config od Twojego: PIV 1,8 Ghz, 512 RAM DDR i Radeon 8500 LE :)

Napisano

wydaje mi sie ze uzywasz vraya wiec zeby pozbyc sie brzydkich szpar w lozysku zmien aa na fixed 4 lub zmniejsz treshold w adaptive subdivision do np. 0,01 :)