Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich po mojej długiej nieobecności. Mam wam do pokazania model silnika Stirlinga HB13-A02 "Little Bonsai" nad którym obecnie pracuje. Jest to praca na zlecenie. W planach jest jeszcze animacja tegoż cacka :). Czekam na wasze komenatrze.

HB13.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_001.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_002.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_003.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 71
  • Wyświetleń 16,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Nie wiem ile ma koni ale waży 750 g i robi od 2000 do 2500 obrótów na minute :)

Napisano

Pilot: ta pierwsza fotka to referka czy render, bo napisales "obecnie pracuje" i nie wiem jak mam to traktowac :)

powodzenia!

Napisano
  • Autor

pierwsza fotka to referka :) silnik posiadam w domu więc wszystkie części będą dokładnie odwzorowane :D

Napisano
  • Autor

jeżeli chodzi o działanie to odsyłam do wikipedii :P http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_Stirlinga, co do jego kupna - osoby zainteresowane jego nabyciem proszone są o prywatny kontakt ze mną :P :D - jestem teraz w posiadaniu dwóch egzemplarzy w domu (złożonego, i kita do samodzielengo montażu)

Napisano
  • Autor

ja?? mieszkam w Chojnowie a do szkoły chodze w Legnicy :P kiedy robimy "zjazd" :D (sorry za offtopa)

Napisano

kąt pochylenia głównego "badziewka" wydaje się byc inny niż na referce.

Poza tym życze powodzenia.

Napisano
  • Autor

kąt jest dobry (49 stopni :D), może to kwestia ujęcia kamery...

Napisano
  • Autor

o to chodzi ze on nie pali paliwa :D działa na ciepło - poczytaj na wikipedii ;)

edit: odpalasz świeczkę, pojemniczek się nagrzewa i silnik działa :)

Napisano

Bardzo fajny silniczek, chcialbym zobaczyc jak pracuje takie cacko:P Droga jest taka zabawka??

Napisano
  • Autor

Jak pracuje - to zobaczysz jak zrobie aniamcje ;) co do ceny, no trochu kosztuje - okolo 500 PLNów :)

Napisano

myślę że wart tych pieniędzy , choć z bliska wyczuwa się quality dopiero. Widziałem na Discovery z 2a dni temu to i zapragnąłem dowiedzieć się czegoś wiecej o całym silnikui oto TRACH ! , okazuje się, że nawet jest na forum ;) Dzięki Pilot.

Napisano
  • Autor
Full profeska. Ile to ma koni mechanicznych? :P

przypuszczam że to zdanie dotyczy 3 renderów pod fotką:)

pierwsza fotka to referka :)

Co w modelu jest nie tak skoro kiszka ??

Napisano

Pilot , powiedz ile ten silnikczek może chodzić bez zatarcia ? ma limity ? no i z ta mocą radzi sobie czy tylko się kręci ? :)

Napisano
  • Autor

Prawda jest taka że dostałem silnik do domu żeby go wymodelować i nie znam jego szczegółowych danych technicznych. To jest silnik Stirlinga zasilany świeczką więc przypuszczam że dużej mocy nie ma - moge Ci tlyko powiedzieć że świeczka na "pełnym baku" pali sie pół godizny - tyle wiem z instrukcji :)

Napisano

A co spala swieczka?? Nafte czy inne badziewie?? ;P

A na powaznie to chilabym powiedziec, ze wkoncu cos ciekawego sie modeluje na tym forum oprocz samochodow i czolgow.... ;P ;P ;P

A tak super na powaznie to modelling ladny :)

Napisano
  • Autor

update:

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_004.jpg

cylinder_front.jpg

cylinder_back.jpg

najcięższe elementy mam juz chyba za sobą :)

Napisano
gdzie ta full profeska?

a model jak narazie kiszka

To zes chlopie mu c&c zasadzil...Lukasz_S cieszymy sie ze zauwazyles ze to jest zdjecie i nas poinformowales :D... Mogles sobie podarowac hard comentsa na poczatek chlop dopiero zaczol.. Pilot jak narazie idzie ci dobrze zobaczymy jaki bedzie finalny efekt. Wtedy porownamy zdjecie z twoim renderkiem:)

Napisano

modele przepiękne, az nie chche mi się się wierzyc ze to poly, normalnie jak nurbsy, oby tak dalej, koncowy render prosze minimalnie w 1200 na cos tam

Napisano

Szkoda ze nie ma zabardzo do czego się przyczepić... :p

ładnie się to prezentuje

Napisano
  • Autor

O Ardeni - witam ;) Będziesz sie czepiał tekstur :D, ale to dopeiro na samym końcu

Napisano

No może nie textur, ale materiałów napewno :p powodzenia i połamiania....hm myszki :p

Napisano

No siemasz Pajlot =]

całekim znosna ta siateczka :D

czekam na wiecej i powodzenia

Napisano

no, ladnie ci idzie ten moj stirling :) przypomina mi beczulke z miodem i lyzka :D oby tak dalej... wyrzuc gierki i modeluj :)

Napisano
  • Autor

mini update:

detail_01.jpg

detail_02.jpg

detail_03.jpg

Stirling_HB13-A02_Little_Bonsai_006.jpg

dzięki za wszystkie komentarze :)

Napisano

te lozyska tak troche dziwnie wygladaja jak sa wmontowane... moze kwestia braku materialu?

Napisano
  • Autor

między poszczególnymi "pierścieniami" są małe szparki i na dalszych ujęciach tak właśnie widać, po nałożeniu materiałów i innym ujęciu nie powinno być takiego efektu

Napisano

Rzeznia niezla :D Gdybym modelowal silnik tak szczegolowo na moim starym sprzecie pewnie powiedzialbym sobie "ze predzej komp sie zapali niz zaiskrzy w tym silniku" ;P

Napisano
  • Autor

Starym kompie ? Ja mam praktycznie dwa razy słabszy config od Twojego: PIV 1,8 Ghz, 512 RAM DDR i Radeon 8500 LE :)

Napisano

wydaje mi sie ze uzywasz vraya wiec zeby pozbyc sie brzydkich szpar w lozysku zmien aa na fixed 4 lub zmniejsz treshold w adaptive subdivision do np. 0,01 :)