Napisano 14 Sierpień 200618 l Ostatnio poczułem potrzebe namalowania jakiejś postaci, która miałaby swoja historię i jakiś charakterystyczny klimat... a nie była tylko jakimś obrazkiem bez znaczenia. Zaczynam od przymiarki, czyli ogólnego wyglądu postaci - na coś w rodzaju sceny i historię owej postaci przyjdzie jeszcze pora - zarys w głowie już siedzi. Koncept: Zacząłem sobie po prostu mazać w czymś w rodzaju notesu (czy może zlepku kartek)... i wiedząc już co mniej więcej chce zrobić... i mając już zebrane w łepetynie źródła inspiracji w ciągu 15- 20 minut powstało coś w rodzaju kunceptu, z którego sztywno skorzystałem. Miałem zamiar narysować pare, ale na początek ten spełnił moje oczekiwania, więc nie widziałem sensu mazać czegoś więcej. Początek: Poszukiwania referek i zbieranie się do mazania. Czasowy odstep od narysowania szkicu do zabrania się do pracy w Photoshopie trwał pare dni, więc troche mi się w głowie myśl zdążyłą poukladać. Poszukiwania referek nie były dość intensywne i skorzystałem narazie tylko z jednej - do malowani twarzy. Na początek jako-tako maznąłem tło - postać jest na oddzielnej warstwie... na tym etapie z raz czy dwa skorzystałem z Photoshopowego Smart Blura. Po jakimś czasie mazania uznałem, że troche barwy mi nie pasują - nałożyłem Czarno-Biały Gradient Map o dość sporej przezroczystości, żeby całkiem mi kolorów nie zjadło. Może troche smętnie to wygląda, ale na kolor przyjdzie pora przy wykańczaniu Do tej pory korzystałem głównie ze standardowego round brusha i tego, który jest powyżej (zerżniętego z pani Lindy Bergkvist ;]) ze spacingiem 1%. Ogólnie po około 4 godzinach praca prezentuje się tak: Zobaczymy jak to dalej będzie szło ;] Ogólnie jak to zwykle - brakuje umiejętności, żeby realizować to tak jak by się chciało...
Napisano 14 Sierpień 200618 l bardzo podoba mi sie oswietlenie tla i to jak gra ono z postacia. ale te usta z barbie? :D
Napisano 14 Sierpień 200618 l Piękna robotka :], . . . Ogólnie jak to zwykle - brakuje umiejętności, żeby realizować to tak jak by się chciało . . . niezły dowcip ;). Oj gdybym ja tak umiał . . . Pozdrowionka
Napisano 14 Sierpień 200618 l Jest niezle stary - zapowiada sie naprawde fajnie, ale chwilowo idziesz w bardzo szaro bura tonacje, radze kolory dolaczyc jak najwczesniej bo wyjdzie na to ze rysunek bedziesz dwa razy robil (wiem z wlasniego doswiadczenia :P)
Napisano 14 Sierpień 200618 l kolory fajnie ze soba wspolgraja, jedynie ryjek troche za waski( dolna szczeka idzie pod zbyt ostrym katem) i szyja zbyt dluga, moze zeby to troche zamaskowac dodaj takie zydowe pejsy tylko bardziej w krukowym stylu( takie wiszace kikuty miedzy uchem a policzkiem, moze w ksztalcie pior oO, poprowadz wzgledem cienia jaki pada od glowy na szyje...) to tyle, fajnie sie zapowiada,klimatykos;]
Napisano 14 Sierpień 200618 l Na początku kolorek jej ciała był o wiele bardziej trafiony niż w tej ostatniej wersji. Wyszarzyłeś pozostawiając całość wyblakłą. W dodatku strasznie tą facjate przywaliłeś czarnym. W cieniach szukaj kolorów, nie jedz od jasnego do czarnego linearnym gradientem W tej chwili nie wiadomo też z której strony masz główne źródło światła, z góry, z lewej , czy może backlight. Uzupełniające masz poprostu dokładnie tak samo silne jak podstawowe. Szyja jest za jasna biorąc pod uwagę mocno przyciemnioną rzuchwę, dekolt świeci się jeszcze bardziej i nie wiadomo czemu. Hełm-kapelusz jest też oświetlony inaczej niż reszta. Dobrze jest sobie takie rzeczy blokowo szkicować jeśli ma się z tym problem, to w końcu wszystko bryły podstawowe:) Dlatego też dwa szybkie przykłady bardziej zdecydowanego światła. Zresztą przypatrz się swojej refce -front facjaty jest zdecydowanie ciemniejszy niż bok.
Napisano 14 Sierpień 200618 l fachowa odpowiedz biglebowsky;D W sumie no nawet fajny ten rysunek.Pozdrawiam i powodzenia zycze.
Napisano 14 Sierpień 200618 l będe mało odkrywczy i może troche offtop ale... najbardziej podoba mi sie fotka referencyjna :) powodzenia zycze w dalszej pracy :)