Napisano 1 Wrzesień 200618 l Zastanawiam sie jak nazywa się technika ubierania postaci W grach komputerowych. Czyli podmieniania jednych modeli na drugie. Np. Zmiana broni, zmiana ubioru, np zakładania zbroji składających się z różnych częsci. Przykładami mogą być World of Warcraft, Neverwinter nights, wszelkiego rodzaju RPG. Gdzie gracz ma możliwość zmiany ekwipunku Chodzi mi o cokolwiek, szukam tego od dawna w necie. Chodzi mi o informacje. Jak się nazywa technika? Jak działa? Czy ma związek z koścmi? linki do stron. cokolwiek:) BTW. odrazu mówie: bez przesady to nie jest aż taki offtopic.
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Nie spotkalem niczego w necie nawiazujacego do tego. Z doswiadczenia wiem, ze moze polegac to na 2 sposobach. 1) to zmiana setow textury, ktory daje wrazenie ze zbroja etc. sa inne. 2) zmiana modelu, ktory glownie jest zrobiony z plaskiego plane'a dosunietego bardzo blisko ciala. Niestety z tym ostatnim wiaze sie riggowanie za kazdym razem jak chcemy dodac nowy ekwipunek (albo kompletnie nowy rig albo porpawki, w zaleznosci czy sa tam dodane nowe vertexy czy tylko poprzestawiane). ps -> cos w ten desen (2pkt)
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Ummm... z tego co ja wiem to mozna zrobic ciecia w miejscach nadgarstkow, lokci, kolan, kostek u gog no i szyi, albo i samej glowy. W tedy odpowiednio mozna zamieniac przedramiona, albo tolow do pasa albo od pasa w dol podmienic jakies nogi na inne. Tak z pewnoscia dziala to w wiekszosci mmorpg. Natomiast coz nie wiem jak to jest w innych grach. Wydaje mi sie ze nie ma czegos takiego ze nad normalnym cialem jest zbroja bo n pewno przy wykonywaniu ruchow mogluby kawalki ciala wychodzic na zewnatrz. Tak jak powiedzialem powinno sie zrobic jeden objekt normalnego ciala, nadac mu kosci i nastepnie w maxie usuwac dane elementy i zastepowac innymi i przylaczac je do istniejacych kosci. W direcX'ie :) z tego co jestem pewien mozna miec jedna hierarhie kosi i do niej dolanczac kolejne meshe :), ktore beda odpowiednio modyfikowane przez kosci :) ps. Jak napisalem straszne glupoty to nie miec do mnie zalu :)
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Konras dobrze prawi. Wystarczy pograć np w LineageII i łątwo zauważyć ze jest to właśnie tak rozwiązane. Minusem jest to, że czasem widać te zbędne połączenia po rozchodzeniu sie światła na modelu a przy automatycznym LOD robią sie dziury w miejscach połączeń. ;) A jak to działa w enginach? Podejżewam, że kości z animacją są ładowane osobno a potrzebne meshe (np. korpus z kurtką lub korpus bez kurtki) wraz z wagami vertexów osobno. Jak sie to nazywa to nie mam pojęcia ale kiedyś już gdzieś o tym wspomniałem przy okazji pisania na temat modułowej budowy NPCów, generowanych ze skryptów na poziomie engine'a. Właśnie dzięki temu, że każda część mesha jest osobno a skrypt opisuje tylko recepture z jakich części składać NPC. Niestety żadnych linków nie znam a powyzsze to moja obserwacja i domysły. ps. jeśli pisze glupoty to sory ale ja tylko hobbystycznie modeluje a nie programuje ;)
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Autor Dzięki za odpowiedzi. Orientuje się mniej więcej jak to działa. Bardziej mnie to interesuje właśnie od strony programistycznej więc przydała by mi się angielska nazwa tej techniki.
Napisano 3 Wrzesień 200618 l Znalazlem na tej stronie http://www.skankerzero.com/br2.htm ciekawy obrazek, ktory moze zobrazuje proces, choc nie wiem czy dotyczy on akurat zmiany ubrania "ingame" :p czy jedynie ulatwienia pracy w maxie http://www.skankerzero.com/images/br2/br_work_70.jpg
Napisano 19 Wrzesień 200618 l a jak to jest w oblivionie? zdaje sie ze tam sa do ludka podczepiane elementy zbroi jako osobne modele. i to np glowna czesc choc w inwentarzu jako jedna figuruje jest podzielona na kirys, naramienniki i rekawy. no to zbroje mozna w sumie zrozumiec bo jest sztywna. a ubrania? jak sa zrobione?