Napisano 3 Wrzesień 200618 l Jak wymodelować realistyczne fałdki (czyt. zniekształcenia) czegoś tam takie jak są np. wokół guzika w skórzanym fotelu? Szybka odpowiedź mile widziana :)
Napisano 3 Wrzesień 200618 l Sclupt polygon Tool. Nie wiem, jak się to w maxie nazywa, jeśli takowe jest, ale polega na tym, że za pomocą pędzla przesówa się vertexy. Coś a'al ZBrush. Oczywiście siateczka musi być zagęszczona.
Napisano 3 Wrzesień 200618 l Poważnie? Ja jestem n00b, ale nie wydaje mi się. Jak już, to jakieś Paint deform lub coś takiego :)
Napisano 3 Wrzesień 200618 l Jeśli używasz Zbrusha ,to znalazłbym referke-zdjęcie takich fałdek i użył jej jako alphy w Zb i wytłoczył na obiekcie. Potem wypalił z tego normal mapę. Jedna z metod wytłaczania w ZB poniżej w tutku.
Napisano 4 Wrzesień 200618 l Autor hmmm, metoda zeeta wydaje mi się najłatwiejsza i najszybsza. Chyba ją zastosuję :)
Napisano 4 Wrzesień 200618 l o bosz... ]v[ax... ty chyba z innej planety jesteś to nie jest soft selection tłoku tylko o ile dobrze zrozumiałem piotrka to jest Paint Deformation ;) Pozdrawiam
Napisano 4 Wrzesień 200618 l Nabić podziały ,wymodelować- zjechać na najniższy podział zakładka Tool-Normal map -ustawić rozdzielczość mapy i inne parametry i Create Normal map. Jeśli modelujesz z brył Zbrusha to żeby wypalić normal,trzeba zmienić obiekt na Make PolyMesh 3d,
Napisano 4 Wrzesień 200618 l Wszystko znajdziesz w wątku ZBrush - kącik porad, sam też miałem z tym problemy, więc temat jest poruszony...