Blessed Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Witam wszystkich, to moj pierwszy post na tym forum. Pierwszy raz pracuje nad grafika i uznalem, ze chce nauczyc sie tego, poniewaz to co widze na tym forum jest wrecz oszalamiajace. Postanowilem wiec zrobic moj pierwszy model samochodu i z tym wlasnie przychodze do was. Z racji tego, ze nie wiem praktycznie jeszcze nic postanowilem przyjsc do was z prosba o skomentowanie tej siatki i podpowiedzi co do tego, co jest zle. Jak na razie model jest jeszcze w naprawde wczesnej fazie, a ja sam mam z nim wiele mordegi, poniewaz o modelowaniu nie mam wielu podstaw teoretycznych poza kilkoma tutorialami i tymi wchodzacymi w sklad 3ds maxa. Prosze o komentarze i krytyke, ale jednoczesnie o wyrozumialosc, poniewaz poza znajomoscia techniki editable poly i funkcji z tym zwiazanych nie wiem jeszcze nic. Dzieki serdeczne i pozdro
ozzyslip Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 hehe dobrze jak na pierwsze prace i masz videotutorial o audi a3 z 3dtotal : (tam jest wersja sportsback i twoja to tez wlasnie ta). kontynuuj zobaczymy jak ci wyjdzie. jest kilka buguw ale chyba sam je widzisz na renderze
BizU Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 zaraz sie posypia komenty w stylu kolejne audii.... ale to nic. Siatke masz krzywa i nie przemyslaną szczególni w okolicach nadkoli. jest w jednym kawałku, co nie ułatwia modelingu, czasem lepiej ja rozlozyc na poszczególne fragmenty i dopiero układać. Co jeszcze.... jak na pierwszy raz to nawet dobrze wygląda.
Blessed Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Napisano 10 Wrzesień 2006 Dzieki serdeczne za komentarze. ozzyslip: rzeczywiscie mam ten tutorial, szkoda tylko ze sciagnalem go dopiero w polowie modelu, bo tak widze wiele bledow. Co do bledow w nadkolach to sa one bardzo widoczne i to byly bugi po chamferze, ale juz je poprawilem. BizU: Masz racje. Siatka jest bardzo krzywa, ale na razie nie potrafie lepiej i bede ja jeszcze poprawial. Moglbys mi powiedziec w jakim sensie jest nieprzemyslana ? Jakies konkretne uwagi ? Bardzo chetnie wyciagne wnioski na przyszlosc :) A co do tego, ze to audi a3... no coz chcialem jakis prosty model na poczatek. W koncu z motyka na ksiezyc rzucac sie nie chce ;) Jeszcze raz dzieki. Moze zamieszcze dzis wieczorem nowe screeny.
hcpiter Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Kolejne audi ;) Ale przynajmniej przyznałes sie ze z Vtutka :] Ogolnie to bardzo bardzo krzywo, zobacz sobie te nadkola jak one wyglądają.
Blessed Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Napisano 14 Wrzesień 2006 Zrobilem ten model od poczatku, tym razem nie uzywalem juz tutoriala i lece juz sam ze swoim zadnym doswiadczeniem. Prosze o pomoc i szczegolowe wyjasnienia. Znowu zwracam uwage, ze jest to moj pierwszy powazny model w ogole! Nie mam zadnego doswiadczenia, wiec prosze o pomoc w edukacji. Mam nadzieje, ze zechce sie komus pomoc ;) Musze znalezc jakiegos tutka o renderowaniu i teksturowaniu, to moze bym probne rendery z jakims lakierem obejrzal :D PS. Zdaje sobie sprawe z krzywego tylnego nadkola, ale jakos nie mam jeszcze pomyslu jak usunac z tamtad trojkaty, zeby bylo dobrze. Prosze o krytyke ;)
..:: WIKTOR ::.. Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 zas Audi... W sumie dobrze ze nie TT Na razie nic nie powiem poczekam na wiecej... Ale ogolnie stwierdzam ze jest to samochod :D
Kr3tz Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 No no calkiem calkiem! Nie myslalem ze cos z tego wyjdzie ^^ tylko popraw tylne nadkole, na 100% w jednym miejscu masz 3 vertexy kolo siebie, robia trojkat i buga ^^
Blessed Napisano 16 Wrzesień 2006 Autor Napisano 16 Wrzesień 2006 Maly update, nie wiedzialem jak robic szyby, wiec skorzystalem z tutka, ale dalej nie wiem jak zamknac ta luke na przedniej szybie w dolnym rogu. Co sadzicie o tej pracy, jak na pierwsza ? Juz niewiele zostalo :) Boje sie robic swiatla, bo jeszcze nie wiem jak. Co do kloszy to zrobie je tak samo jak szyby, ale wiecie moze gdzie dostane jakiegos tutka z robieniem swiatel samochodowych? Nie znalazlem wiele ciekawego
NV Napisano 16 Wrzesień 2006 Napisano 16 Wrzesień 2006 To tylko twoje 1 autko!!?? Ja nie moge to ja jestem do d*** w modelowaniu a tez robie swoje 1. (4model ze wszystkich) :( :( / ale ładnie ci idzie Powodzenia:) Pozdrawiam.
Blessed Napisano 16 Wrzesień 2006 Autor Napisano 16 Wrzesień 2006 Dzieki, ale wiesz... sam widze, ze tylne nadkole jest zupelnie do bani i teraz ciezko sie je juz poprawia. Bardzo tam krzywo, zwlaszcza z tylu. Jeszcze koniecznie do poprawienia zostala mi przednia szyba. Ja niestety wiekszych bledow poza krzywizna jeszcze na masce nie widze, dlatego prosze was o pomoc co mam poprawic. Jak znajde tutoriale odnosnie teksturowania, to wrzuce juz jakis probny render, nie wiem jeszcze jak zrobic szklo :P
Blessed Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 Maly update: dolozylem troche detali do tylu i zrobilem szybe. Poprawilem tez troszke te nieszczesne nadkole i moze cos jeszcze do tego doloze. Wreszcie przypomina to audika ;) Moglibyscie wskazac, co jest jeszcze zle ? Widze kilka bledow i nie zdazylem ich jeszcze poprawic, ale licze na krytyke :)
Rekomendowane odpowiedzi