Napisano 26 Wrzesień 200618 l Witam Czy są jakieś pluginy ułatwiające teksturowanie, bo do tego maksowego nie mogę się jakoś przekonać. Może coś prostszego, bardziej intuicyjnego jest?
Napisano 26 Wrzesień 200618 l Autor unfold 3d . Sciągnąłem demo i pojawił się pierwszy problem. Muszę z maksa wyeksportować obiekt w formacie OBJ, ale nie bardzo wiem jak, bo nie mam takiego formatu wśród dostępnych... Jak zatem to zrobić?
Napisano 26 Wrzesień 200618 l klikasz w maxie File\Export i tam zapisujesz wprowadzasz nazwe pliku i rodzaj formatu wybierasz Wevefront object czyli OBJ
Napisano 26 Wrzesień 200618 l Autor klikasz w maxie File\Export i tam zapisujesz wprowadzasz nazwe pliku i rodzaj formatu wybierasz Wevefront object czyli OBJ niestety nie mam tego formatu w export. [max5] Może wyższe wersje programu mają.
Napisano 26 Wrzesień 200618 l W piątce nie ma OBJ, ale sa plugi od tego: http://www.habware.at/duck4.htm
Napisano 26 Wrzesień 200618 l jeśli masz jedną z wcześniejszych wersji maksa, to tam nie było ani exportowanie w .obj, ani pelt mapping. pelt mapping bardzo ułatwia unwrapowanie, bez tego rzeczywiście była to żmudna robota. radzę albo załatwić sobie jeden z wyżej wymienionych pluginów, albo przesiąść się na nowszą wersje maksa i tam korzystać z pelta. jaras - unwrapowanie w wingsie jest intuicyjne i proste, niestety nie ma tam tylu opcji co w maksie 8.
Napisano 27 Wrzesień 200618 l Autor A propos wingsa, znacie może jakiś tutorial dotyczący podstaw mapowania? Na forum znalazłem videotutorial niejakiego Klicka, ale szczerze powiedziawszy, niewiele z niego zrozumiałem;)
Napisano 27 Wrzesień 200618 l nie wazne co bedziesz mial porzadne unwrapowanie zawsze zabiera sporo czasu... radze zainstalwoac nowszego maxa i tam wszystko robic
Napisano 27 Wrzesień 200618 l Nie znam unfold, ale wiem, ze max mam mas doskonalych narzedzi i faktycznie; nic samo porządnie się nie zrobi. naucz się w maxie 8 unwrapa z peltem i koniec bolączek.
Napisano 27 Wrzesień 200618 l Heh to się dołącze do wątku bo ciekawy. Interesuje mnie co wy największe mastachy z forum używacie do mapowania. Z tego co wyczytałem to pelt maping jest beznadziejny więc może sobie daruje i pójdę za naradą kogoś doświadczonego. Tylko teraz nie odbierzcie mnie tak że jak poszukuje czegoś łątwego tak żeby robic coś w 5 minut. Jestem ciekaw co jest używane przez profesjonalistów. Co ma największe możliwości i świetnie nadaje się do mapowania? Używa z was ktoś tego unfolda czy polecacia go tylko beginerom?