Napisano 26 Wrzesień 200618 l ..:: Będzie to przejazd, przejazd kolejowy ::.. Dla pewnego Pana Mgr Inż. z mojej uczelni zaoferowałem się bezinteresownie, iż zrobie przejazd kolejowy, który był moją pracą semestralną, tylko że u nas na uczelni wystarczyły jedynie dwa rzuty zrobione w AutoCad-zie. Oczywiście zrobiłem i zaliczyłem!! Ufff. POtem bo długiej przerwie wakacyjnej zabrałem się za 3deesa. Robie to dla czystych celów dydaktycznych, dla studentów którzy będą także mieli problem z takim niebanalnym projektem. Oto projekt w Auto... 1. FRONT 2.TOP NOITRZYDEMAX 3. Render_1 (tylko skylight) 4. Render_2 (tylko skylight) 5. Render_3 (tylko skylight) 6. Render_1 (tylko skylight + wire) 7. Render_2 (tylko skylight + wire) 8. Render_3 (tylko skylight + wire) 9. Render_1 (skylight 0,45 + direct 0,8) 10. Render_2 (skylight 0,45 + direct 0,8) 11. Render_3 (skylight 0,45 + direct 0,8) ..::Czeka na komętarze ::.. :-)
Napisano 26 Wrzesień 200618 l Będzie wszystko jak na rysynku technicznym, to narazie moje 5 godzinne wypociny razem z renderami wszystko musi być co do centymetra, przy okazji testuje oświetlenie. Pozdro
Napisano 27 Wrzesień 200618 l fajnie, lubie takie modele, nim pokazałeś wire mogłeś troszke tą siatkę poprawić po booleanie
Napisano 27 Wrzesień 200618 l ładny przejaz, podoba mi sie inicjatywa,ze modelujesz to na cele dydaktyczne. tez kiedys o takiej akcji myslalem w swojej szkole...
Napisano 27 Wrzesień 200618 l fajnie, lubie takie modele, nim pokazałeś wire mogłeś troszke tą siatkę poprawić po booleanie Za bardzo nie wnikam w siatke bo mam mało czasu do skończenia tego modelu, nawet nie używałem Boolka wszystkie elementy importuje w .3ds z tego rysunku tech. więc strukture siatki pozostawiam nienaruszoną a wymiary są zgodne co do mm.
Napisano 27 Wrzesień 200618 l Kolej ledwo przedzie a tutaj taka fajna pracka :) Jak dla mnie (patrzac na przejazdy w real) to jest wszystko zaidealne ;P mam nadzieje ze rozjezdzisz ten przejazd setkami tirow zapakowanych do pelna piwem "Żywiec"... :D Bo w Polsce idalnego przejazdu to ja jeszcze nie widzialem ;P Co do pracy to rewelka - widac ze sie orientujesz w tym temacie... Sam sie nie zastanawialem jak taki przejazd wyglada od strony technicznej...
Napisano 27 Wrzesień 200618 l ..::Next Update::.. Wygląda to tak jakbym i tak za mało zrobił na Upka ale ta wymagana dokłądność powoduje dużo kłopotów przy kątach w nasypach jezdni i podtorza.
Napisano 28 Wrzesień 200618 l Pociąg? Hmmm sam niewiem. Zalezy od ilości wolnego casu ale bardzo bym chciał. Plan jest taki żeby zrobić prezentacje na wykłady. 1. Pręzentacja poszczególnych elementów 2. Animcja w Quick Time I to wszystko złoże we Flashu Wiem że można w jakiś sposób zrobić to tak żeby cały model można było oglądac we Flashu ewentualnie są programydo odczytywania modeli3d bez użycia 3ds max. A tak później to dla siebie zrobie to razem z pociągiem, oznakowaniem i wszystkimi szczegółami. Jesli maszyna pociągnie. Pozdro
Napisano 28 Wrzesień 200618 l no pociąg musi być ;) No dobra postaram się ewentualnie zrobie Szynobus 213M taki co mnie wozi z Siem... do Wawy, lokomotywa ta nasza zielona zawsze jest taka brudna i brzydko warczy i ciągle się psuje. Pozdro
Napisano 28 Wrzesień 200618 l mi tam pewnie by się but zablokował w dziurze na szynę jak to zwykle bywa gdy przemierzam przejazdy
Napisano 28 Wrzesień 200618 l NO cóż :/ takie są reali że przejazdy w polsce są do DU... no ale nie zmienia to faktu że trzeba robić na uczelni takie rzczy aby mieć przynajmniej tego Inż. w papierku co w najlepszym przypadku uda mi się za 1,5 roku. A o grafice 3D to tam niema nikt pojęcia nawet w AutoCadzie wiedziałem więcej niż pewien wykładowca, zadawałem krępujące pytania chyba... Zapytałem się czy jest taka opcja Edit Mesh? trudno było uzyskać odpowiedź ( no bo jej tam nie ma, co wywnioskowałem z własnych poszukiwań). A ostatnio student 9 semestru przyszedł do biblioteki po Biblie ACAD, no tragedia,litości!!. Mam zamiar wdrożyć na tej uczelni, jakby to powiedzieć "nowe technologie" mrkrzysiek no pewnie zawsze przez Siedlce z Siemiatycz do Wawy i na odwrót, no bo Autobanem Burakowozem mam dość i nie ma gdzie się wyszczać po browarach... Pzdr
Napisano 28 Wrzesień 200618 l Czemu nie!! Znam troche ludzi z Siedlec i z pod Siedlec ale narazie to ja niet z czasem się odezwe. yo'
Napisano 28 Wrzesień 200618 l Mam pytanko czy ktoś wie?? JAkie barwy śiatła ustawić dla Skylight i Direct, aby wyszedł efekt światłocienia około godziny 10:00 przed południem???
Napisano 29 Wrzesień 200618 l ..::No i następny nudny Update::.. A teraz wezmę się za podsypke, kamienie, znaki, szlaban no i na końcu kolomotywe :/