Napisano 29 Wrzesień 200618 l witam zrobilem cos takiego: http://_ i teraz chcialbym to zesferyzowac ;) do takiej postaci http://_ ksztalt bedzie prawdopodobnie bardziej skomplikowany a przypuszczam ze przy zaginaniu musi to miec odpowiednie wymiary (na przyklad jak na szescianie) wiec mam: http://_ jak to zrobic ? :/ please help ps. dawno mnie tutaj nie bylo choc zagladam od czasu do czasu. widze ze poziom jak zwykle najwyzszy :)
Napisano 29 Wrzesień 200618 l najpierw dodaj modyfikator zaznaczania zaznacz co chcesz wygiac i dodaj modyfikatro bend. i tak z kazdy skrzydlem (czy co to tam jest) tak mi sie wydaje :P nie jestem pewien:]
Napisano 29 Wrzesień 200618 l bendem może się da ale będzie ciężko. Spróbuj użyć obiektu conform z zakładki compound objects. Nie bawiłem się nim za wiele ale służy on włąśnie do owijania jednego obiektu na drugi, może się uda. Pozdrawiam
Napisano 29 Wrzesień 200618 l to co pokazałeś na drugim obrazku jest zrobione z kuli. z tym że autor zrobił jedno takie skrzydło. a puźniej poprostu go pobrócił o 90stopni i zweldował vertexy.
Napisano 29 Wrzesień 200618 l Witam!! cos w tym stylu--> ?? zajelo mi to pol minuty :) nie znalem rozmiarow (tzw nie chcialem sie bawic) jak to ma byc wiec zrobilem na oko :D jak tak moze byc to powiem jak to zrobilem :D
Napisano 29 Wrzesień 200618 l Autor to co pokazałeś na drugim obrazku jest zrobione z kuli. z tym że autor zrobił jedno takie skrzydło. a puźniej poprostu go pobrócił o 90stopni i zweldował vertexy. no dokladnie to jest zrobione z kuli. autor (czyli ja ;) stworzyl kule i poznaznaczal fejsy obrucil kule trzy razy i calosc zlozyl w photoshopie zeby na szybko pokazac koncepcje. przeczytalem odpowiedz drem'a i tak wlasnie to zrobilem, uzywajac benda i obracajac elementy. nawet calkiem calkiem to wyszlo ale chcialbym uzyc innej szybszej i dokladniejszej techniki. nie sprawdzalem jeszcze tego co napisal Vorek, ale juz sie do tego zabieram :D a ty nielot jak to zrobiles ?
Napisano 29 Wrzesień 200618 l Autor omg maczuga, nie wiem czy ja mam okrojonego maxa czy ty masz nowszego, a moze ten modyfikator trzeba pobrac, bo ja mam tylko spherify i nie wiem czy o nim mowisz bo jego dzialanie zamieszczam ponizej. u mnie ten modyfikator ma tylko jeden parametr wiec niewiele zabawy z nim ;)
Napisano 29 Wrzesień 200618 l ups... sorry teraz się skapnąłem że spherify to jest, a pozatym nie ma w manipulacji gizmem :) więc przesuń w dół pivot obiektu, powinno zadziałać.
Napisano 29 Wrzesień 200618 l zrobilem sphere duza poznije zrobilem 3 male (ce co widac ustawilem je na krawdziach tej duzej z malych usunalem zbedna czesc na koncu polaczylem (male) je ze soba duza usunalem i voila :D nie spelna minuta moim leniwym kilkaniem ;)
Napisano 29 Wrzesień 200618 l Autor maczuga: hmm, albo sie nie da albo ja nie umim :/ nielot: hehe, u mnie w takim przypadku samo ustawianie zajeloby 15 min ;)
Napisano 29 Wrzesień 200618 l theurgicus --> hmmmm czy ja wiem mi tak to wyszlo jakies 4-6min z tym ze robilem aby te okragle czesci lekko wystawaly ale jak sie chce okragle to jeszcze szybciej :D pozdro
Napisano 29 Wrzesień 200618 l theurgicus --> hmmmm czy ja wiem mi tak to wyszlo jakies 4-6min z tym ze robilem aby te okragle czesci lekko wystawaly ale jak sie chce okragle to jeszcze szybciej :D pozdro Tylko coś to jest słabo sferyczne ;)
Napisano 29 Wrzesień 200618 l hynol mowilem tzw napisalem ze te male spfery lekko wystaja aby one byly lekko wybrzuszone w tych miejscach :) trzeba czytac dokladnie ;)
Napisano 30 Wrzesień 200618 l Autor damy rade. nielot mi duzo pomogl bo teraz wiem ze to co zrobilem na poczatku nie jest tym o co mi chodzilo. jego render bardziej odzwierciedla moj pomysl. jeszcze nad tym pracuje do tego swiatla a na koniec animacja. jak skoncze to sie moze pochwale. tymczasem, ma ktos z was moze linka do tutka z efektem spadajacej i odbijajacej sie od ziemi kulki. troche tego szukalem w sieci i jakos kiepsko mi to poszlo :)