nielot007 Napisano 18 Październik 2006 Share Napisano 18 Październik 2006 Witam!! chcialbym kupic w najblizszym czasie laptopa chcialbym na to przeznaczyc max 5000 zl :) chcialbym aby mozna bylo w nim cos wymodelowac (nie jakies kosmiczne sceny) czy za taka kwote kupie takiego abym mogl modelowac czy trzeba wiecej kasy wydac?? ps.odrazu mowie ze sie nie znam :D ps2 prosze nie pisac zebym nie kupowal laptopa tylko pc'ta pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 18 Październik 2006 Share Napisano 18 Październik 2006 za taka kaske kupisz spoczko laptopka ja kupilem swojego dokladnie zeszlego roku rowniez za 5k i jestem z niego baaaaaaaaardzo zadowolony. Przy zakupie laptopa kieruj sie TYLKO I WYLACZNIE karta grafiki nie patrz na laptopy ktore maja vresherd memory bo to taka padaka straszna ze szok :) Ati mobility 9700 256mb , albo cos z geforcem , tak czy siak za taka kase kupisz mega laptopika i jeszcze Ci zostanie na piwko http://www.comes.com.pl pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 18 Październik 2006 Share Napisano 18 Październik 2006 khem... khem... tak po prawdzie nielocie to przypominj sobie laptopa pikSara: i maxa i zbrusha na tym odpalono i co najlepsze całkiem nieźle sobie ten sprzęt z tymi programami radził. ale do rzeczy: jeśli masz 5k na laptopa to polecam jakiegoś macaintosha (Powerbooka G5 z procekim Intela) co prawda nie ma maxa na tej platformie ale jest za to maya i chyba wings i inny opensoft. a do modellingu max tak potrzebny nie jest :] [ps] my też :] [ps2] ja jednak napiszę: polecam kupić coś tańszego a resztę zainwestować w ram do zwykłego kompa :] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 18 Październik 2006 Share Napisano 18 Październik 2006 też mam laptopa i jestem bardzo zadowolona, jedyne co to ramu za mało ale już zamówiłam więcej (asus, amd turion 64 mt 30) tak jeszcze dodam że warto zwrócić uwagę na wielkość monitora, są laptopy z monitorami wide na których to wszystko lepiej się mieści, zwłaszcza do grafiki jest to dość przydatne (miałam sposobność robić coś na mniejszym i w viewportach żaden objekt się nie mieścił) i o porządną myszkę się postaraj, nie takie maleństwo laptopowskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 18 Październik 2006 Autor Share Napisano 18 Październik 2006 dzieki za komentsy :) klicek--> dzieki za komentsa!! a jakie ma twoj parametry?? tweety-->hmm macintosha jednak nie kupie tez myslalem nad maciem ale maxa nie ma a ja lubie maxa ;P a jesli chodzi o ps2 to 5k to granica gorna moze byc i za 4k za 3k a na ram do kompa starczy :) choc wolalbym sobie k.grafiki do kompa kupic (mam 1gb ramu i radeon 9600pro 128mb) ;) edit ania--> a ile masz ramu?? ja bym chcial 1gb(minimum 512mb) mi wielkosc monitorka nie gra roli gdyz w domu mam 15'' :D wiec 15,4'' to juz dla mnie duzy :D myszka to wiadomo ze porzadna musi byc :0 takie malutkie laptopowe sa smieszne w dloni mi znikaja a i jak to jest z dokupywaniem ramu do laptopa oplaca sie?? czy nie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 nielot mam 512, na normalne modelowanie starcza bez problemu, ale przy wiekszych renderach sie guzdra, teraz dokupuje dodatkowe 512. z dokupywaniem ramu, no mi sie oplaca bo w tej chwili laptop jest moim jedynym komputerem, ale jesli ty masz dodatkowy stacjonarny komputer na ktorym renderujesz wieksze rzeczy, to ci 512 na laptopie tez wystarczy. jedyny problem polega na ograniczonym miejscu, wiec jak juz te 512 dodam to wiecej dodac juz nie moge bo jest tylko jedne wolne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 Popieram tych co wyżej popisali sie :) Kurcze, mineły czasy kiedy laptop to była tylko maszynka do pisania. Możesz jeszcze rozejrzeć się za urzywanym. Moje dziewcze za 3,7k kupiło bestie lepszą od mojej stacjonarki. (1,6GHz, 1Gb ramu i Gf6600 - Asus o ile dobrze pamiętam) Oczywiście odpaliłem tam maxa dla testów i nawet rendery ładnie lecą. I tak dla powtórzenia się. Za cholere nie bierz grafy z dzielonym RAMem. pozdrawiam Mirach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 Nielot dokladnie podaruj sobie matryce 17" za taka matryce trzeba zazwyczaj liczyc sie z wiekszymi koszami do 2k. Jak bys sie uparl na wieksza matryce to radze zamiast lapa z taka matryca kupic w przyzwoitej cenie LCD monitorek 20 calowy i podlaczyc go dolapa. Apropos kart graficznych pojawily sie teraz w laptopach nowe karty specjlanie przeznaczone pod grafe w laptopach poszukaj laptopa z taka grafa jak : QUADRO FX 1500 256 MB lub QUADRO FX 2500 512 MB. Choc na tej karcie niewiem czy sobie spoko pograsz, jesli zamierzasz tez sobie grac. Tu masz podane specyfikacje techniczna kart laptopowych opartych na quadro i GF7900: http://www.nvidia.pl/page/quadrofx_go.html http://www.nvidia.pl/page/go_7800gtx.html na dole sa tabelki. Ciekaw wlasnie jestem czy te karty quadro sa lepsze od najmocniejszych GF GTX'a. JAk cos wybierzesz daj znac :). Jak znajde chwilke popoludniu podesle ci linki do jakics laptopw godnych uwagi w kwocie do 5k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 I ja wtrace swoje 3 grosze. Zaczne od tego, ze powinienes sie zdecydowac na jakas pozadna marke typu DELL IBM, po drugie warto sie obejrzec za uzywanym, przetestowanym juz przez kogos laptopiku (duze lepsze parametry i wiadomo, ze jest bezawaryjny model) najlepiej od jakiegos gadzeciaza ktory ma za duzo kasy i lubi wydawac ja na najnowsze modele. Procek - nie wiem jak teraz sie te nowe AMDki sprawuja ale intel jakis czas temu bil na glowe jezeli chodzi o ergonomie czyli mniejsze grzanie i zuzywanie baterii co jest dosyc wazne no i lepsza wydajnosc. Jezeli chodzi o ram - jest dosyc tani wiec lepiej kupic laptoka z lepszymi parametrami i ewentualnie pozniej dokupic sobie ramu. Karta grafiki - napewno trzeba brac nie zintegrowana! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anJek Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 to i ja sie dorzuce ;) kupilem prawie 2 lata temu takiego lapa: centrino 1,5GHz, 512MB RAM, GF FX5200 64MB ekran 15,4" HDD 40GB i powiem, ze naprawde jest porzadny sprzet (mimo swojego wieku). W tej chwili na allegro kosztuje on 4000zl. Takze jestem przekonany, ze kupisz cos mocniejszego i bedziesz zadowolony. Warto dolozyc kaski do panoramicznego ekranu, bo jak mowila Ania wiecej na nim sie miesci. RAM w lapach dolozysz bez problemu (zazwyczaj sa 2 sloty na kosci). Dysk koniecznie predkosc 5700 (czy tez 5200 - nie pamietam), bo inaczej bedzie sie wszystkow woooolno ladowalo, bez znaczenia ile bedziesz mial pamieci. No i tak jak mowili przedmowcy - grafika MUSI miec wlasny RAM (mi 64 starcza). No i lepiej kupic cos z nvidia, bo zawsze mozesz przerobic na softquadro i widac od razu roznice predkosci w viewportach. I warto wybrac dobra firme (Toshiba, Dell, HP, Asus czy inny). nie bierz np. Aristo, bo plastik strasznie trzeszczy i masz wrazenie, ze kupiles szmelc. Powodzenia w zakupach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 o i jeszcze sprawdź w necie krórych marek laptopy wybuchją tzn baterie do nich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 To akurat w dellu byly wadliwe. Ale serwis maja podbno full wypas i zazwyczaj wszystko co padnie wymieniaja na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 z tego co czytałem to nie tylko delle wybuchły i robiły niezłe zniszczenia bardziej od sprzętu w pewnych sytuacjach szkoda utraconych danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 To akurat w dellu byly wadliwe. Ale serwis maja podbno full wypas i zazwyczaj wszystko co padnie wymieniaja na nowe. To nie tylko w delu bardzo duzo firm montowalo te baterie tyle ze tak drastycznie nie konczyly zywotu, bodajze Toshiba je produkowala. Pozatym z tego co wiem cala partia zostala wymienoina kazdy dystrybutor raczej sie o topostaral :) no chyba ze trafisz gdzies jakis wyjatek :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 Z tego co ja czytałem to te baterie były przez Sony produkowane :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 link no taż coś takiego wyczytałem i sporo strat tosony kosztowło jak jeszcze PS3 wypuści to już na minusie będzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 Witam!! dzieki za komentarze czyli mowicie ze dokupienie pamieci ramu to nie problem lepiej zainwestowac np. w karte g. ?? a jesli chodzi o procek to wolalbym intel'a jakos sie przyzwyczilem :) i tu pytanie jakiego wziasc pentium czy celeron ?? sa tez jakies rodzaje duo jakies M?? wtf? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 i jeszcze Ci zostanie na piwko przestańcie robić offtopa - kiedy to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anJek Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 zdecydowanie bierz Pentium (najlepiej CoreDuo jak Cie stac, a jak nie to wersje "M", ale koniecznie z jadrem Dothan - czyli z 2MB cache w kosci). Celeron o kant posladkow potluc - mniejszy cache, gorsza wydajnosc. tez polecam intela, zamiast AMD - mniej sie grzeje, lepiej sie steruje predkosciami procka i dopasowuje je do danych wymagan (w locie procek sam zmienia czestotliwosc) no i sama platforma centrino od razu daje Ci dluzsza prace na bateriach, sieciowke WiFi i ladna naklejke na obudowie :D pozdro edit: no i jak wezmiesz Duo to masz cos jak HT w stacjonarnych - innymi slowy przy renderze (np. Vray) masz 2 buckety, a nie jeden ;) - poprawta jak sie myle, bo nie testowalem tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 dokladnie tak jak wyzej niechce mi sie wiecej opisywac wiec powiem tak czym wiecej portow ma laptop tym jest lepszy wiadomo to chyba ;) Karta graficzna ati/nvidia - 256 mb bez VSHERU jak wezmiesz vsher wyrzucisz kase w bloto ;] Procek dla mnie malo wazny jakies 1.6 by stklo intelka albo jakies duo nie celeron bo gowno - ram nie mniej niz 512 mb bo bedziesz czekal 20 min na windowsa ;] no i dysk bardzoooooo wazny 60- 80 giga minimum pikSar hehehe Ty tylko o jednym :D tzn o 2giem bo pierwsze to wiadomo co ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 obiecywalem ze cos podrzuce kilka propozycji do kwoty 5k: http://www.allegro.pl/item135003916_dell_inspiron_9300_super_parametry.html http://www.allegro.pl/item132826119_dell_inspiron_9300_2_0ghz_256mb_geforce_gwarancja.html ten sam ale lepszy proc http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=33224 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30586 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26693 http://www.allegro.pl/item135683264_dell_precision_m70_intel_m_2_13_1gb_80_dvdrw.html tu na quadro http://www.allegro.pl/item135685533_dell_latitude_d620_coreduo_1_83_1gb_80_dvd_rw.html kolejne quadro mozna by dlugo wymieniac tak jak pisane bylo wyzej byle mial dobra grafe bez wspoldzielonej pamieci. Poszukaj jeszcze testow jakichs lapow z tymi kartami quadro ,ja tez poszukam bo nie jestem pewiein ich wydajnosci , czy czasem to sciema nie jest jakas. Choc na jednej stronie widzialem ze to sa lapy dedykowane pod zastosowania graficzne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi