Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szlag mnie już trafia;/ nie wiem co się dzieje. nie moge dokończyć renderu. coś się kopie;/

po 9 godzinach renderingu bez niczego 3dsmax mi się wywala.

w vraylog-u końcowe linie są następujące:

[2006/Nov/13|09:37:31] error: UNHANDLED EXCEPTION: Memory allocation failure; 65536 bytes requested; 1163925530 bytes already in heap.

Last marker is at .\src\displacementfunc.cpp, line 196: Done evaluating displacement function

pomocy bo już nie wiem co jest nie tak. ;/

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

jeszcze w opcjach Vraya można w rolloucie "System" poprzestawiać:

pomniejszyć max tree depth

powiększyć min leaf size

powiększyć face/lev coef.

przełączyć default Geometry na dynamic i tam poeksperymentować z limitem.

pomniejsz Render Region division.

będzie się renderowało wolniej, ale będzie.

dopasuj ustawienia displaca (w vraydisplacement mod jeśli go używasz), żeby nie miał większej jakości niż to jest konieczne.

jeśli używasz Vray frame buffer, nie używaj opcji "get resolution from max", ustaw mu resolution a w ustawieniach Output size pod Common ustaw na bardzo małą resolution (np. 50)

jeśli nie są konieczne, wyłącz w Vrayu G-buffer wszystkie output channels.

(ostatnie dwa ustawienia odnoszą się zwłaszcza dla dużych rozdzielczości renderingu, żeby nie musiał zapisywać/pamiętać tylu wielgachnych obrazków na raz)

Napisano

KAżdy kto pracuje na 32 bitowym systemie (XP) bo ten jest w stanie przydzielić na jedną aplikacje tylko 1,5 GB RAMu i ani troche więcej (chyba że z użyciem sławnego 3GB switcha)

Napisano

ups o tym nie wiedziałem, dobrze że o tym piszesz bo chciałem sobie dokupić na gwiazdkę 2 gb ramu...

powiedz coś więcej

musze mieć 64 bitowy system czy do wykorzystania duzej ilości ramu musze mieć też 64 bitowego maxa i vraya ?

Napisano

Ograniczenie jest systemowe, więc jeżeli jakaś aplikacja będzie współpracować z systemem 64 bitowym to może korzystać z całej pamięci jaka jest do dyspozycji. Tak mi się przynajmniej wydaje - jeżeli jestem w błędzie to prosze kogoś kto bardziej zgłebił tajemnice 64 bitów o info.