MohSETH Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Witam postanowilem pobawic sie w modelowanie samochodu......tylko po to zeby sie czegos nauczyc a nie stworzyc dzielo sztuki....narazie:P Licze na wasza liczna pomoc...:) Jak widac na zalaczonym obrazku nie moge wymodelowac przedniej klapy.....daje to chamfer potem extrude i nastepuje LIPA:) mozecie mi jakos pomoc??
VGT Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Na siatce low z pewnością widać prawidłowe wykonanie chamfer, ale extruda to tu nie wyczuwam. Napisałeś, że dajesz chamfer i extrude. To teraz pytanko: zaraz po sobie?? tzn. wybierasz linie tworzące krawędź, dajesh chamfer, potem extrude?? Bo extrude należy wykonać na polygonach które powstaną pomiędzy liniami uzyskanymi przez chamfer, a nie bezpośrednio na tych liniach. No i spróbuj uniknąć tego trójkąta przy krawędzi maski, bo jak widać, po meshsmooth zaczyna się przez niego troszkę śmieci tam robić
Loozack Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Przemku, błagam cię na kolanach !! powiedz mi skąd masz blueprinty Carrery GT ?? nigdzie ich nie mogłem znaleźć a też chce kiedyś zrobić to auto :) a co do twoich problemów to często chamfer kaszani siatkę w miejscu, gdzie zbiegają się dwie krawędzie, ale jest na to sposób (zamieszczony poniżej) :) powodzenia [piwo]
MohSETH Napisano 9 Październik 2003 Autor Napisano 9 Październik 2003 Loozack wysle Ci je na maila bo naprawde nie moge sobie przypomniec skad je mam:( Mozecie mi jeszcze powiedziec jaki jest standartowy chamfer (szerokosc) szczelin w autach np wlasnie klapy przedniej aby to proporcjonalnie wygladalo Loozack nie moge wyslac jakis blad wyskakuje ale znalazlem stronke :http://www.onnovanbraam.com/index.php?m=blueprints&g=cars&id=porsche
VGT Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Standardu to raczej nie ma, wszystko zależy od tego, jakie jednostki obrałeś. Przecież może się zdarzyć, żę modelujesz go bez wymiarów, więc gdy je odczytasz to się okazuje, że jest wielkości domu :D - chamfer pewnie z 10 cm [lol] Jak modelujesz resoraka - chamfer z 0,5 mm. Jeśli dokładnie poustawiałeś wymiary, to odowiedzią są realne samochody - jaka jest szczelina między elementami w rzeczywistości?? Ale to też bardziej na wyczucie. A co do tego, że extrude Ci nie działa, to teraz się zorientowałem, że to Ty już o to pytałeś wcześniej, i tam udziełałem odpowiedzi, więc teraz nie wiem, co możesz robić źle - na siatce nie widać, żebyś faktyczne zastosował tam extrude :|
Loozack Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 nie pytaj o jakieś konkretne liczby, poprostu patrz na zdjęcia i staraj się, aby twoje szczeliny wyglądały tak samo :P a jeżeli naprawdę masz z nimi takie problemy to looknij sobie na to... P.S. jak możesz to wyślij mi te blueprinty teraz :)
Loozack Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 widzę, że VGTsXVII mnie wyprzedził :P:D
Loozack Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 wielkie dzięki, ale niestety okazało się, że sa to tylko obrysy zdjęć, a więc jest perspektywa, ehh :( mimo wszystko dzięki [piwo]
MohSETH Napisano 9 Październik 2003 Autor Napisano 9 Październik 2003 baaardzo malutki updejt:P Ale udalo mi sie z tym chamfer:)
Loozack Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 jeszcze jedna sprawa... jak robisz extrude to rób dwa etapy... najpierw bardzo mały (ja daję 0,2-0,5mm) a później już jak chcesz, bo na tym ostatnim renderze strasznie miękka ta szczelina ci wyszła... keep working [piwo]
Andree Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 no,no poczatki nawet niezle :) czekam na dalsze,bo ten wozek jest git :>
sikham Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 zapowiada sie super bede tu zagladał w miare postepu pracy :)
inespew Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 bardzo ładnie sie zapowiada, jak mozesz prześłij mi blueprinty na mejla [email protected]
sikham Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 może lepiej zamieść printy jak sie da bo wiecej ludzi ich szuka ;)
Loozack Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 no to ja zamieszczę :) ale jak widać to są tylko linie poprowadzone na podstawie zdjęć :|
robczan Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 GDZIE ZNALAZLES TAKIE OSTRE I DOKLADNE RZUTY ???!?!?!
Loozack Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 ja je dostałem od Przemka, założyciela tego topica, a skąd on je wziął to niewiem :D ale wcale nie są takie dobre, bo jest w nich perspektywa, a więc model nie będzie zgodny w trzech rzutach :|
blood_brother Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 www.onnovanbraam.com stad sa rzuty
sikham Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Loozac bedą tylko trzeba umieć :] ( ale niezawsze i tak wychodzi) :((((((((((((((
Loozack Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 trzeba umieć powiadasz... a myślisz, że jak robiłem Alfę Brere to miałem blueprinty ???? :P P.S. sorki za off-topic :D
sikham Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 żartowałem przecież :P a myślisz jak honde robie to z printów korzystam :]
Loozack Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 ja Hondę robię z pamięci :D P.S. Przemku, coś updatów nie widać :| do roboty :) [piwo]
MohSETH Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 Bardzo malutki updejt:) zeby nie bylo ze sie obijam ale nie mam czasu, niestety zmienilem ta szpare i troszeczke jeszcze karoserja sie zajalem jak znajde wiecej czasu to zaraz dam kolejne updaty:) Mam maly problem z Siatka co widac na obrazku ale nie wiem co jest przyczyna bo na low poly jest lepiej niz ok wiem tylko tyle ze psuje mi to co extrude....
Rekomendowane odpowiedzi