Napisano 18 Październik 200321 l No więc postanowiłem, że umieszczę coś w końcu na forum. Będzie to mój debiut tutaj więc liczę na waszą pomoc i proszę o cierpliwość w stosunku do moich umiejętności. Chciałbym zrobić rowerek dziecięcy na którym narazie się skupie, a potem umieszcze go w scenerii nad której koncepcją jeszcze się zastanawiam (mam kilka pomysłów ale jestem otwarty na wasze sugestie). No więc startuję i życzę wam i sobie dobrej zabawy. Narazie niewiele no ale od czegoś trzeba zacząć :D
Napisano 18 Październik 200321 l Na widok tego rowerku wracają wspomnienia z dziecinstwa :) Zapowiada się bardzo dobrze tylko tak dalej
Napisano 18 Październik 200321 l heh w koncu jakies \'kolka\' poza bryczkami, szykuje się miła praca...
Napisano 19 Październik 200321 l Autor Dojdziemy i do spawów, ale prawde powiedziawszy zastanawiam sie w jaki sposób je zrobić [hmmm] . Teksturkami chcę się zająć dopiero po wymodelowaniu wiekszości modelu. Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie [papapa]
Napisano 23 Październik 200321 l Nie ma jak rowerek:) Ogólnie ładny, z texturami bedzie super, ale coś z tą kierownicą chyba nie tak. Ona ma być tak wysoko?
Napisano 23 Październik 200321 l Autor Wydaje mi sie , że to nie kierownica jest wysoko ale siodełko za nisko :) muszę je troche podnieśćno i chyba leko zmniejszyć. Tak widać lepiej:
Napisano 25 Październik 200321 l Co myślicie o tym modelu. Chcę jeszcze dorobić jakieś lampki albo same światełka odblaskowe. Czy macie jakieś sugestie co do otoczenia?
Napisano 25 Październik 200321 l Model jest bardzo dobry. Teraz tylko materiały i będzie super. A co do otoczenia to widzę go na jakiejś pustej plaży nad morzem. Nie wiem czemu ale takie właśnie dziecięce rowerki kojarzą mi się z wakacjami spędzonymi nad Bałtykiem. Zachód słońca, lekkie fale i samotny porzucony rowerek leżący na plaży.
Napisano 25 Październik 200321 l Autor Dzieki Batou. Zgadzam się z tobą, że widok dziecięcego rowerka zawsze wywołuje jakieś wspomnienia. Pomysł z plażą wezmę pod uwagę, a w zasadzie pomyślałem sobie o molo w jakiś pochmurny dzień no i ten samotny rowerek. Troche to metaforyczne ale właśnie taki efekt chciałbym osiągnąć. Pozdrawiam
Napisano 31 Październik 200321 l Autor Potrzebuje jakieś konstruktywnej krytyki czy ja idę w dobrą stronę z tymi materiałami. Dopiero startuje w tym temacie więc jaka kolwiek pomoc jest mile widziana. :D Mam takie pytanko: czy mogę wykorzystać mapę HDRI w maxie 5.1 nie będąc posiadaczem żadnego innego rendera niż standardowy (maxiowy :)) ?? :)
Napisano 31 Październik 200321 l jak tak patrze na ten rowerek to sie az lezka w oku kreci :D super jest !
Napisano 31 Październik 200321 l mysle ze to wyglada wciaz zbyt plastikowo, opony powinny byc bardziej gumowate, a lakier bardziej... lakierowaty ;]
Napisano 3 Listopad 200321 l Autor Dzieki Wiggles. Beeper masz racje musze nad tym popracować. Kurcze materiały to jednak nie taka prosta sprawa jak mi się wydawało ale cóż posiedze jeszcze i pokombinuje bo w sumie to niezła zabawa. Pozdrawiam
Napisano 3 Listopad 200321 l wedlug mnie za jasno...i popracuj jeszcze nad materialami...wiecej odbic itd pozdr
Napisano 3 Listopad 200321 l A HDR\'a chyba się nie da:(. Materiały są tak samo trudne jak modelowanie, czy oświetlenie:D
Napisano 3 Listopad 200321 l Sliczny rowerek, fajny temat:) Nic ciekawego nie poradze, wiec wybacz, ze tylko wyrazam swoj zachwyt;)
Napisano 3 Listopad 200321 l Autor Każdy wasz wpis tutaj to dla mnie motywacja więc za wszystkie serdecznie dziekuje. Ps Nie cierpie poniedziałku, wtorku, środy, czwartku i piątku do południa bo musze siedzieć w pracy zamiast dłubać w maxie [lol2] pozdrawiam
Napisano 3 Listopad 200321 l Zgadazam się z poprzednikami - rowerek jest barzdo fajny - jedyns rzecz, do której moge sie przyczepić to brak połysku na ramie - tej niebieskiej - chyba że matowy kolorek - ale połysk i tak jakiś powinien być:P Pozdr Giorgione
Napisano 5 Listopad 200321 l Autor Powiedzcie czy jest teraz lepiej bo już tyle namieszałem, że sam zgłupiałem [lol2] czy ja wogóle coś poprawiłem ?? [hmmm]
Napisano 6 Listopad 200321 l cześć świetny modeli. A co myślisz o tym by umieścić go w parku zabaw obok piaskownicy gdzie rozwalonych jest wiele zabawek, foremek itp., itd. aha możesz jeszcze wymodelować wózeczek do tego rowerka, a następnie przyczepić go z tyłu poczym umięścić go w scenerii wyżej opisanej. Ale to twój projekcik i zrobisz jak uważasz (tak tylko ci sugeruję:)) a tak wogóle to jeszcze raz świetny modelik... powodzenia w dalszej pracy.
Napisano 6 Listopad 200321 l Autor Dzięki Bacry mówisz - i tak będzie :D Daniel to naprawde dziwne bo zanim napisałem ostatniego posta dokładnie o tym samym pomyślałem zarówno o placu zabaw jak i o wózeczku. Wjęc poddam się temu pomysłowi i zabieram się do jego realizacji. Wielkie dzieki za wasze zdanie.
Napisano 7 Listopad 200321 l popracuj nad oblaskami tkie rowerki raczj nie mialy lakieru letalic, zreszta nawet gdyby mialy to nie az taki. pomysl bardzo fajny, wykonianie( poza materialem) rewelacyjne zdecydowaniew materialy do poprawy i bedzie bardzo dobrze.
Napisano 11 Listopad 200321 l Autor Przesiadłem się właśnie na maxa 6 i na mental ray. No i mam pytanie zwjązane z poniższym obrazkiem: Co to jest te czarne plamy, które widać np w przyczepce no i oczywiście jak się pozbyć tego holerstwa. W scenie są dwa światła: 1 mr area omni z wyłączonymi cieniami multipliear na 0.5 2 mr area spot z cieniami typu ray traced shadows multipliear 0.6 Render: global ilumination - enablet Photon 500 global light properties: energy 100 000 caustic fotons 10 000 decay 4.0 Gi photons 15 000 W całej reszcie ustawienia rendera są nieruszane przeze mnie a oto obrazek:
Napisano 11 Listopad 200321 l Fajny bicykl. Popraw mapowanie na wózeczku i zmień parametry materuału symulującego metal, bo taki jakiś sztuczny wydaje się być i będzie git :)
Napisano 11 Listopad 200321 l Autor No właśnie na wózeczku najbardziej widać te czarne plamy (chociarz nie tylko) co prawda w środku będzie sobie siedział misio to może i coś z tego zniknie ale to nie jest chyba rozwiązanie bo takie plamy widać wszędzie. ps Dzieki M@Ti
Napisano 12 Listopad 200321 l Te plamy to moze przebicie sciany z 2 strony (o ile 2 sciany leza na 1 plaszczyznie). Siodleko chyba jest zbyt wklesle. Popraw teksture metalu i tych kolek po bokach, nie pasuja mi takie pomaranczowe:) Pozatym moglbys nie robic tego rowerku zupelnie nowego, zreszta zalerzy jaki ma byc klimat pracy. Moze chociaz piasek na oponach jak to ma byc na piaskownicy?:)
Napisano 12 Listopad 200321 l Pracka bardzo fajna ale z tymi malymi kolkami cos nie tak. Chodzi o teksturke. No i wuzeczek... A tak po za tym masz fajny jowej. I wiesz co jeszcze?? Zaskakujesz mnie:o Jak na tak malego Berbecia to niezle operujesz myszka:D:P Tak trzymac
Napisano 12 Listopad 200321 l Autor hehe bo chodzę do pseckola o profilu 3d[lol2] Nad texturkami pracuje (tzn czytam wszystko co mi w ręce wpadnie na ten temat) Jak mnie oświeci to zaraz zamieszcze obrazek, ale wasza pomoc jest jak najbardziej wskazana ;)
Napisano 19 Listopad 200321 l Autor Tego misia chcę umieścić w przyczepce. Narazie tylko główka ale niedługo będzie cały :D Pozdrawiam
Napisano 19 Listopad 200321 l Ale czemu on ma taką smutną minę?? A model jest śliczny, przy lepszym oświetleniu będzie wyglądał jak prawdziwy:] Ta sierść to tekstura, czy particle, albo cos jeszcze innego??
Napisano 19 Listopad 200321 l Autor Thx :) Sierść to wspaniały Shag Hair, którego postanowiłem poznać i jak narazie nie żałuje. ;)
Napisano 20 Listopad 200321 l A mnie sie zdaje, ze ten mis po prostu boi sie zawrotnych predkosci, jakie mozna na takim bicyklu rozwinac... ;) Bardzo fajny modelik, ale mnie i tak bardziej urzekl niecodzienny temat :) grtz
Napisano 21 Listopad 200321 l Autor No tak takie rowerki to potrafią wycisnąć adrenalinę nawet z pluszowego misia [lol2] a tutaj nasz pasażer:
Napisano 21 Listopad 200321 l Ładny ten rowerek i miśu a będzie jakaś scena do tego Ps ten Plugin shag hair to hodzi pod maxem 6 bo muj niechce chodzić ma prośbę czy nie podzieliłbyś sie tym pluginem wysyłając mi na pocztę bym był bardzo wdzięczny pozdrawiam Jacek muj adres [email protected]
Napisano 22 Listopad 200321 l Autor Oto link do strony Digimation z której można ściągnć patcha do wersi 6 maxia. http://www.digimation.com/software/asp/products_updates.asp?product_id=86 Wrazie jakiś problemów pisz na priva :D
Napisano 22 Listopad 200321 l mis ma wade postawy;) nogi by sie wieksze/grubsze troche przydaly. co do rowerka samego wo sobie to dodatkowe koleczka moglyby miec jakas inna fakture... calosc bardzo mi sie podoba:D pzdr
Napisano 23 Listopad 200321 l Autor Nóżek nie zabardzo będzie widać poniewasz misio jast pasażerem w wózeczku, którego ścianki go częściowo zasłonią :D ale masz racje jeżeli wykorzystam tego puchatka do jakięś innej scenki to napewno to będzie poprawione. Co do małych kółeczek czy macie jakieś sugestie ??
Napisano 23 Listopad 200321 l Daj jakies ladne swiatlo i kolorki do tego rowerka bo narazie tak troche PRLowsko-postnuklearny
Napisano 23 Listopad 200321 l Autor Hehe \"PRLowsko-postnuklearny\" - dobre [lol2] - świetny tekst felav, a do rady się napewno dostosuje ;)
Napisano 25 Listopad 200321 l Rowerek jest jush nieźle wypasiony, ale jabym poprawił pewien szczegół... kierownica wygląda jagby była jedną częścią [z jednego odlepu metalu] ... a kierownica mają taki uchwyt ktoory umożliwia ustawienie jej w góre lub w dół ... uchwyt powinien być w tym miejscu
Napisano 25 Listopad 200321 l moze to zabrzmi dziwnie ale boje sie tego twojego misia. a wlasnie Daniel zmniejsz avtara.