Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, chcialem Wam zaprezentowac moj projekt dyplomowy "Dworzec PKP/PKS we Wloclawku".

Wykonany na wydziale architektury Politechniki Gdanskiej - obrona pazdziernik 2006 - promotor dr W. Leszkiewicz

Slow kilka:

Projekt stosunkowo nieduzego budynku dworca we Wloclawku (130 tys mieszkancow).

Pisze od razu - projekt ten to tzw. spadochron ;] choc sama idea kolatala mi sie po glowie od poczatku V roku i nie zostala zmieniona do samego konca, jakos zabraklo systematycznosci, ostatecznie - wszystko bylo robie "na ostatnia chwile" doslownie i w przenosni.

79398296sh5.jpg

Jezeli kogos interesuje IDEA i moj pomysl na dworzec i moje rodzinne miasto zapraszam do lektury :

83230485lv3.jpg

Stan istniejacy :

s91111111111yy6.jpg

Analizy ... :

22990672la9.jpg

"Zagospodarowanie terenu" :

96499354qm2.jpg

76465930jv3.jpg

Schemat funkcjonalny :

s141111111111jt4.jpg

Elewacja i jej wariacje kolorystyczne :

54148254ge6.jpg

Schemat "projekcji" swiatla na panelach video :

64852687bn6.jpg

Tak mialoby wygladac noca :

10of8.jpg

11be9.jpg

Troszke konstrukcji :

12jo6.jpg

13wt8.jpg

Komentarze mile widziane ...

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 11,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Noo, postarałeś się, ogólnie nie widzę do czego się przyczepić, więc powiem tylko że praca bardzo ładna, gratulacje ;].

Napisano

super sprawa !! trochę zewnętrzny wygląd nie w moim typie.. ale to nie istotne.

rewelacyjny jest ten przekrój :O

Napisano

super projekt

przypomina mi troche z zew. prace jakiegos japonczyka, nie pomne nazwiska, ktory duzo tworzył ze swego rodzaju blachy powyginanej w fale. ale nie ma obawy o plagiat :P

super kolory samego projektu i b. ładne przedstawienie projektu, chociaz moze brakuje choc jednej wizki, gdzie projekt bylby wpleciony w aktualna zabudowe

pzdrw

Napisano

bardzo ładnie przedstawione, czytelnie i z sensem. Co do designu Allianz Arena jak nic :/

pozdr

Napisano

Projekt w porządku choć IMO nie pasuje do tej dziury zapyziałej, jaką jest Włocławek :P

Takie połączenie domu towarowego Selfridges w Birmingham autorstwa Future Systems z Kunsthaus w Graz.

No i ten przekrój...rządzi! ;)

Napisano

Fajne przedstawienie bardzo czytelnie i widać kupę pracy!! Jeden wielki minus i co w sumie przekreśla bynajmniej dla mnie to kiepska kopia Allianz Arena, nie wspomnę o relacjach, co się dzieje do dokoła otoczenia.;(

Pozdrawiam.

Napisano

Widok za dnia okropny(kolory za mocno bija po oczach)...w nocy ciekawiej sie prezentuje gra kolorow. Jak dla mnie za duzy kontrast z otoczeniem. Przypomina to pociag w ruchu i nie zgadzam sie by byla to kopia Allianz Arena a nawet gdyby podobienstwo bylo az tak razace dla innych, to w niczym specjalnie tej bryle nie przeszkadza. Pozdro:)

Napisano

No... to jest genialne po prostu! Na początku sceptycznie podszedłem do opisu, pierwsza myśl to: 'oho, szykuje się kolejne dorabianie ideologi', ale mnie kurcze szczerze, pozytywnie zaskoczyłeś;) Świetna robota, przekrój, wykresy... cud, miód i orzeszki;) Tylko wersja w dzień mizernie się w stosunku do reszty prezentuje, ale można przeboleć;)

Pozdrawiam;)

Napisano

co wy z tym Allianz Arena o_O

projekt ciekawy ale brakuje mi kontekstu.tych czerwieni troche duzo.

fajne czytelne przedstawienie.pozdr.

Napisano

allianz arena.........dokladnie tak.................................................k.u.p.a:)

Napisano

IMHO - a gdzie przystawalnosc wloclawka do rozbuchania tej "skóry"? dlaczego odniesienia do obiektow żurnalowych, rozdymachych powlok stadionów, troche za mocne skojerzania jak dla mnie... chyba nie ta skala; szkoda, ze nie siegnąłeś po inne inspiracje, jest tyle pieknych dworcow.

ps. i dlaczego złamales , jesli juz, powlokę domu takim czyms w wejsciu, z zupelnie innej bajki?

Napisano

...i pięknych dekonstruktywistycznych bibliotek z zupełnie innej bajki ;)

btw. valah, pokazałbyś coś

Napisano

To przeszklenie stref wejściowych w porze letniej da nieźle popalić podróżnym, zwłaszcza w godzinach po południowych. przydały by się jakieś żaluzje itp.

Napisano
  • Autor

Witam, dzieki za komentarze.

Obiekt z zalozenia mial byc dyskusyjny, sklaniac do refleksji oraz skrajnych emocji.

Zaprojektowany w calkowitym kontrascie do tego co mialoby go otaczac (kto widzial okolice dworca- zrozumialby, jak kogos zaiteresuje to wrzuce pare fotek), ale jednoczesnie mialby stanowic tylko swego rodzaju magnes, generujacy ruch, zycie i rozwoj miasta na ktorego tle ten budynek mialby sie znalezc. Cale to swietlne zamieszanie - to swego rodzaju kilkuminutowe "przedstawienie" dla podroznych - podobnie jak weekendowy festiwal swiatla w Lyonie - moze nastepnym razem wysiada w celu eksploracji miasta

charlie, krzyhhh, Knysha, Baczus, Touch - dzieki za uznanie,

huzdebos - dzieki ale juz nie mialem czasu ani sil na fotomontaze :]

Z-Brush - masz racje kontrast na widoku "za dnia" przesadzony - ale celowo, ciesze sie ze komus nasuwaja sie choc niewielkie skojarzenia z ruchem ;]

lolipop - jak wspomnialem o kontekst trudno - ze wzgledu na architektoniczny chaos tej okolicy - jedynie lokalizacja budynku i funkcja tych terenow od wielu lat pozostala bez zmian, co nie znaczy ze nie myslalem o problematyce zwiazanej z okolica i miastem :)

15wt0.jpg

14ms5.jpg

arch515, routee - uwazam ze skojarzenia i porownania z Allianz Arena nie jest niczym dziwnym, ani dyskredytujacym, ale imo ze stwierdzeniem ze to swego rodzaju kopia sie nie zgodze.

Uwazam sytuacje raczej zblizona do czegos w rodzaju "trendu" w architekturze zwiazanego ze swiatlem i dzwiekiem (kiedys w epoce np. renesansu wiele budynkow bylo "podobnych", czerpalo z innych czy jak kto woli nasladowalo - ale czy to znaczy ze kazdy kolejny obiekt ma byc jakims "nowym wystrzalem").

PT82 - coz ... - nie ma to jak konstruktywna krytyka ...

1084, valah - a jakie to ma znaczenie jak Wloclawek czy ta okolica wyglada teraz :] istotne jest jak moglaby wygladac,

valah - "szkoda, ze nie siegnąłeś po inne inspiracje, jest tyle pieknych dworcow" - jakis przyklad ? A co do przerwania powloki - no to byla trudna decyzja - ale w przypadku pozostawienia powloki zupelnie bez przerwania - obiekt moglby byc "nieczytelny" - po za tym taki przeszklony hol jest w obecnym budynku wiec jest to swego rodzaju uklon w jego strone - no i uwielbiam kratownice :]

peter_muler - ;)

jjh - zaluzje choc malo widoczne na wizualizacji konstrukcji holu - znajduja sia w pasach na calej dlugosci powierzchni zadaszenia holu.

Napisano

super projekt,,

jedna uwaga techniczna....poprawiłbym te wizualki nocne bo jak dla mnie są zbyt fioletowe i to niebo jakies takie sztuczne...

ale i tak jest wypas:_)

Napisano

plansze ladne ale projekt.... taki "odjechany/future" nie lubie takich babolowatych bryl, ogolnie mowiac podobja mi sie renderki.

Napisano

Super sprawa, bardzo mi się podoba. Gdyby w Polsce rozpoczęli budowę takich obiektów to zamieniłaby się ona w NY albo Las Vegas :) ...