Napisano 24 Październik 200321 l ktory render jest najlepszy dla poczatkujacych???? bo se sciagnolem demo v-raya i niewiele z niego rozumiem. szukam roznych tutoraili ale bez skutku. moze jakis inny render jest latwijeszy i tak samo dobry???:)
Napisano 24 Październik 200321 l Najlatwiejszy jest Scanline, zostan na poczatek przy nim. Na Evermotion.org sa video-tutoriale do VRaya, zainteresuj sie nimi.
Napisano 24 Październik 200321 l Witam. Latwiejszy ( wedlug mnie ) jest Brazil... Czy lepszy nie wiem. Zdania na ten temat sa podzielone. Pobaw sie kazdym z osobna i wybierz ten ktory Ci najbardziej odpowiada. Ja osobiscie polecam V-raya... Pozdrawiam
Napisano 25 Październik 200321 l No ja na to samo pytanie moglbym odpowiedziec ze final rnder. Wszystko zalezy tylko od tego ktory przypadnie Ci do gustu, ale szczerze mowiac coraz bardziej zastanawiam sie nad v-rayem. Goscie z cebasa troche sobie zlekcewazyli sprawe ze stage 1,a v-ray jest ciagle udoskonalany. Takze na poczatek jako uzytkownik finala polecil bym Ci v-raya. powodow jest kilka: mocniejsze wsparcie na tym forum (latweij Ci bedzie znalezc odpowiedz na nurtujace Cie tematy). Stage 1 jak narazie nie spelnia wszystkich oczekiwan a v-ray jest czesciej aktualizowany i udoskonalany.Tak wogole to czemu ja to pisze moze tez powiniennem zaczac robic na v-rayu? :D
Napisano 28 Październik 200321 l kiedys i tak bedziesz musial a scanline to juz hmmm przezytek przynajmniej do wersji max4.xx jak masz vray-a to sciagaj tutki od evermotion i proboj :)
Napisano 28 Grudzień 200321 l hehe ja bym sie nie zgodził ze scanline to juz przezytek. z light tracerem :) i reszta ciekawych funkcji mozna zrobic całkiem fajny efekt :) a przytym szybki jest :)
Napisano 28 Grudzień 200321 l Kazdy ma swoja ulubiona zabawke ;) ja chyba bawiem sie juz wszystkim i najbardziej do gustu przypadl mi Brazil. Renderuje pieknie tylko strasznie wolno. Jesli masz Max\'a 6 to moze wrto nauczyc sie MentalRay\'a ??!!
Napisano 28 Grudzień 200321 l Witam! Ja jestem zwolennikiem Brazila, choc jest pewien bol, bo nieiwele jest dokumentacji do tego renderera! Pozdrawiam!
Napisano 28 Grudzień 200321 l Widzę, że już nie potrzeba chwalić VRay\'a... Brazil: +dobra jakość +dużo możliwości ustawień -strasznie powolny ;( Final Render: +równie dużo możliwości... -...skomplikowania...:[ +wspaniały final toon !! -wolny... VRay: +szybkość, Szybkość, SZYBKOŚĆ !! +przy \"słabych\" ustawieniach o wiele lepsza jakość od konkurentów +duże możliwości +dużo tutoriali (w tym video) +częste ulepszenia -brak obsługi \"volume light\" oraz \"Video Post\"...;( MentalRay: BRAK DANYCH !! ;D Oceń sam... Pozdr
Napisano 28 Grudzień 200321 l Originally posted by l_lewandowski Witam! Ja jestem zwolennikiem Brazila, choc jest pewien bol, bo nieiwele jest dokumentacji do tego renderera! Pozdrawiam! A byłeś na www.mati3d.prv.pl Tam opisane jest wszystko (no prawie), co jest najpotrzebniejsze:]
Napisano 30 Grudzień 200321 l mental ray jest dostarczany wraz z 3d studio. mozliwe ze kiedys, kiedy bedziesz pracowal dla firmy (moze juz pracujesz?) ktora zainwestuje w oryginalny soft, bedziesz zmuszony korzystac z mentala... mental ma bardzo dobre tutki dostarczane wraz z helpem maxa 6 (niestety zawarto w nich tylko podstawy podstaw :(). i w porownaniu do moich (niklych) doswiadczen brazilowych jest calkiem szybki (choc moze to kwestia prawidlowej konfiguracji). BTW moze ktos wie jak zmusic mentala do SENSOWNEGO wykorzystania HDRI ? oraz jak ustawic volumetryczne swiatlo?
Napisano 30 Grudzień 200321 l taaa Brazil mailby 100 % uzytkownikow gdyby nie szybkosc dzialania i ograniczona dostepna pomoc w internecie :D ale splutterfish dba aby nie byc monopolista przez co niektorzy maja dziwne watpliwosci co jest najlepszym na swiecie renderem !! ;)
Napisano 30 Grudzień 200321 l Ha polecam sklep www.quedex.pl brazil - ok 6000 pln mental ray - 33600 pln !!! max - cena tylko telefonicznie Jak zobaczylem cene mentala w wercji samodzielnej to mnie zatkalo, nie znam sie na mentalu ale w najnowszym mentalu maxa te same scenki pokazowe mr wychodzily kiedys na max3.1 o wiele szybciej i ladniej (caustic - taki basenik i kieliszek z maritni) Czyzby nowy max6 mial zubozona namiastke mentala?
Napisano 30 Grudzień 200321 l o rety! ktos zna odpowiedz na to pytanie? wlasnie niedawno zaczalem sobie obczajac mentalka i wolalbym wiedziec. Z tego co czytlame podobno jeszcze nie wszystkie funkcje mentala zostaly zaimplementowane w maxie, ale podobno to ma sie zmnienic z kolejnymi wersjami
Napisano 30 Grudzień 200321 l Ale jakby co to ja sie nie znam na mentalu tylko tak sobie porownalem defaultowe scenki dolaczane razem z mr wiec mnie nie gancie :P
Napisano 2 Styczeń 200421 l W XSI mental jest od samego początku i jest to program najlepiej współpracujący z tym renderem. Czym się różni wersja maksowa mentala od tej z XSI? Przede wszystkim jest mocno okrojony. Brakuje sporej ilości shaderów, oraz opcji. Po drugie jest potwornie niewygodny w użyciu. Moim zdaniem material editor, zwyczajnie nie nadaje się do mentala (o ile w ogóle się do czegoś nadaje). W XSI, gdzie wszystkie materiały tworzy się za pomocą \"drzewek\" mental spisuje się wprost idealnie. AA w mentalu jest niestety wolny. Zresztą mental sam w sobie jest stosunkowo wolny, ale np. kaustyki renderuje bardzo sprawnie. Z GI w mentalu jeszcze nie korzystałem z prostej przyczyny. Wolę samego final gathering, który jest, moim zdaniem, bardzo szybkim sposobem na realistyczne obliczenie światła w scenie. Jest tylko jeden mały minus w XSI. Otóż źle on oblicza IOR. Na szczęście da się to ręcznie naprawić. Jest jeszcze jeden, ogromny plus mentala. Do ściągnięcia z sieci jest mnóstwo nowych shaderów. Można sobie np. ściągnąć (za darmo, w pełni legalnie) shader do bardzo realistycznego szkła, oraz np. do zabrudzeń (piekelnie szybo liczy i sprawuje się 10 razy lepiej niż np. płatny plug`in do maksa \"dirt reyes\" )