Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam was :D

Postanowiłem stworzyć wątek gdzie będe wklejał wszystkie swoje WIPY (taka istna sala treningowa :]) mam nadzieję że to dozwolone ;]. Na początek wyczarowałem sphere i postanowiłem przekształcać ją tak aby jak najmniej ją przypominała - dlatego też nie wiem co z tego wyjdzie. Pierwsze poty za płoty :) :

Rendery:

test01kapsulafd1.jpg

test01kapsula02au2.jpg

Siatka:

test01kapsulasiataid4.jpg

Dla przypomnienia podaje link do fotki mojej pierwszej pracy z przed miesiąca (mam nadzieję że idę w dobrym kierunku :]):

http://img217.imageshack.us/img217/7571/updatefrontdd5.jpg

Pozdrawiam i życze powodzenia wszystkim we wszystkim :),

~yours charlie

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

strasznie bija po oczach te rendery, no i jak cos juz dajesz to postaraj sie o jakies konkrety:]

Napisano
  • Autor

No dobra.. postarałem się o mały update - poprawiłem to i tamto, skorygowałem render - mam nadzieję że teraz jest lepiej:

Render:

c90renderdx6.jpg

Smooth + Highlights:

c90smoothhightsaa6.jpg

Siatka:

c90siatkacg7.jpg

Brnę do przodu, mam nadzieję że we właściwym kierunku :)

Komentarze jak zawsze mile widziane ;]

Ps. w jaki sposób zmieniać miniaturkę wątku ? :P

Pozdrawiam,

charlie

Napisano

extrude->chamfer->bevel->extrude->chamfer_>bevel->chamfer->bevel->extrude

kurde...zrob cos z tym:P

wyglada ciekawie

Napisano

modelujesz to "na farta" ,czy masz jakiś koncept?:P może daj standart materiał ,bo ten fiolet jest brzydki:)

powodzenia..

Napisano
  • Autor

Modeluje bez konceptu, można powiedzieć że do końca nie wiem jaki będzie efekt ostateczny, więc może i na farta ;]

M4rcus: "extrude->chamfer->bevel->extrude->chamfer_>bevel->chamfer->bevel->extrude"

Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi, co mam poprawić ? ;)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Mały update map, jak wam się podoba i co można by zmienić ? (nie wiem czy nie przesadziłem z tym mchem, bo trochę zakrywa szczegóły)

kapsulamapsupwf9.jpg

Jeszcze próbowałem z czymś takim:

testmaterkapsulaiz2.jpg

Napisano

chodzi o to ze lecisz po siatce tak jak sie ulozyla uzywasz 4 funkcji-chamfer, extrude, bevel, move...

no kazdy tak zaczynal bo to fajna zabawa :)

spodziewam sie ze nastepnym etapem bedzie odkrycie funkcji colapse i robot bedzie mial kolce i rogi :)

mapowanie Ci sie porozjezdzalo (wyglada na to ze trzasnales cale na kuli a nog nei oddzieliles...

Napisano
  • Autor

Kolejny update, dorzuciłem szczegół z wykorzystaniem opcji Colapse (dzięki vv3k70r za podpowiedź),

poprawiłem trochę render, detachowałem osobno antenki i nogi od "kopuły" - na nogi dodałem UVW Box, tak samo na antenki a na kopułę UVW Spherical.

kapsulaantenyux9.jpg

I mam jeszcze takie dwa pytanka:

1. W jaki sposób tworzyć kabelki (ze spline'ów ?)

2. Załóżmy że stworzę boxa, potem tworzę sphere i chcę aby dokładny kształt tej sphery extrudować wewnątrz powierzchni boxa (aby było widoczne wycięcie w boxie w postaci sphery) - wiem że trzeba najpierw oba te elementy przekształcić w Editable Poly następnie jeden do drugiego Attach, następnie próbowałem użyć opcji Bridge ale po późniejszym extrudowaniu nie otrzymałem tego co chciałem otrzymać.

Komentarze mile widziane :]

Pozdrawiam,

charlie

Napisano

od razu lepiej mapowanie wyglada

co do 2:

zrb sfere i flipnij jej polygony (opcja flip) utnij gdzie trzeba, boxowi zadaj podoban ilosc polygonow co sferze

uloz tak jak powinno byc, a pozniej seria conectow, wzglednie bridge na wycietej scianie boxa, troche make planar i chyba bedzie to o co Ci chodzilo...

Napisano

...to jest cos "kosmicznego" ?? - nie przesadzaj z ta symetria :) - nie wiem czy te u dolu to nogi czy sondy - ale jak to drugir to moze zroznicuj dlugosc -taki prosty detal fajnie pasuje do komicznych motywow- podoba mi sie sama czesc "kulista" - te pozniejsze apdejty nieco mniej ale dzialaj dalej :D

Napisano
  • Autor

Ok, wkońcu znalazłem trochę czasu i zrobiłem testową scenkę - na razie za dużo na niej nie można zobaczyć ale dzisiaj rozpoczęły się ferie w moim województwie i mam zamiar poświecić trochę czasu na ten projekt. Otóż aktualny stan wygląda tak:

Front:

fronttestscenarobotam8.jpg

Back:

backtestscenarobotvj9.jpg

Tak jak pisałem, na razie to tylko niewinny szkic ;], w kolejnych updatach mam zamiar powiększyć pomieszczenie, dodać ściany, wysoki sufit (hangarowy - podobny do hangarów lotniskowych), wrzucić jakieś pierdółka typu transformatory, instalacje elektryczne, szyby wentylacyjne, następnie urozmaicić to wszystko - dodać plamy po oleju na podłodze, stworzyć teksturki, oteksturować, oświetlić (to moja słaba strona :/) - pewnie będziecie się zastanawiać dlaczego to wszystko napisałem, otóż wytyczyłem sobie plan i według niego będe wszystko dodawać i przynajmniej nie zapomnę gdzie go umieściłem :).

Dobra, teraz odnośnie tych szkiców które wrzuciłem, ten box który stoi na stole to będzie transformator, jak widać mam problem z prostym kablem - jest on chyba źle załamany w kilku miejscach albo ma za mało odcinków.

*Mam jeszcze takie pytanie - w jaki sposób edytować miniaturki (wiem jak się umieszcza przy rozpoczęciu tematu i jak się usuwa ale nie mogę znaleźć opcji za pomocą której mógłbym umieścić nową miniaturkę), kiedy chcę edytować mój pierwszy post w tym temacie nie mam możliwości edytować miniaturki. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam,

charlie

Napisano

dorzuc mu trzecia noge z tylu to bedzie mial jak stac (ala droideka z Star Wars ep. I )

Napisano

Heh, wygląda jakby opierał się na tym kablu ;). Powinno być łagodniejsze zejście kabla od robota.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie :)

Dzisiaj jest mój wielki dzień - odkryłem opcję boolean :].

A tak poważnie to myślałem nad tym projektem i postanowiłem że zrobie coś w stylu poruszającej się kamery po domu (taka mała animacja), będzie to długoterminowy projekt bo każdy pokój chcę dokładnie wymodelować jak i część zewnętrzną także, robot wkrótce dostanie w prezencie trzecią nogę albo jakieś kółko, aby mógł utrzymywać równowagę i ewentualnie się poruszać :), na koniec mam zamiar umieścić go w garażu obiektu. Nasuwa się pare problemów, podstawowy - nie mam pojęcia czy mój komputer udźwignie taką scenę nawet jak będe pracować na layersach, problem z oświetleniem przy animacji - czy każdy pokój będe musiał animować w osobnej scenie ? (to w sumie zamyka problem z obciążeniem komputera).

Ok, teraz czas coś wrzucić, jest to monitor zrobiony w jakieś 1,5 h ;/

monitorlcdfrontjh0.jpg

monitorlcdbackni9.jpg

Ps. Jeśli ktoś chciałby ten monitor to mogę uploadnąć (chociaż nie jest on rewelacyjny :])

A tutaj taki mały plan garażu (na razie szkic :)):

testhousefc5.jpg

testhouse2vy2.jpg

Pozdrawiam,

charlie