Tiger Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Kilka dni temu zrobiłem proste łóżko znalezione na allegro. Jeszcze nie jest ukończone, to znaczy brakuje mu wygładzenia kilku desek. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w tym? Lub odwalić robotę za mnie? Oto łóżko (BED 3d - 3dsmax 8) http://www2.speedyshare.com/data/948240702/2182968/61060131/bed000_alone_copy2.max Screen: http://ximg.eu/uploads/8a07132182.jpg Będę wdzięczny za wygładzenie chodziarz jednej deski (górnej, środkowej). Ponieważ zupełnie nie potrafię jej wygładzić. Pierwszą deseczkę po lewej stronie jako tako wygładziłem (niezbyt dobrze to wyglądało) więc nie zapisałem pracki. Dziękuję za pomoc lub cenne wskazówki.
Touch Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Przybliż może co rozumiesz przez to 'wygładzenie'? Zaokrąglenie krawędzi, czy po prostu powierzchnia tego łukowego profilu bez widocznych granic pomiędzy poszczególnymi face'ami? Jeśli to drugie - może wystarczy modyfikator 'smooth', jeśli pierwsze, czasem pojawiają się problemy z chamferem przy obiektach extrudowanych ze spline'a. Pozdrawiam;)
Tiger Napisano 18 Luty 2007 Autor Napisano 18 Luty 2007 co do samego użycia smoth to te kąty (krawędzie) nie zaokrąglają sie ładnie, chyba z tego powodu iż siatka jest na górnej części deski, a na bocznych nie ma.... zabardzo nie wiem jak dodać ładnie tę siatkę. Będę wdzięczny za pomoc
mirach Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Wybierz sobie te krawędzie które chcesz zaokrąglić i pobaw się Chamfer'em, przydaje sie tak z 2 razy zeby bylo ładnie.
Tiger Napisano 18 Luty 2007 Autor Napisano 18 Luty 2007 chamfer box to już ładnie zaokraglony kwadrat (prostokąt), ale nie nie chcę od nowa wykrzywić deski bo nie potrafię tak, łatwiej jest mi wstawić boxa z linii, potraktować go z FILLET i extrude. Help me, pls /edit dobra już chyba wiem, w editable p. jest taka opcja :)
Tiger Napisano 19 Luty 2007 Autor Napisano 19 Luty 2007 @up Nic mi nie wychodzi, siedziałem nad tymi deskami i uzyskałem marny efekt, próbowałem wielu rzeczy począwszy od zmiejszenia "kropek", vertexów, skończywszy na zagęszczeniu siatki. Czy ktoś mógłby to zrobić za mnie? Lub podsunąć inny sposób na zrobienie deski, wygięcie góry... Bo najłatwiej to "Fillet", innych sposobów nie znam. :(
mirach Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 Chyba nikt tego za ciebie robić nie będzie. Wrzuc screena z obiektem, zaznacz na nim dokadnie ktorą krawędz chcesz zaokrąglić. Ale wg mnie to wystarczy tak jak pisalem wcześniej, robisz z obiektu editable poly, wybierasz edge i uzywasz chamfera, wiecej filozofii w tym nie ma.
Ania Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 teraz dodaj z prawej kilka vertexów i je połącz liniami z vertexami po lewej. (żeby ta buła znikła)
MF Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 Tiger - Przed chamferem zrób inset tego dużego polygona. Otrzymasz o wiele lepsze wygładzenie i dodatkowo będziesz mógł stosować takie metody selekcji edgow jak "select loop".
Tiger Napisano 19 Luty 2007 Autor Napisano 19 Luty 2007 najpierw chamfer --> next zaznaczyłem lewy polygon i wybrałem inset, następnie auto smoth http://ximg.eu/uploads/c2befd3481.jpg yhh trudno mi zrozumieć co macie na myśli, narazie nie znam podstaw maxa.
Tiger Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 macie może jakiegoś video tutoriala jak dodać vertexy po prawej stronie i połączyć je liniami? czy coś? Albo czy poświęci ktoś swój cenny czas, ściągnie program HyperCam z www.dobreprogramy.pl i nagra dla mnie którki filmik? Będę bardzo, bardzo wdzięczny. No to co mam robić od tego momentu? Filmik: http://www.speedyshare.com/401216535.html
mirach Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Caly wideotutek by sie sprowadzal do pokazania gdzie jest funkcja Cut w Editable Poly. Tiger, takich rzeczy musisz sie nauczyć sam, nikt nie bedzie siedzial i pokazywal ci kazdej funkcji maxa... wiem ze na poczatku mozliwosci maxa przytłaczają, ale bez pracy nie ma kołaczy...
Tiger Napisano 21 Luty 2007 Autor Napisano 21 Luty 2007 kilka dni minęło, aż w końcu poświęciłem chwilę by sprawdzić co to jest "CUT" (myślałem, ze to służy do cięcia, wycinania, myliłem się), tak się stało, że uratowaliście mi skórę, wszystko pięknie się wygładza, dziękuję wszystkim =]
..:: WIKTOR ::.. Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 myślałem, ze to służy do cięcia, wycinania, myliłem się no to dobrze myslales...
piotrek Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 myślałem, ze to służy do cięcia, wycinania, myliłem się A do czego służy? Coś jak Copy i Paste? :)
Rekomendowane odpowiedzi