Yaro16 Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 czy można i jak.Właśnie renderuje kuchnie,mam połowę i musze kończyć za jakieś 30 minut.Chciałbym wiedzieć jak ustawić w 3dsmaxie żeby zaczął renderował od innej strony lub zaczął renderować od tego co skonczył dziś. ps.pracuje w 3dsmax 8 i v ray1.5rc2 proszę o szybką pomoc.
DraB Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 W sumie to też chciałbym wiedzieć czy tak sie da. Byłoby to bardzo pomocne. Bo chyba sie nie da ;)
kozioo Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 można renderować regionami, w vrayu można ustawić kolejność renderowania bucketów. Problemem będą różnice w kolorach, regiony na 99% będą się od siebie różniły. Ale jak sie zostawi dość duże zakladki i sprytnie połączy powinno dać rade ;)
Yaro16 Napisano 26 Luty 2007 Autor Napisano 26 Luty 2007 a zeby renderował z innej strony.Domyślnie jest ze zaczyna z lewej i idzie jakoś dziwnie.Wolał bym z aby renderował słupkami z góry na dół i zaczynał np z prawej.Czy da sie tak jakoś? aha i co to jest bucket?
kozioo Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Tak, w zakładce bodajże "system" można to ustawić bucket? mozliwe ze w vrayu inaczej sie to nazywa, ale chodzi o obszar w ktorym wykonywany jest aktualnie rendering. Ten kwadracik mowiąc krotko.
mentaller Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 można renderować regionami, w vrayu można ustawić kolejność renderowania bucketów. Problemem będą różnice w kolorach, regiony na 99% będą się od siebie różniły. Ale jak sie zostawi dość duże zakladki i sprytnie połączy powinno dać rade ;) 99% ? z tego co wiem to zależy od ustawień, na region render mi osobiście nigdy tak mi sie nie działo ;]. w system jest jeszcze opcja by buckety będą leciały w odwrotnej kolejności niż na początku.
kozioo Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Mozliwe, ale ja nie pamietam zeby kiedykolwiek, przy stosowaniu indirecta, region dał identyczny rezultat. O jakich ustawieniach myślisz?
Ania Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 mogą się trochę różnić ale nie muszą, zależy czy się renderuje irradiance czy qmc czy light cache, i od ustawień. Rezultat różni się minimalnie (zwłaszcza jeśli w renderze jest lekki noise albo inne artefakty, to może nie nachodzić na siebie dokładnie) edit: może to było w starej wersji, bo teraz spróbowałam i rzeczywiście nic nie widać. Yaro: System => Region Sequence.
Hynol Napisano 27 Luty 2007 Napisano 27 Luty 2007 A jak się zapisze LC i IRmape do pliku i z nich korzysta to różnice są niezauważalne lub ich nie ma wcale.
Rekomendowane odpowiedzi