Napisano 7 Marzec 200718 l Witam. Postanowilem rozpoczac swoja przygode z grafika 3d, gdyz corel juz mi nie wystarcza :P lecz wystapil problem przy uruchamianiu programu Autodesk 3ds Max 9 32-bit (pod vista). Niezwlocznie sprawdzilem zgodnosc oprogramowania na stronie microsoftu i znalazlem rozbierznosc. mianowicie,jedna strona mowi o zgodnosci oprogramowania: http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/933305# a inna http://kb.wisc.edu/helpdesk/page.php?id=5175 mowi ze 3d max jest nie kompatybilny. niezla gemela musi byc w microsofcie :) Czy ktos spotkal sie juz z takim problemem? pozdrawiam.
Napisano 7 Marzec 200718 l Teoretycznie jest kompatybilny, ale bedziesz miał problemy, choćby z viewportami które z bliżej mi nieznanych przyczyn migają jak szalone, czasem uniemożliwiając pracę (na przykład jak chcesz zaznaczyć coś ramką selekcji, okno robi się białe - i robisz na wyczucie). Poza tym jest troszkę niestabilny pod Vistą. Za niedługo ma wyjść jakis większy service pack czy jak oni to tam teraz nazwali - mają tam zapewnić 100% kompatybilność. --edit: Service pack oczywiście od Autodesku do maxa, nie windowsowy. :)
Napisano 7 Marzec 200718 l chyba już jakiś pack jest na stronie głównej coś pisali ale głowy za to nie dam;)
Napisano 7 Marzec 200718 l słyszałam że maks nie jest jeszcze dostosowany do visty i trzeba będzie jakiś czas poczekać, kolega zainstalował vistę i max (oraz inne programy wzięte z xp) nie działały prawidłowo. ta vista to chyba jakieś nieporozumienie, z tego co pamiętam z poprzednimi updatami windowsa nie było takich problemów.
Napisano 7 Marzec 200718 l Autor Teoretycznie jest kompatybilny, ale bedziesz miał problemy, choćby z viewportami które z bliżej mi nieznanych przyczyn migają jak szalone, czasem uniemożliwiając pracę (na przykład jak chcesz zaznaczyć coś ramką selekcji, okno robi się białe - i robisz na wyczucie). Poza tym jest troszkę niestabilny pod Vistą. Za niedługo ma wyjść jakis większy service pack czy jak oni to tam teraz nazwali - mają tam zapewnić 100% kompatybilność. --edit: Service pack oczywiście od Autodesku do maxa, nie windowsowy. :) mam rozumiec ze pracujesz w takiej konfiguracji oprogramowania? komunikat jaki dostaje to APPCRASH ,wiec nic przyjemnego :P no to pozostaje mi zapodac maxa na starego kompa z XP :P
Napisano 7 Marzec 200718 l Ania Z przejściem z 98SE na XP były podobne problemy. Zreszta w takim przypadku są dwa wyjścia - robimy zupełnie nowy, nowej jakości system, pisząc go niemalże od nowa i przez parę miesięcy znosimy narzekanie na brak kompatybilności, a po tym czasie słuchamy pochwał za bardzo dobry system operacyjny. Drugie wyjście - modyfikujemy ten istniejący by zachować kompatybilność, ale tak naprawdę stoimy w miejscu. Microsoft i tak wykonał kawał rewelacyjnej roboty, że przy tak zmodyfikowanej strukturze Visty w stosunku do XP tak wiele programów jest nadal kompatybilna (jakieś 80%, tak na oko). Ja osobiście poszedłbym jeszcze dalej - chrzanić kompatybilność wsteczną i przejść totalnie na 64-bity. Wrzask ludzi byłby potężny, ale potem wszyscy by programistów po stopach całowali. :) bartekG Tak, mam vistę, ale pracuję na Mayi 8.5 - zero problemów. Maxa odpaliłem triala z ciekawości i nie wyglądało to tak do końca różowo.
Napisano 7 Marzec 200718 l a ja mam tylko nadzieję, że przyszłe wersje softów np 3dsmax będą nadal działać pod XP ... ale znajęc życie.. kiedyś trzeba bedzie przejść na vistę
Napisano 7 Marzec 200718 l Ania Z przejściem z 98SE na XP były podobne problemy. Tu bym polemizował, bo generalnie max pod Nciakami działał dużo lepiej niz na 98 i nie pamietam żeby na XP były jakieś problemy.
Napisano 7 Marzec 200718 l Tak, w przypadku maxa masz rację, natomiast wypowiedz Ani wziąłem bardziej ogólnie. :)
Napisano 8 Marzec 200718 l hymmm... vista jest chyba bardziej wymagajaca jesli chodzi o zapotrzebowanie na "energie kompa". Wiec czy nie lepiej pozostac na xp ktory o wiele mniej potrzebuje do zycia, a tym samym reszte mocy mozna wpakowac w np maxa?
Napisano 8 Marzec 200718 l Mx ogolnie małi z założenia być kompatybilny z vistą, niestety po jego wypuszczeniu windows wprowadził znaczące zmiany w kodzie i niestety max scina nawet przy małej ilosci poly ale jak rozmawiałem z przedstwicielem autodesku miesiąc temu to mowił że są w trakcie pisania kodu łatek, przez jakiś czas sie zastanawiałem czy to przypadkiem nie chodziło o tego turbo packa czy jak to tam sie nazywa... 3ds max 9 - "Productivity Booster" tylko nie wiem kiedy wypuszczą. ale wtedy przynajmniej ja sie na viste przesiadam :)
Napisano 8 Marzec 200718 l Autor Tak, mam vistę, ale pracuję na Mayi 8.5 - zero problemów. Maxa odpaliłem triala z ciekawości i nie wyglądało to tak do końca różowo. to ciekawe,jakis ostry hacking zastosowales?bo mi ni kija nie dziala... APPCRASH i na tym sie konczy moja przygoda :P
Napisano 25 Lipiec 200816 l witam, jak wyglada sprawa z 3ds maxem 9 + vray i vistą ? bedzie działać? jakies problemy ?
Napisano 25 Lipiec 200816 l Musisz miec SP2 do Maxa 9 zeby dzialal pod vista. Mi dziala absurdalnie powoli Max 9 na viscie, ale to pewnie zalezy od ruchow tektoniczncyh, bo inni twierdza ze dziala bez zarzutow :)