Jump to content

Animacja/Prezentacja

Recommended Posts

Witam, mam problem : muszę zrobić prezentacje do szkoły na VHS bo w sali mają tylko magnetowid i stary telewizor :( Moje pytania to:

1) W jakiej rozdzielczości renderować prezentacje?? W PAL??

2)Poszukuje darmowego programu do montażu i żebym mógł dodać jakiś tekst, podpis czy jakąś linie żeby podpisać poszczególne elementy. Wiem że wymagania... a szczególnie to że darmowy, nie będę wydawać jakieś 300zl czy więcej jednorazowo. Chodzi o to żeby program był jak najprostszy w obsłudze i żeby dało sie to zapisać jakoś sensownie (np. avi), no i niech nie będzie ograniczenia co do rozdzielczości jak w movie maker (a do tego kiepski format)

3)Jak renderować animacje z 3ds max'a chodzi czy do bitmapy czy odrazu jako avi?? Ale gdy biorę avi to każdy kodek tak pogarsza jakość... Jeśli do bitmap to w czym to zmontować (szukałem na forum ale nie uzyskałem jakiejś jednoznacznej odpowiedzi)

Za pomoc z góry dziękuje :) to już na środę, tak to jest jak sie robi na ostatnią chwile :P

Jeżeli zły dział (szczególnie co do drugiego pytania) proszę o przeniesienie do odpowiedniego :)

Pozdrawiam,

Alek

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witam.

Jeśli chodzi o rozdzielczości to np: 720x576. Renderuj w Palu bo to polski system TV.

Program który jest bardzo prosty, taki paint do montażu filmików - bardzo ograniczony, to Windows Movie Maker którego znajdziesz w "Start" na pasku windowsa.

A co do renderowania to możesz renderować od razu do AVI ale w momencie kiedy włącza się zapytanie o kodek daj "Uncompressed" - po prostu nie będzie materiał skompresowany ale jego wielkość będzie znaczna.

Jeśli chodzi o tego movie maker'a to z tego co sie orientuje to zapisuje on tylko w jednym formacie i do tego jest kiepska jakość po złożeniu wszystkiego w całość przynajmniej ja mam takie odczucie po korzystaniu :) nie wiem czy to wina kompresji czy czego tam :)

Pozdrawiam,

Alek

Rzeczywiście masz rację, ale pierwsze to ten programik mi się przypomniał :). Jeśli masz krótki termin wykonania animacji to może ściągnij sobie jakąś demówke...np Adobe Premiera. Nie jest trudny i daje dużo więcej możliwości.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.