Napisano 20 Październik 200222 l Witam Mam niewielki problemik, tzn. w renderze (za pomoca brazila 1) widoczne sa z bliska kwadraciki (tej wielkosci ruchomego, czerwonego kwadratu) i nie wiem jaka za to jest odpowiedzialna opcja. Nie najlepiej to wyglada... jak wyrenderowac objekt, ktory znajduje sie w odleglosci np.1800 cm od kamery, aby obraz byl ostry i widoczne bylyby szczegoly, a zarazem proste krawedzie ? z gory tnkx
Napisano 21 Październik 200222 l A jest to mozliwe w naturze? Nie. Albo niska ogniskowa z bliska, albo wysoka z duzej, w ostatecznosci bezkonkurencyjny jest rzut rownolegly.
Napisano 21 Październik 200222 l Autor tnkx nie zupelnie na taka odpowiedz liczylem, bardziej interesowaly mnie te kwadraty ...
Napisano 22 Październik 200222 l Prosi│ bym o trochŕ szczegˇ│ˇw. Na wyrenderowanym obrazie pozostaj▒ obwˇdki sektorˇw renderingu Brazila?
Napisano 22 Październik 200222 l W zak│adce image samplin control zwiŕksz wielkoŠ min i max samples (myÂlŕ, ┐e 1 lub 2 powinno pomˇc :-)
Napisano 22 Październik 200222 l Autor Gotham: chyba cos takiego, tak jakby obraz skladal sie z kwadratow renderowanych oddzielnie \"widoczne sa kwadraty\" Anonymous: sample wybralem p3
Napisano 23 Październik 200222 l Oho, to co powa┐niejszego i niezwi▒zanego z samplingiem. Nie spotka│em siŕ z tym, sprawdzŕ w dokumentacji i jutro ci odpowiem konkretnie, co jest nie tak.
Napisano 25 Październik 200222 l MyÂla│em nad tym i niestety muszŕ skapitulowaŠ. Jest to b│▒d od ciebie niezale┐ny, mo┐esz co najwy┐ej pobawiŠ siŕ segmentowaniem ekranu (sposobami etc.) na ostatniej zak│adce. Przykro mi nie mogŕ ci pomˇc. Jak▒ masz wersjŕ Brazila?
Napisano 25 Październik 200222 l Autor Gotham, wielkie tnkx za zainteresowanie sie ... wersja brazila 1.0 Najwyrazniej mam skopana wersje, gdybym mial duzo pieniedzy to bym dzialal na org., pewnie wowczas nie byloby problemow :-)
Napisano 25 Październik 200222 l Autor zauwazlem ze wiekszczosc moich problemow z krzaczeniem sie maxa sa spowodowane przez niego ... Chyba przesiade sie na scanlina albo jakis inny :-(
Napisano 27 Październik 200222 l Sprˇbuj jeszcze pobawiŠ siŕ opcjami Âwiat│a, jak s▒ za niskie to te┐ siŕ krzaczy, a poza tym mo┐esz zmieniŠ wielkoŠ tych kwadracikˇw na wiŕksz▒ lub mniejsz▒. SPrawd╝ to!
Napisano 27 Październik 200222 l ja o tym slyszalem, tylko ze w przypadku finalrender i maszyn dwuprocesorowych :-))) zdaje sie ze to jest jakis blad zaokraglania liczb rzeczywistych... jezeli masz mozliwosc to sprobuj pozyczyc od kogos procesor i/lub pamiec i zapusc render, popatrz czy dalej sa te kwadraciki...
Napisano 27 Październik 200222 l Autor tnkx ale znalazlem cos ciekawego nie wiem tylko na ile jest to prawda, ale mam rowniez zainstalowana maye i znalazlem to ze gryzie sie z maxem, poniewaz kozystaja z tych samych plikow (chyba 5-ciu) marczak: hmm uzywam athlona 1 ghz i 256 ddr, watpie aby byl to problem tnkx wszystkim za zainteresowanie :-) jeszcze sprobuje sie troche pomeczyc moze inna wersje jeszcze sprawdze ...
Napisano 28 Październik 200222 l a mo┐e jaki screen ? generalnie, obraz wygl▒da jak pos│adany z kwadratˇw wtedy gdy jest za niskie samplowanie GI
Napisano 29 Październik 200222 l czy to co w tym stylu jak na za│▒czonym obrazku ? [Edited on 29-10-2002 by marcoos]
Napisano 30 Październik 200222 l Autor Originally posted by marcoos czy to co w tym stylu jak na za│▒czonym obrazku ? [Edited on 29-10-2002 by marcoos] cos podobnego, tylko obiekt jest renderowany niezle, a roznice miedzy tymi kwadratami sa zdecydowanie mniej widoczne ...
Napisano 30 Październik 200222 l Niez│y ten Brasil. Trzeba siŕ zastanowiŠ czy siŕ na niego nie przesi▒Š:)
Napisano 30 Październik 200222 l wygl▒da okropnie bo specjalnie na potrzeby tego obrazka maxymalnie zanirzy│em samplowanie GI ( -4/-4) i viev rate (2)
Napisano 30 Październik 200222 l ta sama scena przy saplach GI -1/0 i view rate 15 wygl▒da ju┐ tak jak poni┐ej, je┐eli podnoszenie tych parametrˇw nie pomaga to nie wiem o co mo┐e chodziŠ... [Edited on 30-10-2002 by marcoos]